ESP8266 Primary GUI - Termostat

krycha88
Posts: 532
Joined: Fri Nov 16, 2018 7:25 am

Thu Nov 28, 2019 1:14 pm

byniom wrote:
Thu Nov 28, 2019 1:05 pm
Wgrywam ten soft do wemosa i mogę go skonfigurować ale nie jest widoczny w cloud . Czy powodem może być to że nie są podpięte do niego ds'y ? . Czekam na nowe czujniki ale chciałem już termostat dodać do clouda.
a jak zalogujesz się na urządzenie to jaki status Ci wyświetla? Czujniki nie mają znaczenia.
byniom
Posts: 342
Joined: Sat Jan 07, 2017 1:17 pm

Thu Nov 28, 2019 1:30 pm

Nic mi nie pokazuje przy statusie. Wchodzę w konfigurację podam dane mojej sieci i cloud oraz GPIO , potem robię zapisz i następnie za chwilę robię reset , wszystko z poziomu konfiguratora . Możecie podać jak dokładnie mam ustawiac program do flashowania ?
krycha88
Posts: 532
Joined: Fri Nov 16, 2018 7:25 am

Thu Nov 28, 2019 1:32 pm

byniom wrote:
Thu Nov 28, 2019 1:30 pm
Nic mi nie pokazuje przy statusie. Wchodzę w konfigurację podam dane mojej sieci i cloud oraz GPIO , potem robię zapisz i następnie za chwilę robię reset , wszystko z poziomu konfiguratora . Możecie podać jak dokładnie mam ustawiac program do flashowania ?
To teraz musisz zalogować się na IP urządzenia które zostało przyznane przez router.
byniom
Posts: 342
Joined: Sat Jan 07, 2017 1:17 pm

Thu Nov 28, 2019 1:59 pm

Jak ustawić program do flashowania bo nie wiem czy tutaj nie popełniam błędu.
krycha88
Posts: 532
Joined: Fri Nov 16, 2018 7:25 am

Thu Nov 28, 2019 2:46 pm

byniom wrote:
Thu Nov 28, 2019 1:59 pm
Jak ustawić program do flashowania bo nie wiem czy tutaj nie popełniam błędu.
kilka postów wcześniej miałeś.
Riker
Posts: 4
Joined: Thu Nov 07, 2019 7:09 pm

Thu Nov 28, 2019 2:48 pm

Podobnie jak użytkownik Tijo, ja również mam zły odczyt temperatury, zaraz po jakiejkolwiek (dosłownie) zmianie w panelu Supli. Co istotne, wskazanie to nie wpływa na działanie termostatu (nie powoduje przełączenia). Jest więc tylko niepoprawnym wskazaniem w aplikacji. Odczyt ten utrzymuje się do momentu zarejestrowania przez termometr jakiejkolwiek zmiany - w domyślnej konfiguracji +/- 0,25c dla ds18b20. Dotyczy to każdego podpiętego termometru. Wówczas wszystko wraca do normy. Po ponownej zmianie w Supli - jw. U mnie działają 2x ds18b20. Jeden wskakuje na 18c a drugi 30,5c. Te wskazania są w jakiś sposób zbieżne z odczytami podczas normalnej pracy - jeden jest w pomieszczeniu, drugi na ciepłej rurze CO. Może (nie chcę nić źle sugerować) jest to wartość z pierwszej rejestracji lub po restarcie? W razie potrzeby postaram się to ustalić, obecnie jestem poza miejscem gdzie działa urządzenie.

Krycha88, jestem pod ogromnym wrażeniem Twojego projektu. Termostat użytkuję w robocie (piec to Junkers Cerapur Midi) już ponad dwa tygodnie i sprawuje się wybornie. Kawał świetnej roboty - szczerze dziękuję.

Dopinam właśnie finalną wersję platformy sprzętowej bo na polutowanego pająka nie mogę już patrzeć :).
tijo
Posts: 147
Joined: Fri Dec 01, 2017 12:44 pm

Thu Nov 28, 2019 3:22 pm

Riker wrote:
Thu Nov 28, 2019 2:48 pm
...

Krycha88, jestem pod ogromnym wrażeniem Twojego projektu. Termostat użytkuję w robocie (piec to Junkers Cerapur Midi) już ponad dwa tygodnie i sprawuje się wybornie. Kawał świetnej roboty - szczerze dziękuję.

...
Też mu chciałem burbona do kranu podłączyć....
Patryk
Posts: 549
Joined: Mon Jan 07, 2019 7:51 pm

Thu Nov 28, 2019 3:30 pm

@krycha88
Odnośnie tych odczytów, co Ci inni koledzy zgłaszają, że po jakiej kolwiek zmianie na CLUD-ie pojawiają się "jakby" początkowe odczyty, może to Cię jakoś naprowadzi:
viewtopic.php?p=45311#p45311
Ja nie jestem informatykiem, ale jakoś to mi się skojarzyło.
rafalxbox
Posts: 18
Joined: Thu Nov 29, 2018 6:29 am

Sun Dec 01, 2019 10:02 am

Witam .Wczoraj instalowałem Primary Gui na sonoffie z esp 8285 i nie działa .Jak bym mógł poprosic o kompilacje na ten esp.
Jedynie co działa mi na tym esp 8285 to soft sonoff_ds18b20_v2.0_p4.
rafalxbox
Posts: 18
Joined: Thu Nov 29, 2018 6:29 am

Sun Dec 01, 2019 6:44 pm

krycha88 wrote:
Wed Oct 02, 2019 4:51 am
wrobel111 wrote:
Tue Oct 01, 2019 7:51 pm
Witam, mam problem. Wgrałem soft na wemosa, lecz po prowadzeniu danych ciągle jest rejestracja w toku. Rejestracja w cloudzie włączona. Raz udało mi się zarejestrować lecz jak wyłączyłem to już nie chce się znów połączyć. Macie pomysł co może być przyczyną?
wemos.png
Spróbuj zmienić SPI SPEED na 80MHz i wgraj to jak z parametrami w zał.
Poustawiałem tak jak wyżej i działa !! :P :P
Post Reply