ESP8266 Primary GUI - Termostat

Awatar użytkownika
klew
Posty: 1800
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

śr paź 07, 2020 2:09 pm

srdz pisze:
śr paź 07, 2020 1:19 pm
co to znaczy, że czekamy na kanał do obsługi termostatów ? :) jaki kanał i gdzie on ma być ?
dzięki z góry
Każde urządzenie w Supli posiada jeden lub więcej "kanałów". Kanał może być różnego typu: przekaźnik, czujnik binarny, termometr, odległość, obsługa rolet, itd. Na chwilę obecną nie ma czegoś takiego jak "kanał termostatu". Nie ma też dobrych kanałów, które nadawałyby się np. do ustawiania zadanej temperatury. Obecne workaroundy polegają na użyciu np. włącznika do światła i każde "włącz" zwiększa temperaturę o 0,5 stopnia, a każde "wyłącz" zmniejsza o 0,5 stopnia.

Termostat powinien mieć widoczność aktualnej temperatury, temperatury zadanej. Powinien pozwolić na ustawienie temperatury, jakieś harmonogramy tygodniowe, ustawienie temperatury poza domem i w domu, opcję czasowego wyłączenia harmonogramu (np. tygodniowy wyjazd) itd. Tego wszystkiego nam brakuje :)
tijo
Posty: 177
Rejestracja: pt gru 01, 2017 12:44 pm

śr paź 07, 2020 4:13 pm

klew pisze:
śr paź 07, 2020 2:09 pm
srdz pisze:
śr paź 07, 2020 1:19 pm
co to znaczy, że czekamy na kanał do obsługi termostatów ? :) jaki kanał i gdzie on ma być ?
dzięki z góry
Każde urządzenie w Supli posiada jeden lub więcej "kanałów". Kanał może być różnego typu: przekaźnik, czujnik binarny, termometr, odległość, obsługa rolet, itd. Na chwilę obecną nie ma czegoś takiego jak "kanał termostatu". Nie ma też dobrych kanałów, które nadawałyby się np. do ustawiania zadanej temperatury. Obecne workaroundy polegają na użyciu np. włącznika do światła i każde "włącz" zwiększa temperaturę o 0,5 stopnia, a każde "wyłącz" zmniejsza o 0,5 stopnia.

Termostat powinien mieć widoczność aktualnej temperatury, temperatury zadanej. Powinien pozwolić na ustawienie temperatury, jakieś harmonogramy tygodniowe, ustawienie temperatury poza domem i w domu, opcję czasowego wyłączenia harmonogramu (np. tygodniowy wyjazd) itd. Tego wszystkiego nam brakuje :)
toż to przecież szaleństwo będzie....
srdz
Posty: 57
Rejestracja: czw paź 31, 2019 10:41 am

czw paź 08, 2020 5:22 am

klew pisze:
śr paź 07, 2020 2:09 pm
srdz pisze:
śr paź 07, 2020 1:19 pm
co to znaczy, że czekamy na kanał do obsługi termostatów ? :) jaki kanał i gdzie on ma być ?
dzięki z góry
Każde urządzenie w Supli posiada jeden lub więcej "kanałów". Kanał może być różnego typu: przekaźnik, czujnik binarny, termometr, odległość, obsługa rolet, itd. Na chwilę obecną nie ma czegoś takiego jak "kanał termostatu". Nie ma też dobrych kanałów, które nadawałyby się np. do ustawiania zadanej temperatury. Obecne workaroundy polegają na użyciu np. włącznika do światła i każde "włącz" zwiększa temperaturę o 0,5 stopnia, a każde "wyłącz" zmniejsza o 0,5 stopnia.

