ESP8266 Primary GUI - Termostat

kwiatek67
Posty: 33
Rejestracja: pn sie 12, 2019 8:16 pm

czw sty 02, 2020 12:28 pm

krycha88 pisze:
ndz gru 22, 2019 12:36 pm
termostat_1.JPG
Przygotowałem kolejną wersję w której dodałem dwie nowe funkcjonalności
1. Tryb sterowania wentylatorem PWM - grzanie
histereza 10 stopni, ustawiona temperatura 60 stopni, mierzona temperatura 40 stopni.
W tym momencie prędkość wentylatora ustawi się na 100% jeżeli temperatura będzie z przedziału od 50 do 60 to prędkość będzie ustawiała się liniowo, gdzie 50 stopni to 100% a 60 stopni to 10%, powyżej 60 stopni wentylator się wyłączy.

2. Tryb sterowania wentylatorem PWN - wilgotność
histereza 10, wilgotność 60, mierzona wilgotność to 65.
W tym momencie wentylator będzie działać na 100% jeżeli wilgotność będzie z przedziału od 60 do 50 to prędkość będzie ustawiała się liniowo, gdzie 60 to 100% a 50 to 10%, poniżej 50 wentylator się wyłączy.

Dodatkowo w tej wersji poprawiłem odczyt dla wielu DSów, 8 czujników powinno działać bez problemu :)

PS
@tijo dzięki za odpowiednią motywację do zrobienia tej wersji :D
Na wersji 4.9.6 nie działa regulator wilgotności , sprawdzałem na TH16 i NodeMCU-ESP8266 .
Wilgotność jest wyświetlana ale nie ma reakcji na przekaźniku zarówno w ustawieniu auto jak i w ręcznym jak chcę uruchomić przekaźnik.
W aplikacji ikonka wiatraka się kręci a przekaźnik nie działa .
Testował może już ktoś wersję v4.9.6 w ustawieniu jako regulator wilgotności ?
krycha88
Posty: 825
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

czw sty 02, 2020 4:45 pm

kwiatek67 pisze:
czw sty 02, 2020 12:28 pm
krycha88 pisze:
ndz gru 22, 2019 12:36 pm
termostat_1.JPG
Przygotowałem kolejną wersję w której dodałem dwie nowe funkcjonalności
1. Tryb sterowania wentylatorem PWM - grzanie
histereza 10 stopni, ustawiona temperatura 60 stopni, mierzona temperatura 40 stopni.
W tym momencie prędkość wentylatora ustawi się na 100% jeżeli temperatura będzie z przedziału od 50 do 60 to prędkość będzie ustawiała się liniowo, gdzie 50 stopni to 100% a 60 stopni to 10%, powyżej 60 stopni wentylator się wyłączy.

2. Tryb sterowania wentylatorem PWN - wilgotność
histereza 10, wilgotność 60, mierzona wilgotność to 65.
W tym momencie wentylator będzie działać na 100% jeżeli wilgotność będzie z przedziału od 60 do 50 to prędkość będzie ustawiała się liniowo, gdzie 60 to 100% a 50 to 10%, poniżej 50 wentylator się wyłączy.

Dodatkowo w tej wersji poprawiłem odczyt dla wielu DSów, 8 czujników powinno działać bez problemu :)

PS
@tijo dzięki za odpowiednią motywację do zrobienia tej wersji :D
Na wersji 4.9.6 nie działa regulator wilgotności , sprawdzałem na TH16 i NodeMCU-ESP8266 .
Wilgotność jest wyświetlana ale nie ma reakcji na przekaźniku zarówno w ustawieniu auto jak i w ręcznym jak chcę uruchomić przekaźnik.
W aplikacji ikonka wiatraka się kręci a przekaźnik nie działa .
Testował może już ktoś wersję v4.9.6 w ustawieniu jako regulator wilgotności ?
proszę :)
Załączniki
termostat_v4.9.7.rar
(776.92 KiB) Pobrany 105 razy
kwiatek67
Posty: 33
Rejestracja: pn sie 12, 2019 8:16 pm

czw sty 02, 2020 6:01 pm

krycha88 pisze:
czw sty 02, 2020 4:45 pm
kwiatek67 pisze:
czw sty 02, 2020 12:28 pm
krycha88 pisze:
ndz gru 22, 2019 12:36 pm
termostat_1.JPG
Przygotowałem kolejną wersję w której dodałem dwie nowe funkcjonalności
1. Tryb sterowania wentylatorem PWM - grzanie
histereza 10 stopni, ustawiona temperatura 60 stopni, mierzona temperatura 40 stopni.
W tym momencie prędkość wentylatora ustawi się na 100% jeżeli temperatura będzie z przedziału od 50 do 60 to prędkość będzie ustawiała się liniowo, gdzie 50 stopni to 100% a 60 stopni to 10%, powyżej 60 stopni wentylator się wyłączy.

2. Tryb sterowania wentylatorem PWN - wilgotność
histereza 10, wilgotność 60, mierzona wilgotność to 65.
W tym momencie wentylator będzie działać na 100% jeżeli wilgotność będzie z przedziału od 60 do 50 to prędkość będzie ustawiała się liniowo, gdzie 60 to 100% a 50 to 10%, poniżej 50 wentylator się wyłączy.

