Strona 42 z 48

Re: ESP8266 Primary GUI - Termostat

: śr gru 11, 2019 8:44 pm
autor: krycha88
kwiatek67 pisze:
śr gru 11, 2019 8:34 pm
krycha88 pisze:
wt gru 10, 2019 6:22 pm
kwiatek67 pisze:
wt gru 10, 2019 7:45 am


Pochwały i uwagi do wersji v4.9.3
- DHT22 i sonoff TH16 działa rewelacyjnie jako regulator wilgotności - nie zauważyłem żadnych błędów

- przejście w tryb konfiguracji poprzez przeglądarkę bardzo ułatwia sprawę , bardzo dobry pomysł

Teraz sprawa ESP8266 i większej ilości czujników DS ( nie sprawdzałem termostatu )
Mam instalację składającą się z 9 szt. DS
Zmieniam tylko w trybie konfiguracji ilość DS i ich adresy , kolejno dodawałem czujniki
Do 5 szt ( włącznie ) DS wszystko chodzi prawidłowo
Przy 6 szt DS jeden odczyt jest jakby zamrożony ( odczytuje 22,5 i tak pozostaje stale )
Przy 7 szt DS już dwa odczyty są zamrożone
Przy 8 szt DS moduł nie wystartuje ( restartuje się co 3 sekundy )

Ogólnie to wielka poprawa i duże podziękowania za ogrom włożonej pracy.
Pozdrawiam i dziękuję.
Zrobiłem dwie drobne poprawki które powinny pomóc przy tak dużej ilość DSów. Jak byś mógł zrobić podobne testy to było by super :D w folderze są dwie kompilacje v1 oraz v2 jestem ciekawy czy będzie jakaś różnica :)
Testy z powodu braku czasu robiłem tylko na 8 DS
Obie wersje czyli V1 i V2 łączą się z internetem i rejestrują na serwerze bez fizycznie podpiętych czujników ( 8 szt )
Adresy czujników przypisuję ręcznie . Z przypisanymi 8 czujnikami ( bez fizycznego podpięcia ) oba moduły startują poprawnie ( widać je w aplikacji )
Po fizycznym podpięciu 8 DS moduł nie wystartuje a dokładnie dioda co jakiś czas mrugnie ale nie połączy się z Wi-Fi - nawet na sekundę.
Teraz uwaga : jak wyjmę rezystor podczas " takiej pracy " to moduł połączy się z Wi- Fi i będzie widoczny w aplikacji.
Zmieniałem napięcie czujnika na 5 v zmieniałem też rezystor - bezskutecznie.
Wersja V2 wydaje się być szybsza ( może się mylę )
Na pewno nie uwaliła ESP8266
Pozdrawiam
Nie planowałem nic rozwalać 😄 jak chcesz drążyć temat to podeślij mi co wyświetla putty inaczej chyba się nie uda. Nie mam teraz 8 dsow aby samemu sprawdzić. A jak ty je zasilacz normalnie czy Parasite Power Mode?

Re: ESP8266 Primary GUI - Termostat

: śr gru 11, 2019 8:48 pm
autor: kwiatek67
tijo pisze:
śr gru 11, 2019 8:37 pm
Podejrzewam że jak zasilisz z osobnego źródła zasilania te 8 DS-ów to problem zniknie....
Miałam osobne źródło , myślałem jeszcze o dalszych zmianach rezystora ale dla sprawdzenia
zainstalowałem to viewtopic.php?f=24&t=4108
Ruszyło z pierwszego kopa i to ze wszystkimi moimi czujnikami czyli 9 szt. na tym samym sprzęcie .
Sprawdzę dłużej to się przekonam.
No ale to nie termostat i nie Supla.

Re: ESP8266 Primary GUI - Termostat

: śr gru 11, 2019 8:56 pm
autor: kwiatek67
krycha88 pisze:
śr gru 11, 2019 8:44 pm
kwiatek67 pisze:
śr gru 11, 2019 8:34 pm
krycha88 pisze:
wt gru 10, 2019 6:22 pm