Termostat powinien mieć widoczność aktualnej temperatury, temperatury zadanej. Powinien pozwolić na ustawienie temperatury, jakieś harmonogramy tygodniowe, ustawienie temperatury poza domem i w domu, opcję czasowego wyłączenia harmonogramu (np. tygodniowy wyjazd) itd. Tego wszystkiego nam brakuje :)
jasne, dzięki :-)
wystarczyło pierwsze zdanie, bo przez chwile mnie przyćmiło, ale dzięki za szerokie wyjaśnienie :-)

oczywiście perfekcyjnie by było mieć obsługę termostatu z poziomu chmury, natomiast na chwilę obecną posiłkuję się skryptami Fracza i po 1. nie sądzę, żeby kanał termostatu pojawił się zbyt szybko, bo ogólnie cały ten projekt powoli idzie (to nie są pretensje;-) ), po 2. nawet jak sie pojawi to nie wydaje mi się, żeby były od razu takie możliwości jak na skryptach :-)
krycha88
Posty: 1122
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

czw paź 08, 2020 7:28 am

srdz pisze:
czw paź 08, 2020 5:22 am
2. nawet jak sie pojawi to nie wydaje mi się, żeby były od razu takie możliwości jak na skryptach :-)
wielokrotnie społeczność udowodniła, że z czegoś do tego nie przeznaczonego można zrobić coś zupełnie innego i działającego, bodźcem jest tylko danie czegoś nowego ;)

Dla bardziej świadomych i ostrożnych skrypty nie są żadnym rozwiązaniem, bo prędzej czy później stracisz neta i miejmy nadzieje, że nic złego się nie stanie. Ostrzeżenia przy próbie dodawania termostatu mówią same za siebie.
LukaszH
Posty: 107
Rejestracja: sob gru 14, 2019 11:49 pm

czw paź 08, 2020 6:22 pm

krycha88 pisze:
czw paź 08, 2020 7:28 am
srdz pisze:
czw paź 08, 2020 5:22 am
2. nawet jak sie pojawi to nie wydaje mi się, żeby były od razu takie możliwości jak na skryptach :-)
wielokrotnie społeczność udowodniła, że z czegoś do tego nie przeznaczonego można zrobić coś zupełnie innego i działającego, bodźcem jest tylko danie czegoś nowego ;)

Dla bardziej świadomych i ostrożnych skrypty nie są żadnym rozwiązaniem, bo prędzej czy później stracisz neta i miejmy nadzieje, że nic złego się nie stanie. Ostrzeżenia przy próbie dodawania termostatu mówią same za siebie.
Tak tylko się upewnię: samo rozwiązanie nowego kanału termostatu i rozbudowane funkcje w cloud nie będą się co do idei różnić od skryptów Fracza, ponieważ nadal po utracie połączenia to urządzenie musi mieć napisane odpowiednie oprogramowanie aby nie stała się jakaś krzywda? Oprogramowanie urządzenia nadal musi mieć opcję sterowania niezależnego od połączenia z internetem, a jedynie w sposób "uporządkowany" realizować odpowiednie funkcje i z poziomu cloud dokonywać korekt w ustawieniach urządzenia. Poprawicie mnie jeśli się mylę ?
srdz
Posty: 57
Rejestracja: czw paź 31, 2019 10:41 am

pt paź 09, 2020 1:16 pm

krycha88 pisze:
czw paź 08, 2020 7:28 am
srdz pisze:
czw paź 08, 2020 5:22 am
2. nawet jak sie pojawi to nie wydaje mi się, żeby były od razu takie możliwości jak na skryptach :-)
wielokrotnie społeczność udowodniła, że z czegoś do tego nie przeznaczonego można zrobić coś zupełnie innego i działającego, bodźcem jest tylko danie czegoś nowego ;)

Dla bardziej świadomych i ostrożnych skrypty nie są żadnym rozwiązaniem, bo prędzej czy później stracisz neta i miejmy nadzieje, że nic złego się nie stanie. Ostrzeżenia przy próbie dodawania termostatu mówią same za siebie.
Jasne, masz rację, urządzenie z chmury powinno dostawać cfg i działać bez połączenia :) co do skryptów to u mnie nic wielkiego się nie zadzieje, dlatego z nich korzystam - mam tylko elektrozawory, - jeśli się wszystkie zamkną, piec gazowy stoi, bo woda stoi w miejscu :) jeśli braknie neta, to mogę stracić trochę hajsu na gazie i troche przegrzać pomieszczenie, ale można je szybko wychłodzić - tak czy inaczej nie powinno tak być.
Przez jakiś czas rozważałem zakup routera z alternatywnym LTE i tam karta SIM na wypadek braku neta, ale poczekam na obsługę termostatu z poziomu chmury :)
Szkoda, że tak powoli to idzie. Akurat to chętnie bym potestował.
Ostatnio zmieniony pt paź 09, 2020 1:17 pm przez srdz, łącznie zmieniany 1 raz.
Gawelek19805817979
Posty: 4
Rejestracja: śr paź 21, 2020 3:40 pm

