Sonoff Basic DS18B20 DHT22 multi switch

krzysiek_bb
Posty: 30
Rejestracja: śr lut 05, 2020 1:17 pm

czw lut 06, 2020 5:40 pm

Krzychup pisze:
czw lut 06, 2020 5:34 pm
W Primary_GUI_v2 ilość DSów definiujesz w pliku Supla_setings -> w fragmencie o DS18B20
#define MAX_DS18B20 3 //lub 4

Pamiętaj, że im większa ilość czujników, tym mniejszy musisz dać rezystor na pul_up -> gdzieś to czytałem na forum.

Ustawienia GPIO do przekaźników jest w supla_board_settings.
Super dzięki za informację, a konfiguracja pinów z ESP gdzie znajdę ? jak ustawić który ma służyć do czego ?
Awatar użytkownika
uchnast.michal
Posty: 250
Rejestracja: wt cze 04, 2019 11:37 am
Lokalizacja: Czeladź
Kontaktowanie:

czw lut 06, 2020 6:10 pm

co tu się dzieje? :lol: Co do moich bin to proszę jeszcze o miesiąc, początek roku jest dla mnie bardzo wyczerpujący. Zamieszczę źródła tylko dajcie mi jeszcze chwilę.
krzysiek_bb
Posty: 30
Rejestracja: śr lut 05, 2020 1:17 pm

czw lut 06, 2020 6:25 pm

uchnast.michal pisze:
czw lut 06, 2020 6:10 pm
co tu się dzieje? :lol: Co do moich bin to proszę jeszcze o miesiąc, początek roku jest dla mnie bardzo wyczerpujący. Zamieszczę źródła tylko dajcie mi jeszcze chwilę.
Witam
Sorry to ja tu tak troszkę śmiecę ....
Powiedzcie mi gdzie w sonoff R2 jest pin GPIO 12 ponieważ nie widzi ani jednego ds-a albo jak mam to w prosty sposób zmienić na RX ?
Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 1954
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

czw lut 06, 2020 6:28 pm

Zacytowałeś nawet kolegę z odpowiedzią na Twoje pytanie w supla_board_settings.cpp masz coś takiego:

Kod: Zaznacz cały

  add_Relay_Button(12, 0, CHOICE_TYPE);   // 1   oświetlenie   
dla sonofa:
12 - oznacza GPIO przekaźnika
0 - przełącznik
gdzie tam masz podpięty DS to nie wiem jeżeli RX to GPIO3, lub jeżeli masz 5 pin to GPIO14
tu masz pinologię sonoffa https://techfreak.pl/wp-content/uploads ... sonoff.jpg
Pozdrawiam
Wojtek
krzysiek_bb
Posty: 30
Rejestracja: śr lut 05, 2020 1:17 pm

czw lut 06, 2020 6:32 pm

wojtas567 pisze:
czw lut 06, 2020 6:28 pm
Zacytowałeś nawet kolegę z odpowiedzią na Twoje pytanie w supla_board_settings.cpp masz coś takiego:

Kod: Zaznacz cały

  add_Relay_Button(12, 0, CHOICE_TYPE);   // 1   oświetlenie   
dla sonofa:
12 - oznacza GPIO przekaźnika
0 - przełącznik
gdzie tam masz podpięty DS to nie wiem jeżeli RX to GPIO3, lub jeżeli masz 5 pin to GPIO14
tu masz pinologię sonoffa https://techfreak.pl/wp-content/uploads ... sonoff.jpg
sorry musiało mi umknąć już próbuje to odnaleźć
EDIT:
możecie mnie okrzyczeć ale mam zmienić ten kod na:

Kod: Zaznacz cały

  add_DS18B20Multi_Thermometer(3); 
- jaka forma nr ma być 3 czy 03 ?
EDIT:
Coś jednak robię źle ponieważ po kompilacji nowego pliku *.bin oczywiście po zmianie parametrów na 4 szt. DS jak sugerowaliście nadal mam tylko 3szt. oraz zmianie w linii wejściowej 18b20 z GPIO z 12 na GPIO 3 po wgraniu nadal mam 3szt. DS i port GPIO na 12 do danych bez zmian.... mam jakoś przeładować Arduino czy coś mam jeszcze zrobić z bibliotekami ?
EDIT:
Po restarcie Arduino i sprawdzenie poprawności w liniach dot. portu dla DS i ilości DS-ów oraz wgraniu nowo skompilowanego pliku nadal bez zmian ...... podpowiedzcie gdzie czegoś nie zmieniam że wciaż kompiluje oprogramowanie bez zmian ?