Zrobiłem dwie drobne poprawki które powinny pomóc przy tak dużej ilość DSów. Jak byś mógł zrobić podobne testy to było by super :D w folderze są dwie kompilacje v1 oraz v2 jestem ciekawy czy będzie jakaś różnica :)
Testy z powodu braku czasu robiłem tylko na 8 DS
Obie wersje czyli V1 i V2 łączą się z internetem i rejestrują na serwerze bez fizycznie podpiętych czujników ( 8 szt )
Adresy czujników przypisuję ręcznie . Z przypisanymi 8 czujnikami ( bez fizycznego podpięcia ) oba moduły startują poprawnie ( widać je w aplikacji )
Po fizycznym podpięciu 8 DS moduł nie wystartuje a dokładnie dioda co jakiś czas mrugnie ale nie połączy się z Wi-Fi - nawet na sekundę.
Teraz uwaga : jak wyjmę rezystor podczas " takiej pracy " to moduł połączy się z Wi- Fi i będzie widoczny w aplikacji.
Zmieniałem napięcie czujnika na 5 v zmieniałem też rezystor - bezskutecznie.
Wersja V2 wydaje się być szybsza ( może się mylę )
Na pewno nie uwaliła ESP8266
Pozdrawiam
Nie planowałem nic rozwalać 😄 jak chcesz drążyć temat to podeślij mi co wyświetla putty inaczej chyba się nie uda. Nie mam teraz 8 dsow aby samemu sprawdzić. A jak ty je zasilacz normalnie czy Parasite Power Mode?

Zasilam normalnie .
Nie ma sensu dalej się upierać przy tych 8 DS , bo i tak muszę zastosować 2 moduły .
Potrzebuję mieć : 9 lub 10 szt DS + termostat na jednym z nich + 3 szt przekaźniki .
W sam raz 2 szt ESP 8266.
Bardzo dziękuje za to co zrobiłeś do tej pory .
Pozdrawiam

Re: ESP8266 Primary GUI - Termostat

: śr gru 11, 2019 9:31 pm
autor: rafalxbox
Witam .Jak mam ustawić PUTTY by coś zczytało ? bo ustawiam na 74880 i ino parę mazów wychodzi , lub inny program?
Wgrywałem wszystkie wersje z paczki v4.9.5 na SPi SPEED 40 oraz 80 i tylko v2 połączyła się z wifi oraz Suplą na SPI SPEED 40 ale bardzo topornie działa.
Próba zmiany temperatury na termostacie skutkuje resetem połączenia ,wyłączenie trybu auto trwa długo oraz włączenie manualnie tez działa z dużym opóźnieniem .Dioda miga trzy razy co jakiś czas mimo połączenia.

Re: ESP8266 Primary GUI - Termostat

: śr gru 11, 2019 9:34 pm
autor: tijo
Zdejmij Ds18b20 z tx i załóż go na RX-a i przestaw w konfiguracji....popłynie wszystko co będziesz chciał zobaczyć...

Re: ESP8266 Primary GUI - Termostat

: śr gru 11, 2019 9:41 pm
autor: rafalxbox
Już próbowałem zamieniać .

Re: ESP8266 Primary GUI - Termostat

: śr gru 11, 2019 9:43 pm
autor: rafalxbox
Temperaturę na Supla Cloud własnie że pokazuje, a chce pokazać logi z ESP

Re: ESP8266 Primary GUI - Termostat

: czw gru 12, 2019 4:56 am
autor: and111
rafalxbox pisze:
śr gru 11, 2019 9:31 pm
Witam .Jak mam ustawić PUTTY by coś zczytało ? bo ustawiam na 74880 i ino parę mazów wychodzi , lub inny program?
Wgrywałem wszystkie wersje z paczki v4.9.5 na SPi SPEED 40 oraz 80 i tylko v2 połączyła się z wifi oraz Suplą na SPI SPEED 40 ale bardzo topornie działa.
Próba zmiany temperatury na termostacie skutkuje resetem połączenia ,wyłączenie trybu auto trwa długo oraz włączenie manualnie tez działa z dużym opóźnieniem .Dioda miga trzy razy co jakiś czas mimo połączenia.
Ja mam tak:

Re: ESP8266 Primary GUI - Termostat

: czw gru 12, 2019 12:01 pm
autor: rafalxbox
Też mam tak samo :cry: próbowałem różne prędkości i też dziwne paski. A czy nie trzeba coś zwierać? Bo gdzieś w czelusciach internetu wyczytałem że trzeba zresetować ESP po podłączeniu flashera do USB

Re: ESP8266 Primary GUI - Termostat

: czw gru 12, 2019 7:56 pm
autor: tijo
nic nie trzeba zwierać...