ESP8266 Primary GUI - Termostat

krycha88
Posty: 705
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

ndz gru 08, 2019 7:49 pm

jethro pisze:
ndz gru 08, 2019 7:45 pm
No i bingo :) Jesteś Gość, działa. Może jest trochę opóźnienie w porównaniu z Manualem, ale działa :) Dzięki.
Tak przy okazji tego kanału, myślałem, że to musi być kanał nr 5, żeby w cloudzie się zgadzało z tym termometrem DS który jest jako urządzenie na kanale nr 5. Kurcze, tyle opcji co sprawdzałem, a tu taka prosta sprawa :) Jeszcze raz dziękuję za rozwiązanie (dla mnie mega) problemu
To super😀 odczyt temperatury następuje co 1s i dopiero wtedy jest zmieniany stan przekaźnika.
jethro
Posty: 10
Rejestracja: śr lis 13, 2019 2:29 pm

ndz gru 08, 2019 8:09 pm

To nie jest problem, 1-2 sekundy opóźnienia to kosmetyka, ważne, że działa. Teraz mogę sobie popróbować czy chociaż dwa DS'y będą mi działać. DHT też mam dwie sztuki. Je też można podłączyć tak jak DSy czy na innych GPIO? Czy nie można więcej niż 1szt?
krycha88
Posty: 705
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

ndz gru 08, 2019 8:10 pm

jethro pisze:
ndz gru 08, 2019 8:09 pm
To nie jest problem, 1-2 sekundy opóźnienia to kosmetyka, ważne, że działa. Teraz mogę sobie popróbować czy chociaż dwa DS'y będą mi działać. DHT też mam dwie sztuki. Je też można podłączyć tak jak DSy czy na innych GPIO? Czy nie można więcej niż 1szt?
Tylko jeden DHT.
rafalxbox
Posty: 18
Rejestracja: czw lis 29, 2018 6:29 am

ndz gru 08, 2019 8:48 pm

Witam. Wgrywałem wersję 4.9 i aż do wersji 4.9.3 z dwoma prędkościami SPI SPEED 40 i 80 Mhz i nie działa po wgraniu i podłączeniu zasilania pojawia się na sekundę sieć moduł supla ale nie można się połączyć i zaraz się traci. Wgrywam na starego sonoffa basic z esp 8266.
and111
Posty: 106
Rejestracja: ndz lut 18, 2018 3:54 pm

ndz gru 08, 2019 9:05 pm

Na Sonoff Basic pierwszej generacji niestety dalej nie odpala. Testowałem na różnych prędkościach. Moduł za każdym razem czyszczony blankiem. Po wgraniu softu dioda pulsuje. Czasem pokaże się sieć MODUL SUPLA, ale nie można się z nią połączyć.

Wynik z terminala:

DS18B2 init: 1
Parasite power is: OFF
Nieznany adres serwera
Tryb konfiguracji: 2
Tryb AP
Start Serwera
WiFi init
Empty SSID or PASSWORD
RESET channel->Number-0==1
RESET channel->Number-1==0
channel-0->error
channel-0->error
channel-0->error
channel-0->error
channel-0->error
WiFi init

i tak w kółko...

Może coś źle ustawiam? Prośba o sprawdzenie.
Blanka wgrywam pod 0x000000
Ustawienia:
CrystalFreq 26M
SPI SPEED 40 MHz
SPI MODE DOUT
BAUDRATE 115200
FLASH SIZE 8Mbit (1MByte)

Z tymi samymi ustawieniami wgrywam soft.

Wgrywałem też soft z ustawieniami:
CrystalFreq 26M
SPI SPEED 80 MHz
SPI MODE DOUT
BAUDRATE 115200
FLASH SIZE 8Mbit (1MByte)

Nie jestem pewien, czy niezbędny jest plik esp_init_data_default.bin. Wgrywałem z nim i bez niego. Jeśli go wgrywałem, to pod adres 0xFC000. Wgrywam razem z softem, więc na tych samych ustawieniach co soft.
Obrazek
Załączniki
Wgrywanie.PNG
Wgrywanie.PNG (38.53 KiB) Przejrzano 485 razy
krycha88
Posty: 705
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

ndz gru 08, 2019 10:10 pm

and111 pisze:
ndz gru 08, 2019 9:05 pm
Na Sonoff Basic pierwszej generacji niestety dalej nie odpala. Testowałem na różnych prędkościach. Moduł za każdym razem czyszczony blankiem. Po wgraniu softu dioda pulsuje. Czasem pokaże się sieć MODUL SUPLA, ale nie można się z nią połączyć.

Wynik z terminala:

DS18B2 init: 1
Parasite power is: OFF
Nieznany adres serwera
Tryb konfiguracji: 2
Tryb AP
Start Serwera
WiFi init
Empty SSID or PASSWORD
RESET channel->Number-0==1
RESET channel->Number-1==0
channel-0->error
channel-0->error
channel-0->error
channel-0->error
channel-0->error
WiFi init

i tak w kółko...

