ESP8266 Primary GUI - Termostat

tijo
Posts: 147
Joined: Fri Dec 01, 2017 12:44 pm

Tue Dec 03, 2019 7:38 pm

krycha88 wrote:
Tue Dec 03, 2019 7:13 pm
wersja 4.7:
-zmieniłem wersja proto na 9
-dodałem poprawkę którą zasugerował kolega @klew viewtopic.php?p=55170#p55170
-opisałem dokładniej GPIO dla trybu konfiguracyjnego
Teraz pięknie....
Riker
Posts: 4
Joined: Thu Nov 07, 2019 7:09 pm

Tue Dec 03, 2019 7:50 pm

Dziękuję pięknie za poprawkę, wersja 4.6 rozwiązała niedogodność z wyświetlaniem początkowej wartości temp. po zmianie w Supla-Cloud. Widzę jest już kolejna, WOW :)
krycha88
Posts: 532
Joined: Fri Nov 16, 2018 7:25 am

Wed Dec 04, 2019 8:20 pm

termostat_konfiguracja.JPG
termostat_konfiguracja.JPG (51.09 KiB) Viewed 160 times
Dodałem w trybie konfiguracyjnym dwa dodatkowe stany termostatu: włączony/wyłączony. Dzień bez kolejnej wersji to dzień stracony hehe
Attachments
termostat_v4.8.rar
(473.06 KiB) Downloaded 23 times
PioKar
Posts: 268
Joined: Thu May 03, 2018 5:56 am

Thu Dec 05, 2019 5:50 am

Piękna robota.
Wczoraj sprawdzałem 4.7.
Wemos ok. NodeMcu ok.
Ale naszło mnie by spróbować z sonoff basic
Po wgraniu łączę się z sonofem
Przycisk gpio 0
Dioda gpio 13
Przekaznik gpio 12
Czujnik gpio 14
I po resecie nie mam go na stronie supli.
Co mogę żle robić?
Oczywiście zawsze przed nowym wgraniem czyszczę.
User avatar
dzikusk
Posts: 48
Joined: Tue May 01, 2018 7:24 pm

Thu Dec 05, 2019 5:55 am

PioKar wrote:
Thu Dec 05, 2019 5:50 am
Piękna robota.
Wczoraj sprawdzałem 4.7.
Wemos ok. NodeMcu ok.
Ale naszło mnie by spróbować z sonoff basic
Po wgraniu łączę się z sonofem
Przycisk gpio 0
Dioda gpio 13
Przekaznik gpio 12
Czujnik gpio 14
I po resecie nie mam go na stronie supli.
Co mogę żle robić?
Oczywiście zawsze przed nowym wgraniem czyszczę.
Miałem tak samo. Trzeba było od nowa flashować. Problem był z pinami. Ustaw tak:
przekaźmik - gipo12
led - gpio13
przycisk konfiguracji - gpio0
termometr - gpio1 (u mnie).

Pytanie: jak ustawić to pod podlogówkę aby grzało od 25 do 30 stopni?
PioKar
Posts: 268
Joined: Thu May 03, 2018 5:56 am

Thu Dec 05, 2019 6:36 am

Histereza 5 stopni.
Tylko nie wczytałem się jeszcze w instrukcję bo zadana albo 25 albo 30
Zaraz się doczytam.
Jest.
1. Tryb grzania
Tryb grzania, histereza 2 stopnie, ustawiona temperatura 25 stopni, temperatura otoczenia 10 stopni.
W tym momencie przekaźnik jest załączony i grzejnik działa. Jeżeli temperatura zmierzona osiągnie 27 stopni (25 + 2 = 27) przekaźnik rozłączy grzejnik. Grzejnik zostanie ponownie załączony, jeżeli temperatura spadnie ponownie do 25 stopni.

