ESP8266 Primary GUI - Termostat

Awatar użytkownika
klew
Posty: 993
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

czw kwie 16, 2020 9:12 am

krycha88 pisze:
czw kwie 16, 2020 8:59 am
z tego co pamiętam to precyzja była ustawiona na 10 bitów.
10 bitów to precyzja 0,25 stopnia, więc by się zgadzało
mirizag
Posty: 104
Rejestracja: pn sty 02, 2017 6:36 pm

czw kwie 16, 2020 1:52 pm

Tego termostatu używam w połączeniu z piecem gazowym do podłogówki. Miałem ustawioną histerezę na 0,2 stopnia, ale piec często się włączał i wyłączał. Poprzednio miałem termostat pokojowy TYBOX(obecnie zepsuty) i w nim też miałem ustawioną histerezę na 0,2 stopnia i przy nim piec tak nie robił.
Czy dało by radę w oprogramowaniu zmienić aby tak temperatura się nie zmieniała. Czy jedyne wyjście to zwiększenie histerezy.
Awatar użytkownika
klew
Posty: 993
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

czw kwie 16, 2020 2:15 pm

mirizag pisze:
czw kwie 16, 2020 1:52 pm
Tego termostatu używam w połączeniu z piecem gazowym do podłogówki. Miałem ustawioną histerezę na 0,2 stopnia, ale piec często się włączał i wyłączał. Poprzednio miałem termostat pokojowy TYBOX(obecnie zepsuty) i w nim też miałem ustawioną histerezę na 0,2 stopnia i przy nim piec tak nie robił.
Czy dało by radę w oprogramowaniu zmienić aby tak temperatura się nie zmieniała. Czy jedyne wyjście to zwiększenie histerezy.
Można zwiększyć precyzję, ale trzeba pamiętać o tym, że DSy mają błąd pomiaru na poziomie +-0,5 stopnia, oraz dryf pomiaru na poziomie 0,2 stopnia. Więc można zwiększyć precyzję odczytanej temperatury, ale pomiar przy takiej samej temperaturze może się zmieniać w granicach 0,2 stopnia.
Utrzymywanie histerezy na poziomie błędu pomiarowego termometru raczej nie jest dobrym pomysłem. Choć z drugiej storny histereza termostatu na poziomie 0,5 stopnia to moim zdaniem dość duża wartość i mogą być odczuwalne różnice temperatur.
mirizag
Posty: 104
Rejestracja: pn sty 02, 2017 6:36 pm

czw kwie 16, 2020 2:57 pm

A czujnik DHT22 też ma taki dryf.
Awatar użytkownika
klew
Posty: 993
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

czw kwie 16, 2020 7:52 pm

mirizag pisze:
czw kwie 16, 2020 2:57 pm
A czujnik DHT22 też ma taki dryf.
Dht22 jest mniej dokładny. DS ogólnie uchodzi za dość dokładny termometr.
A dht11 to już kompletna porażka ;)

Nie badałem dokładnie tematu, ale w moich termostatach (devireg Smart) do pomiaru temperatury są używane termistory ntc 15k ohm.

Ale może najpierw warto zwiększyć precyzję pomiaru na DS. Wtedy pomiar na pewno będzie stabilniejszy i może to będzie wystarczające dla Twojego zastosowania
mirizag
Posty: 104
Rejestracja: pn sty 02, 2017 6:36 pm

czw kwie 16, 2020 8:12 pm

klew pisze:
czw kwie 16, 2020 7:52 pm
mirizag pisze:
czw kwie 16, 2020 2:57 pm
A czujnik DHT22 też ma taki dryf.
Dht22 jest mniej dokładny. DS ogólnie uchodzi za dość dokładny termometr.
A dht11 to już kompletna porażka ;)

Nie badałem dokładnie tematu, ale w moich termostatach (devireg Smart) do pomiaru temperatury są używane termistory ntc 15k ohm.

Ale może najpierw warto zwiększyć precyzję pomiaru na DS. Wtedy pomiar na pewno będzie stabilniejszy i może to będzie wystarczające dla Twojego zastosowania
A tą precyzję pomiaru jak ustawić
Awatar użytkownika
klew
Posty: 993
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

czw kwie 16, 2020 8:42 pm

mirizag pisze:
czw kwie 16, 2020 8:12 pm
A tą precyzję pomiaru jak ustawić
Metodą "setResolution". Gdzieś w kodzie na pewno ona u Ciebie jest. Tylko zwiększanie tej wartości wydłuża czas odczytu. Czasami może to zaburzyć pracę programu.
krycha88
Posty: 767
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

pt kwie 17, 2020 12:35 pm

mirizag pisze:
śr kwie 15, 2020 5:59 pm
Witam. Do Wemosa mam podpięte 4 czujniki DS i co pewien czas temperatura skacze o 0,2 stopnia. Na jednym Wemosie jest jeden czujnik w salonie, a na drugim Wemosie są 4 czujniki DS. I jest tak, że nie raz temp. skacze ta tym czujniku co jest w salonie, a nie raz na czujnikach z drugiego Wemosa tylko po kolei. I też jest tak temperatura jest stabilna.
Wemosy ma zasilane przez ładowarkę USB od komórki.
Czy mogę prosić o pomoc. Co może być powodem.
Znalazłem chwilę aby odpalić Arduino. Sprawdź tą kompilację, ale nie obiecuję, że będzie działać poprawnie - nie testowane :) Musisz to przetestować.
Załączniki
Primary_GUI_thermostat.rar
(242.24 KiB) Pobrany 41 razy
stefansky5
Posty: 1
Rejestracja: pt lut 21, 2020 8:39 am

pn cze 15, 2020 10:51 am

Witam mam dwa pytania odnośnie pracy tego termostatu.
1. Dlaczego gdy w wybranym trybie termostatu na Wyłączony oraz na oknie trybu konfiguracji (zielony kolor) z ustawieniem modułu Wyłączony po restarcie zasilania i tak przekaźnik się włącza. Tak jakby sam się aktywował tryb Manual na ON w trakcie uruchamiania?Jak tego uniknąć?
2. Jak ustawić harmonogramy grzania dobowe powtarzające się w odpowiednich godzinach włączać grzanie boilera?
Czy należy sterować wtedy przełącznikiem zmiany trybu Manual/Auto czy Manual-ON-OFF???
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Projekty użytkowników”