Sonoff Basic DS18B20 DHT22 multi switch

tcp
Posty: 204
Rejestracja: śr gru 19, 2018 7:47 pm

pn paź 07, 2019 8:54 pm

uchnast.michal pisze:
pn paź 07, 2019 8:45 pm
tcp pisze:
pn paź 07, 2019 8:26 pm
Wgrałem soft i mam 4 DS-y a miało być 2. Termometru jeszcze nie podłączyłem więc nie wiem czy działa. Co wpisać w ustawieniach administratora podczas konfiguracji ? W multibordzie takiego czegoś nie było.
zaloguj się adresem, który otrzymał z routera, wpisz domyślnie admin / password i przejdź do sekcji wyszukaj DS.
nie kumam - jaki adres z routera ? IP ?
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 1470
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

pn paź 07, 2019 8:57 pm

Przy takim nicku to wstyd nie wiedzieć :lol:

Musisz sprawdzić, jaki adres IP Twój router przydzielił dla tego konkretnego ESP i w przeglądarce otworzyć stronę http://przydzielony adres ip.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
Awatar użytkownika
uchnast.michal
Posty: 420
Rejestracja: wt cze 04, 2019 11:37 am
Lokalizacja: Czeladź
Kontaktowanie:

pn paź 07, 2019 8:57 pm

tcp pisze:
pn paź 07, 2019 8:54 pm
uchnast.michal pisze:
pn paź 07, 2019 8:45 pm
tcp pisze:
pn paź 07, 2019 8:26 pm
Wgrałem soft i mam 4 DS-y a miało być 2. Termometru jeszcze nie podłączyłem więc nie wiem czy działa. Co wpisać w ustawieniach administratora podczas konfiguracji ? W multibordzie takiego czegoś nie było.
zaloguj się adresem, który otrzymał z routera, wpisz domyślnie admin / password i przejdź do sekcji wyszukaj DS.
nie kumam - jaki adres z routera ? IP ?
Tak
Po wgraniu bin standardowo 192.168.4.1, wypełniasz formularz, uruchamiasz ponownie i jak już w cloud się pojawi sprawdź jaki adres IP dostał z DHCP routera. Zaloguj się wpisując admin / password i dalej tak jak napisałem powyżej.
e-talking............
Kamus81
Posty: 14
Rejestracja: pt lis 08, 2019 10:44 pm

ndz lis 10, 2019 12:37 am

uchnast.michal pisze:
pn wrz 16, 2019 2:51 pm
Kolega o_rany poprosił mnie o kompilacje sonoff basic z obsługą przynajmniej 2 x DS18B20. Dopiero raczkuję z pisaniem własnych bin na bazie Primery GUI v2 Krychy88, pomyślałem spróbuję. Tym bardziej, że od czasu gdy trafiłem na Suplę wielu kolegów chętnie pomaga w stawianiu pierwszych kroków m.in. espablo, wojtas567, QLQ, Zybi i oczywiście krycha88:)

Powstały dwie wersje, dla DHT22 i DS18B20.
Jak twierdzi o_rany działają bardzo dobrze (sam ich używam z uwagi na poprzednie problemy z DHT22 na Multiborad). A jeżeli tak jest postanowiłem się podzielić.
Dodatkowo prócz włącznika zasilania lub światła dostępne są pozostałe m.in. schodowy stosowany również do pompy cyrkulacji CWU.

Nie należy stosować firmware do bram, furtek itp. z uwagi na zasilanie 230V.

Jak uda mi się ogarnąć temat opublikuję bin ograniczający powyższą możliwość.
Modyfikacje kodu zmusiły mnie do powrotu do czasów gdy praca w Githubie była koniecznością, wkrótce zamieszczę linka.

Tymczasem w załączeniu dwie wersje bin oraz parametry do wgrywania.

Wgrywanie
bin pod 0x000000
115200
1MByte
40MHz
DUOT

DSy należy podłączyć równolegle - DATA do RX, zasilanie do pinu 3,3V, masa do pinu GND.