EDIT:22:41
Udało się .... problemem był nadmiar bibliotek i zaciągało nie wiem dlaczego z innych. Usunąłem duble i zmiana zadziałała
Załączniki
4-ds.jpg
4-ds.jpg (60.59 KiB) Przejrzano 373 razy
supla_board_settings_oraz_supla_settings.rar
(1.7 KiB) Pobrany 21 razy
3-ds.jpg
3-ds.jpg (31.33 KiB) Przejrzano 380 razy
krzysiek_bb
Posty: 30
Rejestracja: śr lut 05, 2020 1:17 pm

pt lut 07, 2020 11:16 am

Witam ponownie ......muszę się przyznać do mojego błędu....
Nie dawało mi to spokoju więc odgrzebałem stary program maxitermo i okazało się, że miejscu gdzie się podpinam widzi faktycznie tylko 1 DS nawet na maxitermo, a pamiętałem że kabel kończy się w garażu więc podpiąłem odczyt od drugiej strony i faktycznie zobaczył pozostałe 3szt. DS oprócz tego jednego, którego widział wcześniej. Gdzieś w ścianie coś musiało się stać z kablem i dlatego brak odczytu. Tak więc wszystko działa. Dziękuję serdecznie za wskazówki i pomoc. Myślę, że będę na forum supla częściej zaglądał bo temat naprawdę ciekawy i rozwojowy, a wszelkie statystyki i pomiary zwłaszcza online to już extra rewelacja. Zamówiłem na ali... troszkę elektroniki ESP... i DS do zabawy i konstrukcji.
Raz jeszcze dziękuję i pozdrawiam serdecznie.
EDIT: 07-02-2019; 15:42
Tak jeszcze w uzupełnieniu powiem, że do mojej linii 2 przewodowej pasożytniczej o długości ~ 15m opornik jaki zastosowałem to 470ohm, przy 1kohm jeszcze był błąd 127*C ale 0,47k działa pięknie nawet z zasilaczem sonoff basic daje radę.
A co do temperatur to jest to jeszcze nie pracująca wentylacja mechaniczna / rekuperacja dlatego na zakręconych anemostatach tak niska temp. DS około 1,5m od wlotu powietrza.
Załączniki
ds_multi.jpg
ds_multi.jpg (90.59 KiB) Przejrzano 357 razy
wandre
Posty: 4
Rejestracja: wt lut 04, 2020 8:49 pm

ndz lut 09, 2020 11:18 am

Witam,
Wgrywałem wczoraj do Sonoffa Basic 4 pinowego bin "DS18B20 Multi RX" ale nie wykrywa mi DS-ów. Robiłem wszystko zgodnie z instrukcją.
Podłączenie DS do Rx, przewody po 50cm, rezystor 4,7k, później 3,3k i 2,2k. Próbowałem na drugim Sonoffie i to samo. W końcu zaktualizowałem soft przez sieć na "DHT22 TX, DS18B20 Multi RX" , bez problemu wszystko ruszyło. Rejestruje czujniki DS i pomiary są prawidłowe. Super soft, takiego szukałem, podziękowania dla autora.

Nie wiem czy to tylko u mnie jest ten problem z tym softem, może ktoś by mógł sprawdzić.
Póki co jestem zadowolony z DHT22 TX, DS18B20 Multi RX choć nie używam czujnika DHT.
wandre
6x Sonoff Basic, 3x Sonoff Pow_R2, 1x ESP12
kriz1
Posty: 6
Rejestracja: sob sty 26, 2019 9:30 pm

ndz lut 09, 2020 7:37 pm

Cześć.
Wiem że temat dotyczy modułu Basic ale czy istnieje możliwość przygotowania takiego wsadu dla Dual'a ? Przy okazji odczytu przydała by się możliwość sterowania dwoma pompami.
Awatar użytkownika
uchnast.michal
Posty: 250
Rejestracja: wt cze 04, 2019 11:37 am
Lokalizacja: Czeladź
Kontaktowanie:

pn lut 10, 2020 4:27 am

wandre pisze:
ndz lut 09, 2020 11:18 am
Nie wiem czy to tylko u mnie jest ten problem z tym softem, może ktoś by mógł sprawdzić.
Póki co jestem zadowolony z DHT22 TX, DS18B20 Multi RX choć nie używam czujnika DHT.
sprawdzę
kriz1 pisze:
ndz lut 09, 2020 7:37 pm
czy istnieje możliwość przygotowania takiego wsadu dla Dual'a ?
Nie mam Dual'a ciężko będzie napisać bez możliwości testowania.
Awatar użytkownika
Gang
Posty: 111
Rejestracja: pt lis 09, 2018 12:44 pm

śr lut 19, 2020 12:05 pm

@uchnast.michal Sofcik na 7dsach w kotłowni działa perfekt! ;) Dziękuję bardzo.

W wolnej chwili dałbyś radę dodać obsługę kontaktoru i dostosowania pod Yunshana? dla wersji z DHT i DSem?

GPIO2 Niebieska dioda LED
GPIO4 Relay (przekaźnik).
GPIO5 Izolowane wejście.
GPIO0 Port P5
GPIO15 GND na porcie P5 (po drodze rezystor 1k)

na gpio zrobić ten kontaktor i będzie bajka ;)
ODPOWIEDZ