Może coś źle ustawiam? Prośba o sprawdzenie.
Blanka wgrywam pod 0x000000
Ustawienia:
CrystalFreq 26M
SPI SPEED 40 MHz
SPI MODE DOUT
BAUDRATE 115200
FLASH SIZE 8Mbit (1MByte)

Z tymi samymi ustawieniami wgrywam soft.

Wgrywałem też soft z ustawieniami:
CrystalFreq 26M
SPI SPEED 80 MHz
SPI MODE DOUT
BAUDRATE 115200
FLASH SIZE 8Mbit (1MByte)

Nie jestem pewien, czy niezbędny jest plik esp_init_data_default.bin. Wgrywałem z nim i bez niego. Jeśli go wgrywałem, to pod adres 0xFC000. Wgrywam razem z softem, więc na tych samych ustawieniach co soft.
Obrazek
Czy na pewno nie było więcej w tym logu? Nie wynika z niego że coś się restartuje.
Patryk
Posty: 776
Rejestracja: pn sty 07, 2019 7:51 pm

ndz gru 08, 2019 11:06 pm

@and111
Soft chyba powinien być wgrywany pod adres 0x00000 ( a Ty wgrywasz pod 0x000000). O jedno "zero" za dużo.
viewtopic.php?p=50827#p50827
and111
Posty: 106
Rejestracja: ndz lut 18, 2018 3:54 pm

pn gru 09, 2019 5:00 am

Patryk pisze:
ndz gru 08, 2019 11:06 pm
@and111
Soft chyba powinien być wgrywany pod adres 0x00000 ( a Ty wgrywasz pod 0x000000). O jedno "zero" za dużo.
viewtopic.php?p=50827#p50827
Też tak myślałem. W screenach @krycha88 jest 0x000000. Próbowałem wgrywać i pod 0x000000 i pod 0x00000. Efekt ten sam.
krycha88 pisze:
ndz gru 08, 2019 10:10 pm

Czy na pewno nie było więcej w tym logu? Nie wynika z niego że coś się restartuje.
Logi zapisane przez PuTTY. Zamieszczam dłuższy zapis.

DS18B2 init: 1
Parasite power is: OFF
Nieznany adres serwera
Tryb konfiguracji: 2
Tryb AP
Start Serwera
WiFi init
Empty SSID or PASSWORD
RESET channel->Number-0==1
RESET channel->Number-1==0
channel-0->error
channel-0->error
channel-0->error
channel-0->error
channel-0->error
WiFi init
Empty SSID or PASSWORD
channel-0->error
channel-0->error
channel-0->error
channel-0->error
channel-0->error
WiFi init
Empty SSID or PASSWORD
channel-0->error
channel-0->error
channel-0->error
channel-0->error
krycha88
Posty: 705
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

pn gru 09, 2019 5:12 am

and111 pisze:
pn gru 09, 2019 5:00 am
Patryk pisze:
ndz gru 08, 2019 11:06 pm
@and111
Soft chyba powinien być wgrywany pod adres 0x00000 ( a Ty wgrywasz pod 0x000000). O jedno "zero" za dużo.
viewtopic.php?p=50827#p50827
Też tak myślałem. W screenach @krycha88 jest 0x000000. Próbowałem wgrywać i pod 0x000000 i pod 0x00000. Efekt ten sam.
krycha88 pisze:
ndz gru 08, 2019 10:10 pm

Czy na pewno nie było więcej w tym logu? Nie wynika z niego że coś się restartuje.
Logi zapisane przez PuTTY. Zamieszczam dłuższy zapis.

DS18B2 init: 1
Parasite power is: OFF
Nieznany adres serwera
Tryb konfiguracji: 2
Tryb AP
Start Serwera
WiFi init
Empty SSID or PASSWORD
RESET channel->Number-0==1
RESET channel->Number-1==0
channel-0->error
channel-0->error
channel-0->error
channel-0->error
channel-0->error
WiFi init
Empty SSID or PASSWORD
channel-0->error
channel-0->error
channel-0->error
channel-0->error
channel-0->error
WiFi init
Empty SSID or PASSWORD
channel-0->error
channel-0->error
channel-0->error
channel-0->error
Czyli urządzenie działa i jest w trybie konfiguracji. Zainstaluj sobie wifi analizer na telefon i zobacz czy czasami sieć się nie rozgłasza pod inną nazwą. Jak próbujesz się łączyć z telefonu to musisz transmisję danych wyłączyć.

EDIT:
miało być wyłączyć transmisję ;)
and111
Posty: 106
Rejestracja: ndz lut 18, 2018 3:54 pm

pn gru 09, 2019 8:20 am

Podczas wgrywania kolejnych softów i z różnymi ustawieniami sprawdzałem również sieci WIFI w aplikacji wifi analizer (korzystam z niej od dawna). Na ostatnich softach aplikacja nie zdąży pokazać nawet sieci WIFI rozgłaszanej przez moduł. O ile na komputerze/ telefonie sieć się wogóle pokaże, to jest widoczna kilka sekund. Najczęściej jest widoczna jako MODUL SUPLA, ale zdarza się też że pokazuje się "inna sieć" (na komputerze), a na telefonie nazwa sieci z modułu to "krzaczki".
ODPOWIEDZ