Stacja pogodowa by shimano73

Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1127
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

ndz cze 28, 2020 9:48 am

Ja u siebie ma pullup’a , nie pamietam jakiej wartości ale z przedziału 4,7-10k tu nie ma takiego rygoru jak przy np ds’sach.
A parametry jak na obrazku , bo byłem ostatnio zmuszony wgrać z laptopa na dachu bo kolejna wersja softu miała jakiś błąd 🤣
Załączniki
2F50581F-B4DD-425D-9002-7A55C57A7C39.png
2F50581F-B4DD-425D-9002-7A55C57A7C39.png (48.75 KiB) Przejrzano 358 razy
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
NieJestemKarol
Posty: 2
Rejestracja: ndz cze 28, 2020 10:26 am

ndz cze 28, 2020 10:33 am

@shimano73 Napisz proszę jakiego czujnika wiatru używasz.
Czy stacja ma możliwość wysyłania danych po mq?
Wystawia może jsona tak jak nettigo?

PS. Jestem zafascynowany tym projektem!
Dziekuje
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1127
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

ndz cze 28, 2020 2:25 pm

W mojej stacji używam anemometru jak z tego linku https://a.aliexpress.com/_dTzfWky
Z softu od nettigo zerżnąłem część odpowiedzialna za wysyłanie danych na serwer aqi.eco i air.monotor , jest tam tworzony jakiś json ale ja nie wiele z tego rozumiem. Większość mojego kodu tak powstało na zasadzie kopiuj, wklej 🤣
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
NieJestemKarol
Posty: 2
Rejestracja: ndz cze 28, 2020 10:26 am

ndz cze 28, 2020 5:35 pm

Partyzant 3> :D
RKL
Posty: 20
Rejestracja: czw maja 14, 2020 6:20 pm

pn cze 29, 2020 7:38 am

shimano73 pisze:
ndz cze 28, 2020 9:48 am
Ja u siebie ma pullup’a , nie pamietam jakiej wartości ale z przedziału 4,7-10k tu nie ma takiego rygoru jak przy np ds’sach.
A parametry jak na obrazku , bo byłem ostatnio zmuszony wgrać z laptopa na dachu bo kolejna wersja softu miała jakiś błąd 🤣
Dlaczego przez laptopa wgrywałeś a nie przez lan? Ja przez strone wgrałem ale te pytajniki mam I zauważyłem że cos czasem samo od siebie nalicza mi opady mimo że nie padało
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1127
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

pn cze 29, 2020 7:53 am

RKL pisze:
pn cze 29, 2020 7:38 am
shimano73 pisze:
ndz cze 28, 2020 9:48 am
Ja u siebie ma pullup’a , nie pamietam jakiej wartości ale z przedziału 4,7-10k tu nie ma takiego rygoru jak przy np ds’sach.
A parametry jak na obrazku , bo byłem ostatnio zmuszony wgrać z laptopa na dachu bo kolejna wersja softu miała jakiś błąd 🤣
Dlaczego przez laptopa wgrywałeś a nie przez lan? Ja przez strone wgrałem ale te pytajniki mam I zauważyłem że cos czasem samo od siebie nalicza mi opady mimo że nie padało
Wgrywałem poprzez usb ponieważ utraciłem z nią łączność po wifi. Gdy wgrałem kolejna modyfikacje związana z wyrzuceniem części z programu głównego do nowej biblioteki , program się skompilował ale po aktualizacji się nie uruchomił 😭 .
Co licznika opadów , prawdopodobnie jest jakiś babol w programie , u mnie np wartości się zwiększają i nie wiadomo czemu zmniejszają 😱, zamiast cały czas się zwiększać . Mam zamiar w środę się tym zająć , zobaczymy co z tego wyjdzie .
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
Kassewsky
Posty: 139
Rejestracja: śr sty 22, 2020 9:44 am

pt lip 10, 2020 1:37 pm

shimano73 pisze:
pn cze 29, 2020 7:53 am
RKL pisze:
pn cze 29, 2020 7:38 am
shimano73 pisze:
ndz cze 28, 2020 9:48 am
Ja u siebie ma pullup’a , nie pamietam jakiej wartości ale z przedziału 4,7-10k tu nie ma takiego rygoru jak przy np ds’sach.
A parametry jak na obrazku , bo byłem ostatnio zmuszony wgrać z laptopa na dachu bo kolejna wersja softu miała jakiś błąd 🤣
Dlaczego przez laptopa wgrywałeś a nie przez lan? Ja przez strone wgrałem ale te pytajniki mam I zauważyłem że cos czasem samo od siebie nalicza mi opady mimo że nie padało
Wgrywałem poprzez usb ponieważ utraciłem z nią łączność po wifi. Gdy wgrałem kolejna modyfikacje związana z wyrzuceniem części z programu głównego do nowej biblioteki , program się skompilował ale po aktualizacji się nie uruchomił 😭 .
Co licznika opadów , prawdopodobnie jest jakiś babol w programie , u mnie np wartości się zwiększają i nie wiadomo czemu zmniejszają 😱, zamiast cały czas się zwiększać . Mam zamiar w środę się tym zająć , zobaczymy co z tego wyjdzie .
Hmm a gdyby deszczomierz przerzucił na kanał termometru? Wtedy mielibyśmy wykres kiedy padało itd. A do tego można by obserwować problemy z skokami wartości. Może czas w którym to występuje pomógł by w lokalizacji usterki.
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1127
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

pt lip 10, 2020 2:28 pm

Tak kiedyś było , gdy nie było jeszcze kanału dla deszczomierza ale histori również wówczas nie było . Gdy się pojawił kanał to zmieniłem soft z nadzieja ze historia również się pojawi ...
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
Kassewsky
Posty: 139
Rejestracja: śr sty 22, 2020 9:44 am

pt lip 10, 2020 7:20 pm

shimano73 pisze:
pt lip 10, 2020 2:28 pm
Tak kiedyś było , gdy nie było jeszcze kanału dla deszczomierza ale histori również wówczas nie było . Gdy się pojawił kanał to zmieniłem soft z nadzieja ze historia również się pojawi ...
No i oki co czekamy. W tej chwili mam problem mały bo wiatromierz długo trzyma wskazanie zanim spadnie do 0 gdy nie ma wiatru. Jaki tam masz pullup?
Kassewsky
Posty: 139
Rejestracja: śr sty 22, 2020 9:44 am

sob lip 11, 2020 11:24 am

To tak na krótko pokaże jak u mnie wygląda stacja pogodowa oparta na sofcie kolegii Shimano73.

Obudowa z allegro za 80 PLN
Wemos plus bme chyba 20 PLN (alliexpres)
Uchwyt obejmy itd 55 PLN
Póki co działa.
Obserwuje i czekam aż kanał opadów dostanie historię 😉
Załączniki
IMG_20200711_124413.jpg
IMG_20200711_124413.jpg (2.42 MiB) Przejrzano 125 razy
Screenshot_20200711_130404_tk.supla.android.jpg
Screenshot_20200711_130404_tk.supla.android.jpg (310.68 KiB) Przejrzano 125 razy
ODPOWIEDZ

Wróć do „Projekty użytkowników”