ESP8266 Primary GUI - Termostat

krycha88
Posty: 687
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

czw wrz 12, 2019 4:42 pm

Finalna wersja wygląda trochę inaczej:

kanał 1 - sterowanie przekaźnikiem w zależności od temperatury (możliwość zapamiętania stanu)
kanał 2 - sterowanie ręczne przekaźnikiem - można tylko włączyć jeżeli sterowanie automatyczne jest wyłączone(bez możliwości zapamiętania stanu)
kanał 3 - sygnalizuję stan przekaźnik

GPIO4 - przekaźnik
GPIO5 - 3xDS lub 1xDHT (w zależności od softu)


Zrobiłem dwie kompilacje dla DS, DHT oraz dołączyłem ikonki grzejnika
https://github.com/krycha88/termostat
PioKar
Posty: 357
Rejestracja: czw maja 03, 2018 5:56 am

pt wrz 13, 2019 3:45 am

Wgram i sprawdzę dopiero za kilka godzin.
Czy rozdzielczość wskazań DS-a też jest zmieniona?
krycha88
Posty: 687
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

pt wrz 13, 2019 4:16 am

PioKar pisze:
pt wrz 13, 2019 3:45 am
Wgram i sprawdzę dopiero za kilka godzin.
Czy rozdzielczość wskazań DS-a też jest zmieniona?
Chyba zmieniłem na taką samo co DSy.
Awatar użytkownika
makrz
Posty: 303
Rejestracja: wt lis 27, 2018 1:43 pm
Lokalizacja: Opole

pt wrz 13, 2019 7:47 am

krycha88 pisze:
czw wrz 12, 2019 4:42 pm
Finalna wersja wygląda trochę inaczej:

kanał 1 - sterowanie przekaźnikiem w zależności od temperatury (możliwość zapamiętania stanu)
kanał 2 - sterowanie ręczne przekaźnikiem - można tylko włączyć jeżeli sterowanie automatyczne jest wyłączone(bez możliwości zapamiętania stanu)
kanał 3 - sygnalizuję stan przekaźnik

GPIO4 - przekaźnik
GPIO5 - 3xDS lub 1xDHT (w zależności od softu)


Zrobiłem dwie kompilacje dla DS, DHT oraz dołączyłem ikonki grzejnika
https://github.com/krycha88/termostat
Poproszę kompilację z przekaźnikiem na gpio5 i ds-ami bo tak mi do shildów wemosa pasuje.
dziękuję bardzo.
krycha88
Posty: 687
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

pt wrz 13, 2019 8:01 am

makrz pisze:
pt wrz 13, 2019 7:47 am
krycha88 pisze:
czw wrz 12, 2019 4:42 pm
Finalna wersja wygląda trochę inaczej:

kanał 1 - sterowanie przekaźnikiem w zależności od temperatury (możliwość zapamiętania stanu)
kanał 2 - sterowanie ręczne przekaźnikiem - można tylko włączyć jeżeli sterowanie automatyczne jest wyłączone(bez możliwości zapamiętania stanu)
kanał 3 - sygnalizuję stan przekaźnik

GPIO4 - przekaźnik
GPIO5 - 3xDS lub 1xDHT (w zależności od softu)


Zrobiłem dwie kompilacje dla DS, DHT oraz dołączyłem ikonki grzejnika
https://github.com/krycha88/termostat
Poproszę kompilację z przekaźnikiem na gpio5 i ds-ami bo tak mi do shildów wemosa pasuje.
dziękuję bardzo.
a DS na jakim GPIO?
Awatar użytkownika
makrz
Posty: 303
Rejestracja: wt lis 27, 2018 1:43 pm
Lokalizacja: Opole

pt wrz 13, 2019 8:08 am

krycha88 pisze:
pt wrz 13, 2019 8:01 am
makrz pisze:
pt wrz 13, 2019 7:47 am
krycha88 pisze:
czw wrz 12, 2019 4:42 pm
Finalna wersja wygląda trochę inaczej:

kanał 1 - sterowanie przekaźnikiem w zależności od temperatury (możliwość zapamiętania stanu)
kanał 2 - sterowanie ręczne przekaźnikiem - można tylko włączyć jeżeli sterowanie automatyczne jest wyłączone(bez możliwości zapamiętania stanu)
kanał 3 - sygnalizuję stan przekaźnik

