ESP8266 Primary GUI - Termostat

Awatar użytkownika
makrz
Posty: 310
Rejestracja: wt lis 27, 2018 1:43 pm
Lokalizacja: Opole

sob wrz 14, 2019 10:40 pm

martinok pisze:
sob wrz 14, 2019 4:00 pm
Witam.
Wgrałem na próbę termostat v3 ds18b20 wszystko działa gdy nie odłączam zasilania.
Po odłączeniu zasilania i ponownym włączeniu moduły(próbowałem na 2-uch) nie pamiętają ustawień sieci.
Czy mogę robić coś nie tak?
NodeMCU, oraz WEMOS
Pozdrawiam
Nic takiego nie występuje u mnie.
martinok
Posty: 51
Rejestracja: sob gru 17, 2016 10:12 am

ndz wrz 15, 2019 2:57 am

No więc dzieje się tak gdy podłączam zasilanie z USB (oba moduły mają wbudowany "serial")
Jak podłącze z ładowarki to jest wszystko OK.
Patryk
Posty: 776
Rejestracja: pn sty 07, 2019 7:51 pm

ndz wrz 15, 2019 3:25 am

martinok pisze:
ndz wrz 15, 2019 2:57 am
No więc dzieje się tak gdy podłączam zasilanie z USB (oba moduły mają wbudowany "serial")
Jak podłącze z ładowarki to jest wszystko OK.
viewtopic.php?p=44670#p44670
martinok
Posty: 51
Rejestracja: sob gru 17, 2016 10:12 am

ndz wrz 15, 2019 4:55 am

Patryk pisze:
ndz wrz 15, 2019 3:25 am
martinok pisze:
ndz wrz 15, 2019 2:57 am
No więc dzieje się tak gdy podłączam zasilanie z USB (oba moduły mają wbudowany "serial")
Jak podłącze z ładowarki to jest wszystko OK.
viewtopic.php?p=44670#p44670
Nie wiem czy chodziło Tobie o to że USB nie wyrabia prądowo ale chyba nie w tym rzecz.
W primary GUI v2 tego niema i z USB startuje.
Myślę że jest to kwestia czasu oczekiwania na połączenie z Cloud lub WiFi
PS
Chyba o to chodzi

Kod: Zaznacz cały

long config_delay = 5000;

krycha88
Posty: 710
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

ndz wrz 15, 2019 6:39 am

termostat_konfiguracja.JPG
termostat_konfiguracja.JPG (37.81 KiB) Przejrzano 554 razy
Przygotowałem wam soft gdzie można określić samemu GPIO jak ma pracować urządzenie.

Ps.
Jeżeli byście chcieli to mogę wam przygotować soft w którym będzie można ustawiać temperaturę termostatu z aplikacji. Osobiście jest mi to nie potrzebne dlatego tego nie dodałem :)
Ostatnio zmieniony wt wrz 24, 2019 8:35 am przez krycha88, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
makrz
Posty: 310
Rejestracja: wt lis 27, 2018 1:43 pm
Lokalizacja: Opole

ndz wrz 15, 2019 8:15 am

krycha88 pisze:
ndz wrz 15, 2019 6:39 am
Jeżeli byście chcieli to mogę wam przygotować soft w którym będzie można ustawiać temperaturę termostatu z aplikacji. Osobiście jest mi to nie potrzebne dlatego tego nie dodałem :)
Ja bym chciał. :D
PioKar
Posty: 387
Rejestracja: czw maja 03, 2018 5:56 am

ndz wrz 15, 2019 9:02 am

Jak jest DHT to przydała by się wersja z dwoma przekażnikami.
Ponad rok czasu działa u mnie sonoff dual z dht w okapie kuchennym.
Dwa termostaty u @Fracz i podczas gotowania włącza wyciąg.
Czasem od temperatury a czasem od wilgotności.
Polecam.
krycha88
Posty: 710
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

ndz wrz 15, 2019 9:04 am

PioKar pisze:
ndz wrz 15, 2019 9:02 am
Jak jest DHT to przydała by się wersja z dwoma przekażnikami.
Ponad rok czasu działa u mnie sonoff dual z dht w okapie kuchennym.
Dwa termostaty u @Fracz i podczas gotowania włącza wyciąg.
Czasem od temperatury a czasem od wilgotności.
Polecam.
Jak się sprawdzi ta wersja to się pomyśli :-)
Awatar użytkownika
Lector
Posty: 540
Rejestracja: pt lis 17, 2017 2:26 pm
Lokalizacja: Poznań
Kontaktowanie:

ndz wrz 15, 2019 10:35 am

krycha88 pisze:
pn wrz 09, 2019 3:35 am
Lector pisze:
ndz wrz 08, 2019 6:55 pm
No nieźle, ja do tej pory wykorzystuje skrypty @Fracza do sterowania ogrzewania basenu.

Widzę ze to załatwi problem gdy nie ma połączenia z serwerem, tylko że u mnie nie nie ma histerezy tylko zależność temperatur wody w basenie a wody w panelu solarnym i wody powrotnej z solara.

Jeszcze tylko podpięcie jakiegoś wyświetlacza. Niestety oLED nie wytrzymał sezonu :( Dostał od ciepła lub wilgotności i piksele się powypalały.
Może jakiś e-papier?
Podeślij ten warunek co aktualnie używasz to pomyślimy:-)
No to jestem w domu więc piszę :)

Mam zrobione sterowanie do basenu na dwóch modułach współpracujących ze sobą.
1. Wemos D1 mini + oLED + Relay + 4 x DS18B20 - odpowiedzialny jest za pomiar temperatur (woda w basenie, wody w solarze, wody powrotnej z solaru, nasłonecznienia), przekaźnik działa jako główny wyłącznik zasilania pomp (takie dodatkowe zabezpieczenie oprócz róznicówki, aby pompy nie załączyły się podczas kąpieli).
2. Sonoff 4CH Pro - który jest również obsługiwany za pomocą pilotów, pierwszy kanał załącza mi oświetlenie w koło basenu, drugi monostabliny kanał steruję głównym wyłącznikiem pomp, trzeci włącza pompę filtrującą (harmonogram godzinowy), czwarty uruchamia pompę od solaru na podstawie temperatur. Trzeci kanał i czwarty są połączone w szeregu z przekaźnikiem Wemosa, więc jeżeli główny wyłącznik jest wyłączony to i tak nie uruchomią się pompy.

Pompa solaru uruchamia się gdy kanał temperatury 2 (woda w solarze) jest większa o 10 stopni niż w kanał temp. 1 (woda w basenie). Natomiast wyłącza się gdy kanał temp. 3 (woda powrotna) jest niższy niż kanał 1 (woda w basenie) + 5.

Nie wiem czy będzie to do ogarnięcia jeżeli przekaźnik do uruchomienia jest w drugim układzie.
Jako ze koniec sezonu basenowego mija (dziś woda ma 20C), to mi się jakoś nie spieszy z tematem.

Ogólnie myślałem nad przebudową tak aby był to jeden moduł, ale tu Wemos D1 mini już pewnie nie ogarnie tematu z powodu ilości wejść.
Chciałbym podłączyć płytkę z 8 przekaźnikami (pewnie wykorzystam tylko 6), dwa włączniki monostabilne, 4 lub 5 DS18B20, plus jakieś sterowanie RF na 4 kanały. Jeszcze bym widział tu jakiś ekran - myślę nad epapierem, gdyż oLED nie dał rady. Na ekranie prezentacja temperatur + stanów przekaźników.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Projekty użytkowników”