Dodatkowo w tej wersji poprawiłem odczyt dla wielu DSów, 8 czujników powinno działać bez problemu :)

PS
@tijo dzięki za odpowiednią motywację do zrobienia tej wersji :D
Na wersji 4.9.6 nie działa regulator wilgotności , sprawdzałem na TH16 i NodeMCU-ESP8266 .
Wilgotność jest wyświetlana ale nie ma reakcji na przekaźniku zarówno w ustawieniu auto jak i w ręcznym jak chcę uruchomić przekaźnik.
W aplikacji ikonka wiatraka się kręci a przekaźnik nie działa .
Testował może już ktoś wersję v4.9.6 w ustawieniu jako regulator wilgotności ?
proszę :)
Teraz działa na wersji v4.9.7 regulator wilgotności jak dla mnie jest super . Dziękuję !
Teraz uwaga co zaobserwowałem
Poprawne działanie jest jak czujnik AM2302 jest podłączony pod RX.
Jak podłącze pod TX to nie wykryje czujnika , dopiero odłączenie od napięcia i ponowne załączenie skutkuje wykryciem czujnika .
Po restarcie programowym nie wykryje czujnika i trzeba robić odłączenie od napięcia to wtedy znowu wykryje ale i tak po jakimś czasie znowu zgubi odczyt.
Tak jak wcześniej pisałem na RX działa .
Pozdrawiam !
Awatar użytkownika
Gang
Posty: 136
Rejestracja: pt lis 09, 2018 12:44 pm

sob sty 04, 2020 8:14 am

Siemka, wgrywał to ktoś na starego sonoffa? tego z wyjściem na GPI014?

Znajomy wgrał wszystko oki, zkonfigurował jednego DSa, potem chciał dodać kolejne i już nie mógł wejść w tryb konfiguracji, ani przez 10x przycisk ani przez 5 sekund trzymania. Zaskoczyło po +30sekundach trzymania przycisku, przez chwile rozgłaszał sieć ale po chwili znikło.

Pamięć czyszczona, wgrywany przez dwa program wg redme i ciągle to samo. na multiboardzie śmiga. Jakieś pomysyły?
kwiatek67
Posty: 33
Rejestracja: pn sie 12, 2019 8:16 pm

sob sty 04, 2020 8:52 am

Gang pisze:
sob sty 04, 2020 8:14 am
Siemka, wgrywał to ktoś na starego sonoffa? tego z wyjściem na GPI014?

Znajomy wgrał wszystko oki, zkonfigurował jednego DSa, potem chciał dodać kolejne i już nie mógł wejść w tryb konfiguracji, ani przez 10x przycisk ani przez 5 sekund trzymania. Zaskoczyło po +30sekundach trzymania przycisku, przez chwile rozgłaszał sieć ale po chwili znikło.

Pamięć czyszczona, wgrywany przez dwa program wg redme i ciągle to samo. na multiboardzie śmiga. Jakieś pomysyły?
Wgraj może z ustawieniem SPI SPEED 80 MHz ja miałem identyczne objawy jak wgrywałem z 40 MHz
Awatar użytkownika
artur_n
Posty: 107
Rejestracja: czw sie 17, 2017 2:24 pm

pt sty 10, 2020 9:00 pm

Miałem podobnie z Sonoff i po wielu walkach odpuściłem.
krycha88
Posty: 825
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

ndz sty 12, 2020 10:08 am

artur_n pisze:
pt sty 10, 2020 9:00 pm
Miałem podobnie z Sonoff i po wielu walkach odpuściłem.
Zobacz na tej wersji, skompilowałem ją na podstawie najnowszej wersji płytek czyli 2.6.3. Ogólnie poprawili stabilność i wydajność, jak ktoś miał problemy z łączeniem do clouda to na tej wersji rejestracja jest praktycznie natychmiastowa :) wszystko przetestowałem dla SPI SPEED 40MHz.
Załączniki
termostat_v4.9.8.rar
(778.93 KiB) Pobrany 216 razy
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 1416
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

ndz sty 12, 2020 10:28 am

Od wersji 2.6.x płytek ESP została poprawiona obsługa pamięci, aby nie za szybko się uszkadzała. Super, że udało Ci się zastosować najnowsze wersje płytek ESP.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
Awatar użytkownika
dzikusk
Posty: 114
Rejestracja: wt maja 01, 2018 7:24 pm
Lokalizacja: Bolesławiec

wt sty 14, 2020 1:42 pm

tijo pisze:
ndz gru 15, 2019 4:39 pm
krycha88 pisze:
ndz gru 15, 2019 4:28 pm
tijo pisze:
ndz gru 15, 2019 4:23 pm
a dla 3 Ds-ów też wystarczy pull-up z 4,7kOm-a? czy zmniejszyć rezystancje?
Dla 3 DS-ów na płytce nodemcu na kablach 1,5m nie używam rezystorów :)
u mnie 3 DS-y 2x1,5m i 1x5m i tego 5m nie widzi bez rezystora 4,7k. A pytam o dobór rezystancji bo czasami potrafi zgubić odczyt właśnie z tego 5m. a na stronie konfiguracyjnej termostatu nie może go znaleźć jak dam Szukaj DS
Fajna płytka...takiej używam...
https://allegro.pl/oferta/shield-plytka ... 7768352918
Mam kłopot z czujnikami. Z sonoff SV zasilam DSy złączem 3.3V + 1 rezystor 4k7 ohm i działa mi na "stole" 4 czujniki. Natomiast gdy podłączę je do czujek (15 m każda od zasilania) to powyżej 2 szt już nic nie działa. Co może być przyczyną?
krycha88
Posty: 825
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

wt sty 14, 2020 4:35 pm

Ja bym zaczął od zmiany rezystora na 2k2
ODPOWIEDZ

Wróć do „Projekty użytkowników”