ESP8266 Primary GUI - Termostat

Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 8867
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

śr paź 02, 2019 6:46 am

Skąd pomysł z SPI na 80Mhz ? Jest to gdzieś w dokumentacji ? Osobiście nie spotkałem się.
krycha88
Posty: 767
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

śr paź 02, 2019 6:53 am

pzygmunt pisze:
śr paź 02, 2019 6:46 am
Skąd pomysł z SPI na 80Mhz ? Jest to gdzieś w dokumentacji ? Osobiście nie spotkałem się.
Wynika to tylko z mojej obserwacji, jeżeli wgram soft do swojego nodemcu 40Mhz to rejestracja do clouda trwa o wiele dłużej czasami potrafi się zawiesić. Jeżeli wgrywam to z 80Mhz rejestracja jest natychmiastowa.

Dlaczego tak jest nie mam pojęcia.
wrobel111
Posty: 62
Rejestracja: wt cze 05, 2018 6:13 pm

śr paź 02, 2019 2:42 pm

krycha88 pisze:
śr paź 02, 2019 4:51 am
wrobel111 pisze:
wt paź 01, 2019 7:51 pm
Witam, mam problem. Wgrałem soft na wemosa, lecz po prowadzeniu danych ciągle jest rejestracja w toku. Rejestracja w cloudzie włączona. Raz udało mi się zarejestrować lecz jak wyłączyłem to już nie chce się znów połączyć. Macie pomysł co może być przyczyną?
wemos.png
Spróbuj zmienić SPI SPEED na 80MHz i wgraj to jak z parametrami w zał.
Działa, dzięki :)
tijo
Posty: 168
Rejestracja: pt gru 01, 2017 12:44 pm

czw paź 03, 2019 6:40 am

krycha88 pisze:
ndz wrz 22, 2019 4:37 pm
tijo pisze:
ndz wrz 22, 2019 4:24 pm
wiem że oczekuję za dużo...ale czy jest mozliwość dodania kanału dla drugiego przekaźnika co by klimę załączył?? to już wtedy wodotrysk jak pieron!!
Ale przekaźnik sterowany z aplikacji bez termostatu? Jeżeli tak to można pomyśleć.
czy może ktoś zastanawiał się nad opcją drugiego przekaźniak(sonoff dual)?
paziak
Posty: 8
Rejestracja: czw wrz 05, 2019 8:31 pm

ndz paź 06, 2019 10:35 pm

Wgrałem termostat do sonoff dual r2, po wgraniu wchodzi w tryb konfiguracji ustawiłem wszystko wg.

Kod: Zaznacz cały

0	Przycisk 0 w nagłówku
1	Szeregowy Rx i opcjonalny czujnik
3)	Serial Tx i opcjonalny czujnik
5	Przekaźnik 2 (CZERWONA LED)
9	Przycisk 1 w nagłówku
10	Przycisk na obudowie
12	Przekaźnik 1 (ZIELONA DIODA LED)
13	Niebieska dioda LED (odwrócona)
ze strony https://wiki.jmehan.com/display/KNOW/Sonoff+Dual+R2

niestety po restarcie ciągle wchodzi w tryb konfiguracji, rozsiewa sieć
jak można temu zaradzić?

Szczytem marzeń było by dodanie do softu 2giego przekaźnika tak aby np.dualem sterować jednocześnie grzaniem i chłodzeniem :)
krycha88
Posty: 767
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

pn paź 07, 2019 5:39 am

paziak pisze:
ndz paź 06, 2019 10:35 pm
Wgrałem termostat do sonoff dual r2, po wgraniu wchodzi w tryb konfiguracji ustawiłem wszystko wg.

Kod: Zaznacz cały

0	Przycisk 0 w nagłówku
1	Szeregowy Rx i opcjonalny czujnik
3)	Serial Tx i opcjonalny czujnik
5	Przekaźnik 2 (CZERWONA LED)
9	Przycisk 1 w nagłówku
10	Przycisk na obudowie
12	Przekaźnik 1 (ZIELONA DIODA LED)
13	Niebieska dioda LED (odwrócona)
ze strony https://wiki.jmehan.com/display/KNOW/Sonoff+Dual+R2

niestety po restarcie ciągle wchodzi w tryb konfiguracji, rozsiewa sieć
jak można temu zaradzić?

Szczytem marzeń było by dodanie do softu 2giego przekaźnika tak aby np.dualem sterować jednocześnie grzaniem i chłodzeniem :)
Daj screena z ustawień jak ustawiasz gpio.
paziak
Posty: 8
Rejestracja: czw wrz 05, 2019 8:31 pm

pn paź 07, 2019 10:48 am

krycha88 pisze:
pn paź 07, 2019 5:39 am
Daj screena z ustawień jak ustawiasz gpio.
Obrazek
Ostatnio zmieniony pn paź 07, 2019 10:56 am przez paziak, łącznie zmieniany 1 raz.
krycha88
Posty: 767
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

pn paź 07, 2019 10:55 am

paziak pisze:
pn paź 07, 2019 10:48 am
krycha88 pisze:
pn paź 07, 2019 5:39 am
Daj screena z ustawień jak ustawiasz gpio.
Obrazek
A czy dane się zapisują np dane połączenia wifi itp. ?
paziak
Posty: 8
Rejestracja: czw wrz 05, 2019 8:31 pm

pn paź 07, 2019 10:58 am

Tak zapisują się, nie pokazuje temperatury, nie znajduje też ds. myślałem że błąd przy flashu ael ponowne wgranie softa dało ten sam efekt, samo urządzenie też jest ok na multiboardzie działa
Może coś robię źle przy wgrywaniu ?
Obrazek
krycha88
Posty: 767
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

pn paź 07, 2019 11:14 am

paziak pisze:
pn paź 07, 2019 10:58 am
Tak zapisują się, nie pokazuje temperatury, nie znajduje też ds. myślałem że błąd przy flashu ael ponowne wgranie softa dało ten sam efekt, samo urządzenie też jest ok na multiboardzie działa
Może coś robię źle przy wgrywaniu ?
Obrazek
Wgraj wg ustawień:

termostat.bin-------->0x00000
esp_init_data_default.bin----->0xfc000

Flash Size: 1MB (8Mbit)
SPI Mode: DOUT
SPI Speed: 40Mhz

viewtopic.php?f=23&t=2081
ODPOWIEDZ

Wróć do „Projekty użytkowników”