Najnowsze bin
Kompilacja na podstawie https://github.com/krycha88/Primary_GUI/commits/OLED
Branch OLED - Commits on Oct 19, 2019
1 - Pojedynczy DS
2 - DHT22 RX
3 - DHT22 TX, DS18B20 Multi RX
4 - DS18B20 Multi RX

MAX_DS18B20 - 3 sztuki

https://onedrive.live.com/?authkey=%21A ... 080EA2E0BC
Witam czy ten twój soft podejdzie pod sonoff th16 mam akurat wolny ??
Awatar użytkownika
uchnast.michal
Posty: 420
Rejestracja: wt cze 04, 2019 11:37 am
Lokalizacja: Czeladź
Kontaktowanie:

ndz lis 10, 2019 11:50 am

niestety nie mogę potwierdzić:(
e-talking............
Kamus81
Posty: 14
Rejestracja: pt lis 08, 2019 10:44 pm

ndz lis 10, 2019 12:09 pm

Będę miał jutro trochę wolniej spróbuję wgrać i sprawdzic. Ogólnie to pod które gpio podpioles. Z tego co wiem to wolne różnią się pomiędzy Basic a th16
777dawid
Posty: 28
Rejestracja: sob gru 07, 2019 8:40 am

pt gru 13, 2019 8:04 am

Kamus81 pisze:
ndz lis 10, 2019 12:37 am
uchnast.michal pisze:
pn wrz 16, 2019 2:51 pm
Kolega o_rany poprosił mnie o kompilacje sonoff basic z obsługą przynajmniej 2 x DS18B20. Dopiero raczkuję z pisaniem własnych bin na bazie Primery GUI v2 Krychy88, pomyślałem spróbuję. Tym bardziej, że od czasu gdy trafiłem na Suplę wielu kolegów chętnie pomaga w stawianiu pierwszych kroków m.in. espablo, wojtas567, QLQ, Zybi i oczywiście krycha88:)

Powstały dwie wersje, dla DHT22 i DS18B20.
Jak twierdzi o_rany działają bardzo dobrze (sam ich używam z uwagi na poprzednie problemy z DHT22 na Multiborad). A jeżeli tak jest postanowiłem się podzielić.
Dodatkowo prócz włącznika zasilania lub światła dostępne są pozostałe m.in. schodowy stosowany również do pompy cyrkulacji CWU.

Nie należy stosować firmware do bram, furtek itp. z uwagi na zasilanie 230V.

Jak uda mi się ogarnąć temat opublikuję bin ograniczający powyższą możliwość.
Modyfikacje kodu zmusiły mnie do powrotu do czasów gdy praca w Githubie była koniecznością, wkrótce zamieszczę linka.

Tymczasem w załączeniu dwie wersje bin oraz parametry do wgrywania.

Wgrywanie
bin pod 0x000000
115200
1MByte
40MHz
DUOT

DSy należy podłączyć równolegle - DATA do RX, zasilanie do pinu 3,3V, masa do pinu GND.

Najnowsze bin
Kompilacja na podstawie https://github.com/krycha88/Primary_GUI/commits/OLED
Branch OLED - Commits on Oct 19, 2019
1 - Pojedynczy DS
2 - DHT22 RX
3 - DHT22 TX, DS18B20 Multi RX
4 - DS18B20 Multi RX

MAX_DS18B20 - 3 sztuki

https://onedrive.live.com/?authkey=%21A ... 080EA2E0BC
Witam czy ten twój soft podejdzie pod sonoff th16 mam akurat wolny ??
Th16 z dht22 działa bez problemów.
alanzola
Posty: 33
Rejestracja: pn wrz 10, 2018 5:55 pm

wt gru 17, 2019 12:03 pm

Hejka wgrałem soft. Do 2 modułów sonoff basic. Do jednego ten z jednym DHT22 i do drugiego na Dallas DS18B20 (też wersja z pojedynczym czujnikiem). DHT 22 działa super bez problemu. Wersja dla DS18B20 niestety ma jakiś błąd. Czasem pokazuje poprawnie ale jeśli grzebiemy trochę w koncie dodając i usuwając dodatkowe moduły moduły czujnik wariuje i pokazuje temperaturę 85 stopni.
Załączniki
errror_temp.png
errror_temp.png (36.49 KiB) Przejrzano 1272 razy
Awatar użytkownika
uchnast.michal
Posty: 420
Rejestracja: wt cze 04, 2019 11:37 am
Lokalizacja: Czeladź
Kontaktowanie:

wt gru 17, 2019 1:21 pm

Zerknę w weekend. Dzięki za info.
e-talking............
alanzola
Posty: 33
Rejestracja: pn wrz 10, 2018 5:55 pm

śr gru 18, 2019 6:18 am

Po jakimś czasie wraca to do normy nie trzeba nawet nic robić, ale przez jakiś czas wskazania są nieprawidłowe.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Projekty użytkowników”