sob paź 31, 2020 5:09 pm

Witam posiadam sonofa TH 16 z softem SUPLA jak to zrobic zeby cos takiego dzialalo na mojm sonofie. Pozdrawiam
sllawek66@wp.pl
Posty: 18
Rejestracja: czw lis 14, 2019 2:28 pm

pn lis 30, 2020 4:57 pm

Witam
Czy termostat będzie działał z ds18b20
podłączonym pasożytniczo.
rav20
Posty: 1
Rejestracja: czw lis 19, 2020 10:50 am

czw gru 10, 2020 10:08 am

Witam
Za pomocą Supli monitoruję kocioł węglowy i do tego celu wykorzystuję firmwar "ESP8266 Primary GUI - Termostat" kolegi krycha88 wgrany do Sonoff SV.
Moduł oprócz temperatur (tem. zasilania, tem. powrotu, tem. wody z zasobnika, tem. na zewnątrz) włącza "syrenę" po przekroczeniu krytycznej temperatury na czujniku zasilania.
Zrodził się jednak pomysł aby monitorować jeszcze otwarcie drzwiczek popielnika.
Przy próbie skompilowania kodu w Arduino IDE wywala mi błędy: 'INPUT_TYPE_BTN_MONOSTABLE' was not declared in this scope ale to jest temat na inny wątek

Czy można prosić o pomoc ? Czy mógłby ktoś dla mnie wykonać binarkę z tą funkcjonalnością ?
Dodam, że GPIO 14, 4 i 5 jest niewykorzystywane.

Pozdrawiam
YoMan
Posty: 53
Rejestracja: czw kwie 30, 2020 5:18 pm

pt gru 18, 2020 4:05 pm

Cześć,

mam pytanie do Was, które dotyczy chyba wszystkich konstrukcji z termometrem ds18b20 ( np termostat od @elmaya, @krycha88, GUI od @espablo). Chciałem te konstrukcje wykorzystać jako termostaty zamknięte w obudowie natynkowej uniwersalnej (dość sporej 120x80x50) lub niektóre jako pokojowe, dopuszkowe. Niestety okazało się, że wszystkie po dłuższym czasie pracy (kilka h) zaczynają przekłamywać wskazania na + (pokazują wyższą temperaturę niż faktycznie jest) o nawet 3 stopnie. Początkowo zrzuciłem winę na grzejący się zasilacz w obudowie, więc w kilku następnych konstrukcjach zastosowałem zasilacz centralny, zewnętrzny. Poprawa była ale przekłamania dochodzące do 2 st dalej występowały. Zauważyłem, że sama płytka z esp (wemosy oryginały i "zamienniki") dość mocno się rozgrzewa, i podnosi temperaturę wewnątrz puszki/obudowy i prawdopodobnie poprzez przewody przenosi się na ds'kę i ją rozgrzewa. Próbowałem wystawić kabelki z ds'ką poza obudowę kilka cm ale to nic nie daje. Poprawne odczyty są dopiero, gdy cała płytka jest wysunięta na otwarte powietrze i dynda "na pająka" lub sama ds'ka jest na dość długim przewodzie ok. 30-40 cm poza obudowę/puszkę (no ale jak to wygląda :( ).
Stąd pytania: czy spotkaliścię się z tym zjawskiem? Czy dobrze rozumuję a propos przenoszenia temperatury z esp na ds? Jak można to ograniczyć/zlikwidować?
Termostaty komercyjne są zwykle w niewielkiej obudowie natynkowej lub dopuszkowej i jakoś to nie szkodzi wskazaniom więc chyba się da?
(nie ma znaczenia czy ds'ka jest wlutowana w wemosa, wpięta na goldpiny wlutowane w wemosa czy wpięta w goldpiny na pcb)
YoMan
ODPOWIEDZ

Wróć do „Projekty użytkowników”