ESP8266 Primary GUI - Termostat

Awatar użytkownika
klew
Posty: 1272
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

śr paź 07, 2020 2:09 pm

srdz pisze:
śr paź 07, 2020 1:19 pm
co to znaczy, że czekamy na kanał do obsługi termostatów ? :) jaki kanał i gdzie on ma być ?
dzięki z góry
Każde urządzenie w Supli posiada jeden lub więcej "kanałów". Kanał może być różnego typu: przekaźnik, czujnik binarny, termometr, odległość, obsługa rolet, itd. Na chwilę obecną nie ma czegoś takiego jak "kanał termostatu". Nie ma też dobrych kanałów, które nadawałyby się np. do ustawiania zadanej temperatury. Obecne workaroundy polegają na użyciu np. włącznika do światła i każde "włącz" zwiększa temperaturę o 0,5 stopnia, a każde "wyłącz" zmniejsza o 0,5 stopnia.

Termostat powinien mieć widoczność aktualnej temperatury, temperatury zadanej. Powinien pozwolić na ustawienie temperatury, jakieś harmonogramy tygodniowe, ustawienie temperatury poza domem i w domu, opcję czasowego wyłączenia harmonogramu (np. tygodniowy wyjazd) itd. Tego wszystkiego nam brakuje :)
tijo
Posty: 174
Rejestracja: pt gru 01, 2017 12:44 pm

śr paź 07, 2020 4:13 pm

klew pisze:
śr paź 07, 2020 2:09 pm
srdz pisze:
śr paź 07, 2020 1:19 pm
co to znaczy, że czekamy na kanał do obsługi termostatów ? :) jaki kanał i gdzie on ma być ?
dzięki z góry
Każde urządzenie w Supli posiada jeden lub więcej "kanałów". Kanał może być różnego typu: przekaźnik, czujnik binarny, termometr, odległość, obsługa rolet, itd. Na chwilę obecną nie ma czegoś takiego jak "kanał termostatu". Nie ma też dobrych kanałów, które nadawałyby się np. do ustawiania zadanej temperatury. Obecne workaroundy polegają na użyciu np. włącznika do światła i każde "włącz" zwiększa temperaturę o 0,5 stopnia, a każde "wyłącz" zmniejsza o 0,5 stopnia.

Termostat powinien mieć widoczność aktualnej temperatury, temperatury zadanej. Powinien pozwolić na ustawienie temperatury, jakieś harmonogramy tygodniowe, ustawienie temperatury poza domem i w domu, opcję czasowego wyłączenia harmonogramu (np. tygodniowy wyjazd) itd. Tego wszystkiego nam brakuje :)
toż to przecież szaleństwo będzie....
srdz
Posty: 47
Rejestracja: czw paź 31, 2019 10:41 am

czw paź 08, 2020 5:22 am

klew pisze:
śr paź 07, 2020 2:09 pm
srdz pisze:
śr paź 07, 2020 1:19 pm
co to znaczy, że czekamy na kanał do obsługi termostatów ? :) jaki kanał i gdzie on ma być ?
dzięki z góry
Każde urządzenie w Supli posiada jeden lub więcej "kanałów". Kanał może być różnego typu: przekaźnik, czujnik binarny, termometr, odległość, obsługa rolet, itd. Na chwilę obecną nie ma czegoś takiego jak "kanał termostatu". Nie ma też dobrych kanałów, które nadawałyby się np. do ustawiania zadanej temperatury. Obecne workaroundy polegają na użyciu np. włącznika do światła i każde "włącz" zwiększa temperaturę o 0,5 stopnia, a każde "wyłącz" zmniejsza o 0,5 stopnia.

Termostat powinien mieć widoczność aktualnej temperatury, temperatury zadanej. Powinien pozwolić na ustawienie temperatury, jakieś harmonogramy tygodniowe, ustawienie temperatury poza domem i w domu, opcję czasowego wyłączenia harmonogramu (np. tygodniowy wyjazd) itd. Tego wszystkiego nam brakuje :)
jasne, dzięki :-)
wystarczyło pierwsze zdanie, bo przez chwile mnie przyćmiło, ale dzięki za szerokie wyjaśnienie :-)

oczywiście perfekcyjnie by było mieć obsługę termostatu z poziomu chmury, natomiast na chwilę obecną posiłkuję się skryptami Fracza i po 1. nie sądzę, żeby kanał termostatu pojawił się zbyt szybko, bo ogólnie cały ten projekt powoli idzie (to nie są pretensje;-) ), po 2. nawet jak sie pojawi to nie wydaje mi się, żeby były od razu takie możliwości jak na skryptach :-)
krycha88
Posty: 797
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

czw paź 08, 2020 7:28 am

srdz pisze:
czw paź 08, 2020 5:22 am
2. nawet jak sie pojawi to nie wydaje mi się, żeby były od razu takie możliwości jak na skryptach :-)
wielokrotnie społeczność udowodniła, że z czegoś do tego nie przeznaczonego można zrobić coś zupełnie innego i działającego, bodźcem jest tylko danie czegoś nowego ;)