GPIO4 - przekaźnik
GPIO5 - 3xDS lub 1xDHT (w zależności od softu)


Zrobiłem dwie kompilacje dla DS, DHT oraz dołączyłem ikonki grzejnika
https://github.com/krycha88/termostat
Poproszę kompilację z przekaźnikiem na gpio5 i ds-ami bo tak mi do shildów wemosa pasuje.
dziękuję bardzo.
a DS na jakim GPIO?
Może być gpio2, 4, albo inne. Byle nie 5 :D
PioKar
Posty: 357
Rejestracja: czw maja 03, 2018 5:56 am

pt wrz 13, 2019 2:08 pm

krycha88 pisze:
pt wrz 13, 2019 4:16 am
PioKar pisze:
pt wrz 13, 2019 3:45 am
Wgram i sprawdzę dopiero za kilka godzin.
Czy rozdzielczość wskazań DS-a też jest zmieniona?
Chyba zmieniłem na taką samo co DSy.
Chyba nie :)
To nie jest uwaga a tylko raport z testów.
DS w panelu i cloud pokazuje co 0,25.
Gdy w cloud jest 24,25 to w telefonie jest 24,3
W panelu dalej można zmieniać ustawienie co 0,1
Reszta działa według opisu.
Może ten dodatkowy przycisk jest ok.
Bo przykładowo termostat ma wyłączać przy 20 stopniach a czasem ręcznie będę chciał podgrzać do 24.
Może się przydać.
krycha88
Posty: 687
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

sob wrz 14, 2019 7:09 am

makrz pisze:
pt wrz 13, 2019 7:47 am
krycha88 pisze:
czw wrz 12, 2019 4:42 pm
Finalna wersja wygląda trochę inaczej:

kanał 1 - sterowanie przekaźnikiem w zależności od temperatury (możliwość zapamiętania stanu)
kanał 2 - sterowanie ręczne przekaźnikiem - można tylko włączyć jeżeli sterowanie automatyczne jest wyłączone(bez możliwości zapamiętania stanu)
kanał 3 - sygnalizuję stan przekaźnik

GPIO4 - przekaźnik
GPIO5 - 3xDS lub 1xDHT (w zależności od softu)


Zrobiłem dwie kompilacje dla DS, DHT oraz dołączyłem ikonki grzejnika
https://github.com/krycha88/termostat
Poproszę kompilację z przekaźnikiem na gpio5 i ds-ami bo tak mi do shildów wemosa pasuje.
dziękuję bardzo.
wrzuciłem
https://github.com/krycha88/termostat
martinok
Posty: 51
Rejestracja: sob gru 17, 2016 10:12 am

sob wrz 14, 2019 4:00 pm

Witam.
Wgrałem na próbę termostat v3 ds18b20 wszystko działa gdy nie odłączam zasilania.
Po odłączeniu zasilania i ponownym włączeniu moduły(próbowałem na 2-uch) nie pamiętają ustawień sieci.
Czy mogę robić coś nie tak?
NodeMCU, oraz WEMOS
Pozdrawiam
krycha88
Posty: 687
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

sob wrz 14, 2019 8:53 pm

martinok pisze:
sob wrz 14, 2019 4:00 pm
Witam.
Wgrałem na próbę termostat v3 ds18b20 wszystko działa gdy nie odłączam zasilania.
Po odłączeniu zasilania i ponownym włączeniu moduły(próbowałem na 2-uch) nie pamiętają ustawień sieci.
Czy mogę robić coś nie tak?
NodeMCU, oraz WEMOS
Pozdrawiam
Tak nie powinno być :-) jutro wrzucę nowy soft gdzie będzie można sobie dowolnie konfigurować gpio. Wtedy zobaczysz czy nadal jest źle.
ODPOWIEDZ