Strona 10 z 19

Re: Stacja pogodowa by shimano73

: ndz cze 28, 2020 9:48 am
autor: shimano73
Ja u siebie ma pullup’a , nie pamietam jakiej wartości ale z przedziału 4,7-10k tu nie ma takiego rygoru jak przy np ds’sach.
A parametry jak na obrazku , bo byłem ostatnio zmuszony wgrać z laptopa na dachu bo kolejna wersja softu miała jakiś błąd 🤣

Re: Stacja pogodowa by shimano73

: ndz cze 28, 2020 10:33 am
autor: NieJestemKarol
@shimano73 Napisz proszę jakiego czujnika wiatru używasz.
Czy stacja ma możliwość wysyłania danych po mq?
Wystawia może jsona tak jak nettigo?

PS. Jestem zafascynowany tym projektem!
Dziekuje

Re: Stacja pogodowa by shimano73

: ndz cze 28, 2020 2:25 pm
autor: shimano73
W mojej stacji używam anemometru jak z tego linku https://a.aliexpress.com/_dTzfWky
Z softu od nettigo zerżnąłem część odpowiedzialna za wysyłanie danych na serwer aqi.eco i air.monotor , jest tam tworzony jakiś json ale ja nie wiele z tego rozumiem. Większość mojego kodu tak powstało na zasadzie kopiuj, wklej 🤣

Re: Stacja pogodowa by shimano73

: ndz cze 28, 2020 5:35 pm
autor: NieJestemKarol
Partyzant 3> :D

Re: Stacja pogodowa by shimano73

: pn cze 29, 2020 7:38 am
autor: RKL
shimano73 pisze:
ndz cze 28, 2020 9:48 am
Ja u siebie ma pullup’a , nie pamietam jakiej wartości ale z przedziału 4,7-10k tu nie ma takiego rygoru jak przy np ds’sach.
A parametry jak na obrazku , bo byłem ostatnio zmuszony wgrać z laptopa na dachu bo kolejna wersja softu miała jakiś błąd 🤣
Dlaczego przez laptopa wgrywałeś a nie przez lan? Ja przez strone wgrałem ale te pytajniki mam I zauważyłem że cos czasem samo od siebie nalicza mi opady mimo że nie padało

Re: Stacja pogodowa by shimano73

: pn cze 29, 2020 7:53 am
autor: shimano73
RKL pisze:
pn cze 29, 2020 7:38 am
shimano73 pisze:
ndz cze 28, 2020 9:48 am
Ja u siebie ma pullup’a , nie pamietam jakiej wartości ale z przedziału 4,7-10k tu nie ma takiego rygoru jak przy np ds’sach.
A parametry jak na obrazku , bo byłem ostatnio zmuszony wgrać z laptopa na dachu bo kolejna wersja softu miała jakiś błąd 🤣
Dlaczego przez laptopa wgrywałeś a nie przez lan? Ja przez strone wgrałem ale te pytajniki mam I zauważyłem że cos czasem samo od siebie nalicza mi opady mimo że nie padało
Wgrywałem poprzez usb ponieważ utraciłem z nią łączność po wifi. Gdy wgrałem kolejna modyfikacje związana z wyrzuceniem części z programu głównego do nowej biblioteki , program się skompilował ale po aktualizacji się nie uruchomił 😭 .
Co licznika opadów , prawdopodobnie jest jakiś babol w programie , u mnie np wartości się zwiększają i nie wiadomo czemu zmniejszają 😱, zamiast cały czas się zwiększać . Mam zamiar w środę się tym zająć , zobaczymy co z tego wyjdzie .

Re: Stacja pogodowa by shimano73

: pt lip 10, 2020 1:37 pm
autor: Kassewsky
shimano73 pisze:
pn cze 29, 2020 7:53 am
RKL pisze:
pn cze 29, 2020 7:38 am
shimano73 pisze:
ndz cze 28, 2020 9:48 am
Ja u siebie ma pullup’a , nie pamietam jakiej wartości ale z przedziału 4,7-10k tu nie ma takiego rygoru jak przy np ds’sach.
A parametry jak na obrazku , bo byłem ostatnio zmuszony wgrać z laptopa na dachu bo kolejna wersja softu miała jakiś błąd 🤣
Dlaczego przez laptopa wgrywałeś a nie przez lan? Ja przez strone wgrałem ale te pytajniki mam I zauważyłem że cos czasem samo od siebie nalicza mi opady mimo że nie padało
Wgrywałem poprzez usb ponieważ utraciłem z nią łączność po wifi. Gdy wgrałem kolejna modyfikacje związana z wyrzuceniem części z programu głównego do nowej biblioteki , program się skompilował ale po aktualizacji się nie uruchomił 😭 .
Co licznika opadów , prawdopodobnie jest jakiś babol w programie , u mnie np wartości się zwiększają i nie wiadomo czemu zmniejszają 😱, zamiast cały czas się zwiększać . Mam zamiar w środę się tym zająć , zobaczymy co z tego wyjdzie .
Hmm a gdyby deszczomierz przerzucił na kanał termometru? Wtedy mielibyśmy wykres kiedy padało itd. A do tego można by obserwować problemy z skokami wartości. Może czas w którym to występuje pomógł by w lokalizacji usterki.

Re: Stacja pogodowa by shimano73

: pt lip 10, 2020 2:28 pm
autor: shimano73
Tak kiedyś było , gdy nie było jeszcze kanału dla deszczomierza ale histori również wówczas nie było . Gdy się pojawił kanał to zmieniłem soft z nadzieja ze historia również się pojawi ...

Re: Stacja pogodowa by shimano73

: pt lip 10, 2020 7:20 pm
autor: Kassewsky
shimano73 pisze:
pt lip 10, 2020 2:28 pm
Tak kiedyś było , gdy nie było jeszcze kanału dla deszczomierza ale histori również wówczas nie było . Gdy się pojawił kanał to zmieniłem soft z nadzieja ze historia również się pojawi ...
No i oki co czekamy. W tej chwili mam problem mały bo wiatromierz długo trzyma wskazanie zanim spadnie do 0 gdy nie ma wiatru. Jaki tam masz pullup?

Re: Stacja pogodowa by shimano73

: sob lip 11, 2020 11:24 am
autor: Kassewsky
To tak na krótko pokaże jak u mnie wygląda stacja pogodowa oparta na sofcie kolegii Shimano73.

Obudowa z allegro za 80 PLN
Wemos plus bme chyba 20 PLN (alliexpres)
Uchwyt obejmy itd 55 PLN
Póki co działa.
Obserwuje i czekam aż kanał opadów dostanie historię 😉