ESP8266 Primary GUI - Termostat

Awatar użytkownika
klew
Posty: 1756
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

pt gru 18, 2020 5:48 pm

YoMan pisze:
pt gru 18, 2020 4:05 pm

Termostaty komercyjne są zwykle w niewielkiej obudowie natynkowej lub dopuszkowej i jakoś to nie szkodzi wskazaniom więc chyba się da?
(nie ma znaczenia czy ds'ka jest wlutowana w wemosa, wpięta na goldpiny wlutowane w wemosa czy wpięta w goldpiny na pcb)
Jestem właśnie w trakcie dobierania się do komercyjnego devireg Smart i okazuje się, że on raportuje temperaturę w pomieszczeniu oraz realny odczyt "bez kompensacji". Tam temperatura jest zawsze wyższa niż to co pokazuje jako temperaturę w pomieszczeniu.
Muszę uda mi się wieczorem porównać wartości z kilku termostatów, to będzie widać, czy on robi jakąś stałą poprawkę, czy muszę jakaś funkcja
Awatar użytkownika
klew
Posty: 1756
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

wt gru 22, 2020 11:39 pm

klew pisze:
pt gru 18, 2020 5:48 pm
YoMan pisze:
pt gru 18, 2020 4:05 pm

Termostaty komercyjne są zwykle w niewielkiej obudowie natynkowej lub dopuszkowej i jakoś to nie szkodzi wskazaniom więc chyba się da?
(nie ma znaczenia czy ds'ka jest wlutowana w wemosa, wpięta na goldpiny wlutowane w wemosa czy wpięta w goldpiny na pcb)
Jestem właśnie w trakcie dobierania się do komercyjnego devireg Smart i okazuje się, że on raportuje temperaturę w pomieszczeniu oraz realny odczyt "bez kompensacji". Tam temperatura jest zawsze wyższa niż to co pokazuje jako temperaturę w pomieszczeniu.
Muszę uda mi się wieczorem porównać wartości z kilku termostatów, to będzie widać, czy on robi jakąś stałą poprawkę, czy muszę jakaś funkcja
Poniżej kilka przykładowych odczytów z termostatów. Jak widać robią korektę od -1,2 do -1,7 stopnia, ale musi tam być jakaś dodatkowa logika.

Kod: Zaznacz cały

Pokazuje	Odczytuje
23,12		24,53
23,61		25,29
23,28		24,76
22,8		24,13
23,48		24,63
20,76		22,07
21,46		22,95
23,63		25,22
23,39		24,96
YoMan
Posty: 52
Rejestracja: czw kwie 30, 2020 5:18 pm

pt gru 25, 2020 2:10 pm

Jestem po kilku kolejnych dniach testów, poprawek, przeróbek ...etc.

Na wstępie zauważyłem, że Wemos grzeje się do ok. 30 stopni i temperaturę przekazuje poprzez przewody na DS'kę. Stąd długość przewodów ma znaczenie. Niestety jeszcze nie wykminiłem, czy ten przyrost jest na tyle stały i liniowy, że można zastosować prostą korektę wskazań.

Dla celów "badań" zrobiłem pająka z 8 DS'ek na nodemcu, żeby wykluczyć błąd pojedynczego sensora. Potem zrobiłem porównania.
Pierwsza wersja wygląda tak:
2020-12-21 12.35.36o.jpg
2020-12-21 12.35.36o.jpg (178.49 KiB) Przejrzano 243 razy
wtedy wskazania okłamywały o niemal 2 stopnie. Przewód ma ok. 10cm. Jeżeli wszystko było wyciągnięte na zewnątrz tak jak na pierwszym zdjęciu to wskazania były OK. Wrzuciłem Wemosa poza puszkę wewnątrz ścianki (ścianka karton/gips) żeby nie było szansy podgrzewania DS'ki poprzez powietrze i wydłużyłem przewody do DS'ki do ok. 30 cm - pomiar się poprawił.
Potem była zmiana i wkleiłem przewód dookoła ramki włącznika światła (niestety nie mam zdjęcia) - nastąpiła kolejna lekka poprawa wskazań, przekłamanie ok. 0,5-1,0 stopnia. Trzecia próba to przewód 50 cm zwinięty w kłębek w małej obudowie 4x4cm i wskazania są już niemal poprawne (granica błędu).
Poniżej wrzucam zrzuty wykresów temperatur po włączeniu zasilania. Są to różne pomieszczenia, więc temperatury są różne. Ogrzewanie wyłączone, żeby wyeliminować przekłamania. Są drobne różnice wskazań temperatur pomiędzy startem problemowych termostatów a referencyjnych układów wynikające prawdopodobnie z dokładności DS'ek lecz ich nie korygowałem (chodziło o tendencje i trendy), układ wychłodzony przez noc, jeżeli ktoś będzie miał ochotę poanalizować (wrzucam jako jeden obrazek bo chyba jest limit załączników w poście):


P.S. Sory za chaotyczność wypowiedzi, jeżeli coś jest niezrozumiałe to piszcie, postaram się rozjaśnić
Screenshot_2020-12-25 Historia temperatur - SUPLA Scripts(2).png
Screenshot_2020-12-25 Historia temperatur - SUPLA Scripts(2).png (60.66 KiB) Przejrzano 243 razy
YoMan
YoMan
Posty: 52
Rejestracja: czw kwie 30, 2020 5:18 pm

pn gru 28, 2020 10:10 pm

YoMan pisze:
pt gru 25, 2020 2:10 pm
Jestem po kilku kolejnych dniach testów, poprawek, przeróbek ...etc.
Po kolejnych kilku dniach testów wychodzi mi na to, że przekłamania są liniowe (różnica pomiarów referencyjnych do pokazywanych zmienia się o 0,2-0,4 st na przestrzeni np. 48h) i stąd pojawia się moje pytanie do @krycha88 lub @elmaya (lub innych zaangażowanych i z większą wiedzą): czy w Waszych projektach termostatów (GUI, Thermostat with OLED, etc.) można jakoś skorygować działanie termostatu o wartość temperatury? Można to zrobić oczywiście na wirtualnych termostatach poprzez clouda lecz wolałbym mieć je lokalne (aczkolwiek również korzystam w dwóch urządzeniach z GUI ponieważ musiałem sterować 4 przekaźnikami w zależności od potrzeb grzania). W tej chwili mogę skorygować wskazania temperatury w cloudzie lecz jak zapewne się domyślacie lokalnie powstaje chaos.

Przy okazji pytanie do @krycha88 - nie znalazłem opcji, żeby twój soft Primary GUI Termostat obsługiwał jakiś OLED oraz czujnik BME. Czy ja tego nie znalazłem czy faktycznie nie wrzucałeś tej opcji?

P.S.
wiem, że te softy to protezy niemniej chciałem je wdrożyć, ponieważ widzę, że Suplowo to się mocno przeciąga (chyba ponad rok temu już była mowa, że wkrótce będzie ale ... - @pzygmunt - to nie zarzut :) )
YoMan
ODPOWIEDZ

Wróć do „Projekty użytkowników”