Dla bardziej świadomych i ostrożnych skrypty nie są żadnym rozwiązaniem, bo prędzej czy później stracisz neta i miejmy nadzieje, że nic złego się nie stanie. Ostrzeżenia przy próbie dodawania termostatu mówią same za siebie.
LukaszH
Posty: 46
Rejestracja: sob gru 14, 2019 11:49 pm

czw paź 08, 2020 6:22 pm

krycha88 pisze:
czw paź 08, 2020 7:28 am
srdz pisze:
czw paź 08, 2020 5:22 am
2. nawet jak sie pojawi to nie wydaje mi się, żeby były od razu takie możliwości jak na skryptach :-)
wielokrotnie społeczność udowodniła, że z czegoś do tego nie przeznaczonego można zrobić coś zupełnie innego i działającego, bodźcem jest tylko danie czegoś nowego ;)

Dla bardziej świadomych i ostrożnych skrypty nie są żadnym rozwiązaniem, bo prędzej czy później stracisz neta i miejmy nadzieje, że nic złego się nie stanie. Ostrzeżenia przy próbie dodawania termostatu mówią same za siebie.
Tak tylko się upewnię: samo rozwiązanie nowego kanału termostatu i rozbudowane funkcje w cloud nie będą się co do idei różnić od skryptów Fracza, ponieważ nadal po utracie połączenia to urządzenie musi mieć napisane odpowiednie oprogramowanie aby nie stała się jakaś krzywda? Oprogramowanie urządzenia nadal musi mieć opcję sterowania niezależnego od połączenia z internetem, a jedynie w sposób "uporządkowany" realizować odpowiednie funkcje i z poziomu cloud dokonywać korekt w ustawieniach urządzenia. Poprawicie mnie jeśli się mylę ?
srdz
Posty: 47
Rejestracja: czw paź 31, 2019 10:41 am

pt paź 09, 2020 1:16 pm

krycha88 pisze:
czw paź 08, 2020 7:28 am
srdz pisze:
czw paź 08, 2020 5:22 am
2. nawet jak sie pojawi to nie wydaje mi się, żeby były od razu takie możliwości jak na skryptach :-)
wielokrotnie społeczność udowodniła, że z czegoś do tego nie przeznaczonego można zrobić coś zupełnie innego i działającego, bodźcem jest tylko danie czegoś nowego ;)

Dla bardziej świadomych i ostrożnych skrypty nie są żadnym rozwiązaniem, bo prędzej czy później stracisz neta i miejmy nadzieje, że nic złego się nie stanie. Ostrzeżenia przy próbie dodawania termostatu mówią same za siebie.
Jasne, masz rację, urządzenie z chmury powinno dostawać cfg i działać bez połączenia :) co do skryptów to u mnie nic wielkiego się nie zadzieje, dlatego z nich korzystam - mam tylko elektrozawory, - jeśli się wszystkie zamkną, piec gazowy stoi, bo woda stoi w miejscu :) jeśli braknie neta, to mogę stracić trochę hajsu na gazie i troche przegrzać pomieszczenie, ale można je szybko wychłodzić - tak czy inaczej nie powinno tak być.
Przez jakiś czas rozważałem zakup routera z alternatywnym LTE i tam karta SIM na wypadek braku neta, ale poczekam na obsługę termostatu z poziomu chmury :)
Szkoda, że tak powoli to idzie. Akurat to chętnie bym potestował.
Ostatnio zmieniony pt paź 09, 2020 1:17 pm przez srdz, łącznie zmieniany 1 raz.
srdz
Posty: 47
Rejestracja: czw paź 31, 2019 10:41 am

pt paź 09, 2020 1:17 pm

srdz pisze:
pt paź 09, 2020 1:16 pm
krycha88 pisze:
czw paź 08, 2020 7:28 am
srdz pisze:
czw paź 08, 2020 5:22 am
2. nawet jak sie pojawi to nie wydaje mi się, żeby były od razu takie możliwości jak na skryptach :-)
wielokrotnie społeczność udowodniła, że z czegoś do tego nie przeznaczonego można zrobić coś zupełnie innego i działającego, bodźcem jest tylko danie czegoś nowego ;)

Dla bardziej świadomych i ostrożnych skrypty nie są żadnym rozwiązaniem, bo prędzej czy później stracisz neta i miejmy nadzieje, że nic złego się nie stanie. Ostrzeżenia przy próbie dodawania termostatu mówią same za siebie.
Jasne, masz rację, urządzenie z chmury powinno dostawać cfg i działać bez połączenia :) co do skryptów to u mnie nic wielkiego się nie zadzieje, dlatego z nich korzystam - mam tylko elektrozawory, - jeśli się wszystkie zamkną, piec gazowy stoi, bo woda stoi w miejscu :) jeśli braknie neta, to mogę stracić trochę hajsu na gazie i troche przegrzać pomieszczenie, ale można je szybko wychłodzić - tak czy inaczej nie powinno tak być.
Przez jakiś czas rozważałem zakup routera z alternatywnym LTE i tam karta SIM na wypadek braku neta, ale poczekam na obsługę termostatu z poziomu chmury :)
Szkoda, że tak powoli to idzie. Akurat to chętnie bym potestował.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Projekty użytkowników”