Sonoff Basic DS18B20 DHT22 multi switch

Awatar użytkownika
uchnast.michal
Posty: 373
Rejestracja: wt cze 04, 2019 11:37 am
Lokalizacja: Czeladź
Kontaktowanie:

pn wrz 16, 2019 2:51 pm

Kolega o_rany poprosił mnie o kompilacje sonoff basic z obsługą przynajmniej 2 x DS18B20. Dopiero raczkuję z pisaniem własnych bin na bazie Primery GUI v2 Krychy88, pomyślałem spróbuję. Tym bardziej, że od czasu gdy trafiłem na Suplę wielu kolegów chętnie pomaga w stawianiu pierwszych kroków m.in. espablo, wojtas567, QLQ, Zybi i oczywiście krycha88:)

Powstały dwie wersje, dla DHT22 i DS18B20.
Jak twierdzi o_rany działają bardzo dobrze (sam ich używam z uwagi na poprzednie problemy z DHT22 na Multiborad). A jeżeli tak jest postanowiłem się podzielić.
Dodatkowo prócz włącznika zasilania lub światła dostępne są pozostałe m.in. schodowy stosowany również do pompy cyrkulacji CWU.

Nie należy stosować firmware do bram, furtek itp. z uwagi na zasilanie 230V.

Jak uda mi się ogarnąć temat opublikuję bin ograniczający powyższą możliwość.
Modyfikacje kodu zmusiły mnie do powrotu do czasów gdy praca w Githubie była koniecznością, wkrótce zamieszczę linka.

Tymczasem w załączeniu dwie wersje bin oraz parametry do wgrywania.

Wgrywanie
bin pod 0x000000
115200
1MByte
40MHz
DUOT

DSy należy podłączyć równolegle - DATA do RX, zasilanie do pinu 3,3V, masa do pinu GND.

Najnowsze bin
Kompilacja na podstawie https://github.com/krycha88/Primary_GUI/commits/OLED
Branch OLED - Commits on Oct 19, 2019

2012.01.02 - Aktualizacja - wskazania temperatury DS18B20. Modyfikacja metody get_temperature zgodnie z sugestią krycha88

1 - Pojedynczy DS
2 - DHT22 RX
3 - DHT22 TX, DS18B20 Multi RX
4 - DS18B20 Multi RX

MAX_DS18B20 - 8
Załączniki
SonoffBasic_4_wersje.zip
(1010.12 KiB) Pobrany 356 razy
Ostatnio zmieniony czw sty 02, 2020 9:54 am przez uchnast.michal, łącznie zmieniany 11 razy.
e-talking............
Awatar użytkownika
o_rany
Posty: 252
Rejestracja: śr lis 14, 2018 5:32 pm
Lokalizacja: Sosnowiec
Kontaktowanie:

pn wrz 16, 2019 4:33 pm

Dzieki jeszcze raz Michale za soft- dobra robota.
U mnie dziala z dwoma DS'ami bez najmniejszego problemu jako czujnik we i wy wody do CO, ale chyba jeszcze podlacze dwa pozostale jako czujnik zewnetrzny (pogodowy) i czujnik pokojowy.
Arek.kandula
Posty: 316
Rejestracja: pn gru 24, 2018 8:52 am

wt wrz 17, 2019 7:45 am

Czy twój bin nie zrywa odczytów dht22
Awatar użytkownika
uchnast.michal
Posty: 373
Rejestracja: wt cze 04, 2019 11:37 am
Lokalizacja: Czeladź
Kontaktowanie:

wt wrz 17, 2019 8:16 am

Od ponad tygodnia chodzi bez problemu niezależnie od producenta dht22.
e-talking............
Arek.kandula
Posty: 316
Rejestracja: pn gru 24, 2018 8:52 am

wt wrz 17, 2019 9:52 am

Na wemos D1 będzie śmigał
Awatar użytkownika
uchnast.michal
Posty: 373
Rejestracja: wt cze 04, 2019 11:37 am
Lokalizacja: Czeladź
Kontaktowanie:

wt wrz 17, 2019 10:00 am

ten konkretny nie wiem bo gpio określone są na sztywno. Napisz co chcesz mieć postaram się skomponować cos dla Ciebie.
e-talking............
jack78
Posty: 36
Rejestracja: sob wrz 21, 2019 8:50 pm

ndz paź 06, 2019 6:04 pm

Przy DS18B20 jest potrzebny pullup?


EDIT:
U mnie nie działa na GPIO3 (RX) ani normalnie ani z pullup. :oops:
Czyli dokładnie tak samo jak na multiboard.
tcp
Posty: 202
Rejestracja: śr gru 19, 2018 7:47 pm

pn paź 07, 2019 8:26 pm

Wgrałem soft i mam 4 DS-y a miało być 2. Termometru jeszcze nie podłączyłem więc nie wiem czy działa. Co wpisać w ustawieniach administratora podczas konfiguracji ? W multibordzie takiego czegoś nie było.
Awatar użytkownika
uchnast.michal
Posty: 373
Rejestracja: wt cze 04, 2019 11:37 am
Lokalizacja: Czeladź
Kontaktowanie:

pn paź 07, 2019 8:45 pm

tcp pisze:
pn paź 07, 2019 8:26 pm
Wgrałem soft i mam 4 DS-y a miało być 2. Termometru jeszcze nie podłączyłem więc nie wiem czy działa. Co wpisać w ustawieniach administratora podczas konfiguracji ? W multibordzie takiego czegoś nie było.
4 to maksymalna dostępna ilość, niewykorzystane wyłącz w cloud. Co masz na myśli "podczas konfiguracji"?
Gdy urządzenie zostanie dodane do supli, zaloguj się adresem, który otrzymał z routera, wpisz domyślnie admin / password i przejdź do sekcji wyszukaj DS. Znajdzie adresy tych DSów, które masz podłączone i kliknij zapisz. Potem reset i gotowe:)
Ostatnio zmieniony pn paź 07, 2019 8:47 pm przez uchnast.michal, łącznie zmieniany 1 raz.
e-talking............
Awatar użytkownika
uchnast.michal
Posty: 373
Rejestracja: wt cze 04, 2019 11:37 am
Lokalizacja: Czeladź
Kontaktowanie:

pn paź 07, 2019 8:47 pm

jack78 pisze:
ndz paź 06, 2019 6:04 pm
Przy DS18B20 jest potrzebny pullup?


EDIT:
U mnie nie działa na GPIO3 (RX) ani normalnie ani z pullup. :oops:
Czyli dokładnie tak samo jak na multiboard.
Przykro mi ale wiem co może być, jeżeli nie działa w multi board i na Primery GUI to przyczyny szukałbym w sprzęcie.
e-talking............
ODPOWIEDZ

Wróć do „Projekty użytkowników”