Stacja pogodowa by shimano73

Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1127
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

wt cze 23, 2020 3:12 pm

Witajcie, dziś umieściłem na moim github'ie nową wersją softu stacji pogodowej. Nowa wersja umożliwia wpisanie danych pod własny deszczomierz, dokonałem również zmiany zasady wyliczania tego opadu która nie do końca była dla mnie jasna ;) Teraz każdy impuls na wejściu powoduje zliczanie ilości opadu w oparciu od zmienną z konfiguracji "zebrany opad" . Jest to ilość deszczu , wyrażona w l/m2, która powoduje przechylenie się korytka . Suma opadu jest resetowana co 24h w chwili "zerowania" temperatury minimalnej czyli zgodnie z ustawieniami w harmonogramie . Mam nadzieje że teraz będzie można podłączyć podobne deszczomierze o różnych parametrach .
Krytyka i opinie , w granicach zdrowego rozsądku , mile widziane :lol:
Załączniki
deszcz.png
deszcz.png (39.35 KiB) Przejrzano 333 razy
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
Kassewsky
Posty: 139
Rejestracja: śr sty 22, 2020 9:44 am

wt cze 23, 2020 3:56 pm

shimano73 pisze:
wt cze 23, 2020 3:12 pm
Witajcie, dziś umieściłem na moim github'ie nową wersją softu stacji pogodowej. Nowa wersja umożliwia wpisanie danych pod własny deszczomierz, dokonałem również zmiany zasady wyliczania tego opadu która nie do końca była dla mnie jasna ;) Teraz każdy impuls na wejściu powoduje zliczanie ilości opadu w oparciu od zmienną z konfiguracji "zebrany opad" . Jest to ilość deszczu , wyrażona w l/m2, która powoduje przechylenie się korytka . Suma opadu jest resetowana co 24h w chwili "zerowania" temperatury minimalnej czyli zgodnie z ustawieniami w harmonogramie . Mam nadzieje że teraz będzie można podłączyć podobne deszczomierze o różnych parametrach .
Krytyka i opinie , w granicach zdrowego rozsądku , mile widziane :lol:
Będzie testowane. Czyli teraz trzeba podać ilość impulsów które oznaczają 1l/M2 ?
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1127
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

wt cze 23, 2020 4:03 pm

Kassewsky pisze:
wt cze 23, 2020 3:56 pm
shimano73 pisze:
wt cze 23, 2020 3:12 pm
Witajcie, dziś umieściłem na moim github'ie nową wersją softu stacji pogodowej. Nowa wersja umożliwia wpisanie danych pod własny deszczomierz, dokonałem również zmiany zasady wyliczania tego opadu która nie do końca była dla mnie jasna ;) Teraz każdy impuls na wejściu powoduje zliczanie ilości opadu w oparciu od zmienną z konfiguracji "zebrany opad" . Jest to ilość deszczu , wyrażona w l/m2, która powoduje przechylenie się korytka . Suma opadu jest resetowana co 24h w chwili "zerowania" temperatury minimalnej czyli zgodnie z ustawieniami w harmonogramie . Mam nadzieje że teraz będzie można podłączyć podobne deszczomierze o różnych parametrach .
Krytyka i opinie , w granicach zdrowego rozsądku , mile widziane :lol:
Będzie testowane. Czyli teraz trzeba podać ilość impulsów które oznaczają 1l/M2 ?
Nie ilość impulsów a objętość , np u mnie jest 0.3554 l/m2 , a np ten tu :https://botland.com.pl/pl/stacje-pogodo ... 08942.html , ma 0,2794. Tam jest wyrazone w "mm" ale to jest równoważne ponieważ opady deszczu podajemy w "mm słupa wody" lub l/m2
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
RKL
Posty: 20
Rejestracja: czw maja 14, 2020 6:20 pm

wt cze 23, 2020 6:04 pm

U mnie trzeba podać 60 l/m na 1 impuls aby uzyskać pojemność szalki 0,2794 na jeden impuls, ale poza tym dobra robota :D ale chyba jakies smieci mam bo obok tych wpisywanych 60 mam znaczki z pytajnikami
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1127
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

wt cze 23, 2020 6:53 pm

RKL pisze:
wt cze 23, 2020 6:04 pm
U mnie trzeba podać 60 l/m na 1 impuls aby uzyskać pojemność szalki 0,2794 na jeden impuls, ale poza tym dobra robota :D ale chyba jakies smieci mam bo obok tych wpisywanych 60 mam znaczki z pytajnikami
Zauważyłem te pytajnikI również u siebie , brakło czasu aby to zlokalizować 😁
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
danutadankiewicz
Posty: 3
Rejestracja: pn cze 15, 2020 8:37 pm

śr cze 24, 2020 5:25 pm

myślisz poważnie, że coś z zasilaczem nie halo?
__________
http://wyprany-dywan.pl
Ostatnio zmieniony śr lip 01, 2020 5:39 pm przez danutadankiewicz, łącznie zmieniany 1 raz.
Kassewsky
Posty: 139
Rejestracja: śr sty 22, 2020 9:44 am

pt cze 26, 2020 6:13 pm

shimano73 pisze:
wt cze 23, 2020 6:53 pm
RKL pisze:
wt cze 23, 2020 6:04 pm
U mnie trzeba podać 60 l/m na 1 impuls aby uzyskać pojemność szalki 0,2794 na jeden impuls, ale poza tym dobra robota :D ale chyba jakies smieci mam bo obok tych wpisywanych 60 mam znaczki z pytajnikami
Zauważyłem te pytajnikI również u siebie , brakło czasu aby to zlokalizować 😁
Ustawiłem wartość szalki itd ale brak pomiaru. Zwieram z GND i cisza. Wiatromierz działa. A deszczomierz nie. Sprawdzisz mi które to ma być wyjście na wemos D1 mini.
RKL
Posty: 20
Rejestracja: czw maja 14, 2020 6:20 pm

pt cze 26, 2020 8:11 pm

Pod D5 gapio14 (wemos d1 mini) dziala deszczomierz
Kassewsky
Posty: 139
Rejestracja: śr sty 22, 2020 9:44 am

sob cze 27, 2020 5:43 am

No to u mnie jest coś nie tak. Bo nie zalicza impulsów. Nawet jak zepne na stałe to opadu nie przybywa.
Kassewsky
Posty: 139
Rejestracja: śr sty 22, 2020 9:44 am

ndz cze 28, 2020 8:20 am

shimano73 pisze:
wt cze 23, 2020 6:53 pm
RKL pisze:
wt cze 23, 2020 6:04 pm
U mnie trzeba podać 60 l/m na 1 impuls aby uzyskać pojemność szalki 0,2794 na jeden impuls, ale poza tym dobra robota :D ale chyba jakies smieci mam bo obok tych wpisywanych 60 mam znaczki z pytajnikami
Zauważyłem te pytajnikI również u siebie , brakło czasu aby to zlokalizować 😁
Na jakich ustawieniach wgrywać soft do wemos D1 mini?
Sygnał z deszczomierza i wiatromierza ma być zawierany do GND? Potrzebny jest jakiś rezystor?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Projekty użytkowników”