ESP-01 Supla - włączanie komputera

tomek98
Posty: 70
Rejestracja: pn maja 20, 2019 3:35 pm

ndz wrz 08, 2019 11:37 am

U mnie temat wygląda tak:
- Wemos D1 mini
- 2x przekaźnik

Wemosa mam skonfigurowanego do otwierania furtki. Jeden przekaźnik zwiera mi styki Power i GND a drugi mam na 12V i podpięty jest pod wolną kostkę procesora. A wygląda to tak. Pierwszy przekaźnik zwiera mi styki i komputer się uruchamia i pojawia się zasilanie na procesorze i dzięki temu przekaźnik 12V również zwiera mi styki i jest on popięty pod Wemos jako kontraktron i informuje mnie czy komputer jest włączony czy nie. Ostatnia kwestia to pozmienianie ikonek na odpowiednie i gotowe.
Pomysł i wykonanie nie jest najlepsze ale u mnie działa bez zarzutu i nie narzekam :D
Pozdrawiam,
Tomek
ryzyko
Posty: 1
Rejestracja: pt paź 11, 2019 11:45 am

czw paź 17, 2019 2:45 pm

sprzedaj mi coś podobnego :D
Awatar użytkownika
akszyn
Posty: 100
Rejestracja: śr maja 22, 2019 2:40 pm
Lokalizacja: Szczecin
Kontaktowanie:

pn gru 23, 2019 11:51 pm

tomek98 pisze:
ndz wrz 08, 2019 11:37 am
... a drugi mam na 12V i podpięty jest pod wolną kostkę procesora. A wygląda to tak... i pojawia się zasilanie na procesorze i dzięki temu przekaźnik 12V również zwiera mi styki i jest on popięty pod Wemos jako kontraktron i informuje mnie czy komputer jest włączony czy nie. Ostatnia kwestia to pozmienianie ikonek na odpowiednie i gotowe...
Ja z kolei posiadam wemos na 1 przekaźniku (shield). Jak zrobiłeś to z kostką 12 v chodzi mi o schemat jak to podłączyłeś aby wyświetlić w supli stan PC bo u mnie to wygląda tak viewtopic.php?f=23&t=4824&start=10
Supla na pokładzie wemosa D1 mini z relay shield (gate Zibiego)z DS18b20 + sonoff basic (domyślny soft) + broadlink RM mini 3 + Philips hue white z bridge v1 + LoraTap (RF 433) z kinetycznym przełącznikiem
tomek98
Posty: 70
Rejestracja: pn maja 20, 2019 3:35 pm

czw sty 02, 2020 7:59 am

akszyn pisze:
pn gru 23, 2019 11:51 pm
tomek98 pisze:
ndz wrz 08, 2019 11:37 am
... a drugi mam na 12V i podpięty jest pod wolną kostkę procesora. A wygląda to tak... i pojawia się zasilanie na procesorze i dzięki temu przekaźnik 12V również zwiera mi styki i jest on popięty pod Wemos jako kontraktron i informuje mnie czy komputer jest włączony czy nie. Ostatnia kwestia to pozmienianie ikonek na odpowiednie i gotowe...
Przekaźnik na 12V podpiąłem do wolnego zasilania procesora które daje prąd tylko gdy komputer jest włączony. Na wemosie D1 od pinów na którym jest kontaktron do przekaźnika com i nc lub no w zależności jak ustawisz na wemos.
Ja z kolei posiadam wemos na 1 przekaźniku (shield). Jak zrobiłeś to z kostką 12 v chodzi mi o schemat jak to podłączyłeś aby wyświetlić w supli stan PC bo u mnie to wygląda tak viewtopic.php?f=23&t=4824&start=10
Pozdrawiam,
Tomek
Awatar użytkownika
akszyn
Posty: 100
Rejestracja: śr maja 22, 2019 2:40 pm
Lokalizacja: Szczecin
Kontaktowanie:

czw sty 02, 2020 12:00 pm

tomek98 pisze:
czw sty 02, 2020 7:59 am
Przekaźnik na 12V podpiąłem do wolnego zasilania procesora które daje prąd tylko gdy komputer jest włączony. Na wemosie D1 od pinów na którym jest kontaktron do przekaźnika com i nc lub no w zależności jak ustawisz na wemos.
Czy mógłbym prosić o zdjęcie bo nie wiem ile twój zasilacz lub płyta główna ma styków na 12 v do procesora; nie mam wolnego wtyku w zasilaczu a pomysł wydaje się fajny więc chciałbym u siebie wprowadzić więc wolał bym w formie zdjęcia + opcjonalnie podpis w paint gdyż jestem jeszcze zielony w te klocki
Supla na pokładzie wemosa D1 mini z relay shield (gate Zibiego)z DS18b20 + sonoff basic (domyślny soft) + broadlink RM mini 3 + Philips hue white z bridge v1 + LoraTap (RF 433) z kinetycznym przełącznikiem
ODPOWIEDZ

Wróć do „Projekty użytkowników”