Czyli u Ciebie ustawiona 25 i histereza 5
krycha88
Posts: 532
Joined: Fri Nov 16, 2018 7:25 am

Thu Dec 05, 2019 7:26 am

PioKar wrote:
Thu Dec 05, 2019 5:50 am
Piękna robota.
Wczoraj sprawdzałem 4.7.
Wemos ok. NodeMcu ok.
Ale naszło mnie by spróbować z sonoff basic
Po wgraniu łączę się z sonofem
Przycisk gpio 0
Dioda gpio 13
Przekaznik gpio 12
Czujnik gpio 14
I po resecie nie mam go na stronie supli.
Co mogę żle robić?
Oczywiście zawsze przed nowym wgraniem czyszczę.
A jaki STATUS wyświetla Ci urządzenie?
User avatar
dzikusk
Posts: 48
Joined: Tue May 01, 2018 7:24 pm

Thu Dec 05, 2019 7:35 am

PioKar wrote:
Thu Dec 05, 2019 6:36 am
Histereza 5 stopni.
Tylko nie wczytałem się jeszcze w instrukcję bo zadana albo 25 albo 30
Zaraz się doczytam.
Jest.
1. Tryb grzania
Tryb grzania, histereza 2 stopnie, ustawiona temperatura 25 stopni, temperatura otoczenia 10 stopni.
W tym momencie przekaźnik jest załączony i grzejnik działa. Jeżeli temperatura zmierzona osiągnie 27 stopni (25 + 2 = 27) przekaźnik rozłączy grzejnik. Grzejnik zostanie ponownie załączony, jeżeli temperatura spadnie ponownie do 25 stopni.

Czyli u Ciebie ustawiona 25 i histereza 5
Tak to wszystko rozumiem, ale mi chodzi o to aby grzanie się wyłączyło gdy na źródle ciepła temperatura spadnie poniżej np. 20 stopni, czyli np wygaszę piec. Nie chce wtedy aby podłogówkę chłodziła zimna woda. Gdzie się określa temperature otoczenia? Czy to ten parametr mi potrzebny?
krycha88
Posts: 532
Joined: Fri Nov 16, 2018 7:25 am

Thu Dec 05, 2019 7:40 am

dzikusk wrote:
Thu Dec 05, 2019 7:35 am
PioKar wrote:
Thu Dec 05, 2019 6:36 am
Histereza 5 stopni.
Tylko nie wczytałem się jeszcze w instrukcję bo zadana albo 25 albo 30
Zaraz się doczytam.
Jest.
1. Tryb grzania
Tryb grzania, histereza 2 stopnie, ustawiona temperatura 25 stopni, temperatura otoczenia 10 stopni.
W tym momencie przekaźnik jest załączony i grzejnik działa. Jeżeli temperatura zmierzona osiągnie 27 stopni (25 + 2 = 27) przekaźnik rozłączy grzejnik. Grzejnik zostanie ponownie załączony, jeżeli temperatura spadnie ponownie do 25 stopni.

Czyli u Ciebie ustawiona 25 i histereza 5
Tak to wszystko rozumiem, ale mi chodzi o to aby grzanie się wyłączyło gdy na źródle ciepła temperatura spadnie poniżej np. 20 stopni, czyli np wygaszę piec. Nie chce wtedy aby podłogówkę chłodziła zimna woda. Gdzie się określa temperature otoczenia? Czy to ten parametr mi potrzebny?
ustaw sobie tryb chłodzenia a nie grzania.
PioKar
Posts: 268
Joined: Thu May 03, 2018 5:56 am

Thu Dec 05, 2019 8:35 am

krycha88 wrote:
Thu Dec 05, 2019 7:26 am
PioKar wrote:
Thu Dec 05, 2019 5:50 am
Piękna robota.
Wczoraj sprawdzałem 4.7.
Wemos ok. NodeMcu ok.
Ale naszło mnie by spróbować z sonoff basic
Po wgraniu łączę się z sonofem
Przycisk gpio 0
Dioda gpio 13
Przekaznik gpio 12
Czujnik gpio 14
I po resecie nie mam go na stronie supli.
Co mogę żle robić?
Oczywiście zawsze przed nowym wgraniem czyszczę.
A jaki STATUS wyświetla Ci urządzenie?
Do statusu nie dochodzę.
Mam zielony ekran.
Zmieniam ustawienia zapisuję restartuję i sonoff umiera.
Nie mogę wejść przyciskiem w config dioda nie miga i w supli nie ma.
Jest tylko jedno nienormalne.
Po wgraniu programu na monitorze sieci wi-fi pojawia sie najpierw
ESP_cos tam ćoś tam (cyframi).
Z tą siecią nie mogę się połączyć i robię cancel
Dopiero po tym pojawia się sieć SUPLA_
I tam wchodzę po 192.168.4.1
Sonofa czyśiłem EREAZE i bin
Ciągle to samo.
Dziś wezmę innego sonofa / choć ten niby jest ok bo Multi da się wgrać i działa.
Post Reply