Sonoff Basic DS18B20 DHT22 multi switch

PioKar
Posty: 391
Rejestracja: czw maja 03, 2018 5:56 am

sob sty 18, 2020 11:40 am

0,5 to było by mało ale 0,25 już może być.
Awatar użytkownika
uchnast.michal
Posty: 316
Rejestracja: wt cze 04, 2019 11:37 am
Lokalizacja: Czeladź
Kontaktowanie:

sob sty 18, 2020 2:15 pm

SzymaneK pisze:
sob sty 18, 2020 9:14 am
Witam
próbuję wgrać ten soft pod sonoffa basic wersja z 4 i 5 pinami i za nic nie mogę doprowadzić do stabilnej pracy.
W menu konfiguracyjnym raz wykrywa ds'y raz ich nie wykrywa nawet jeśli jakimś cudem uda się że temperatura pokaże się w supli to zanika w niedługim czasie i raz na kilka resetów temperatura się pojawi.
Ktoś się spotkał z czymś takim? Ma może jakiś pomysł jak rozwiązać problem? Może ja robię coś źle tylko nie wiem co.

Pomocy :-)
Jak długie przewody i rezystor w ktorym miejscu masz podłączony?
Awatar użytkownika
uchnast.michal
Posty: 316
Rejestracja: wt cze 04, 2019 11:37 am
Lokalizacja: Czeladź
Kontaktowanie:

sob sty 18, 2020 2:19 pm

SzymaneK pisze:
sob sty 18, 2020 9:14 am
Witam
próbuję wgrać ten soft pod sonoffa basic wersja z 4 i 5 pinami i za nic nie mogę doprowadzić do stabilnej pracy.
W menu konfiguracyjnym raz wykrywa ds'y raz ich nie wykrywa nawet jeśli jakimś cudem uda się że temperatura pokaże się w supli to zanika w niedługim czasie i raz na kilka resetów temperatura się pojawi.
Ktoś się spotkał z czymś takim? Ma może jakiś pomysł jak rozwiązać problem? Może ja robię coś źle tylko nie wiem co.

Pomocy :-)
Duch__ pisze: ↑Rezystory do przetestowania:
4k7
3k3
2k2
1k
470 <- u mnie na tym chodzi 13 czujników DS18b20 (przewody od 5 do 20 metrów).
PioKar
Posty: 391
Rejestracja: czw maja 03, 2018 5:56 am

sob sty 18, 2020 3:26 pm

uchnast.michal pisze:
sob sty 18, 2020 2:19 pm
SzymaneK pisze:
sob sty 18, 2020 9:14 am
Witam
próbuję wgrać ten soft pod sonoffa basic wersja z 4 i 5 pinami i za nic nie mogę doprowadzić do stabilnej pracy.
W menu konfiguracyjnym raz wykrywa ds'y raz ich nie wykrywa nawet jeśli jakimś cudem uda się że temperatura pokaże się w supli to zanika w niedługim czasie i raz na kilka resetów temperatura się pojawi.
Ktoś się spotkał z czymś takim? Ma może jakiś pomysł jak rozwiązać problem? Może ja robię coś źle tylko nie wiem co.

Pomocy :-)
Duch__ pisze: ↑Rezystory do przetestowania:
4k7
3k3
2k2
1k
470 <- u mnie na tym chodzi 13 czujników DS18b20 (przewody od 5 do 20 metrów).
Ja dla 6 szt. na 1 metrowych przewodach tak z rozpędu dałem 4,7k i już drugi dzień testuję bez zwiechy.
Bo dla kolegi to szykuję.
No dobra bez ściemy :) na wykresach scripts @Fracz czasem jeden cykl dla jakiegoś czujnika wypada na 10 minut ale to sporadycznie.
Mam ten soft w sonoff basic z 4 i 5 pinami i nawet w sonoff basic R2 na esp 8285.
Ale prawdą jest że mam też w koszu po 2 latach z suplą 5 szt. sonofów w koszu booo- nie gadają.
Kombinuj i pisz co się dzieje.
Kamus81
Posty: 10
Rejestracja: pt lis 08, 2019 10:44 pm

sob sty 18, 2020 6:52 pm

Ja mam 3 szt Basic z dht 22 z różnymi przewodami
1. 10cm OK
2. 3m OK
3. 4m i ten mi wypada co drugi nieraz co 4 dzień próbował ktoś w dht22 dostawić rezystor
SzymaneK
Posty: 18
Rejestracja: wt wrz 03, 2019 6:05 am

pn sty 20, 2020 7:40 am

uchnast.michal pisze:
sob sty 18, 2020 2:19 pm
SzymaneK pisze:
sob sty 18, 2020 9:14 am
Witam
próbuję wgrać ten soft pod sonoffa basic wersja z 4 i 5 pinami i za nic nie mogę doprowadzić do stabilnej pracy.
W menu konfiguracyjnym raz wykrywa ds'y raz ich nie wykrywa nawet jeśli jakimś cudem uda się że temperatura pokaże się w supli to zanika w niedługim czasie i raz na kilka resetów temperatura się pojawi.
Ktoś się spotkał z czymś takim? Ma może jakiś pomysł jak rozwiązać problem? Może ja robię coś źle tylko nie wiem co.

Pomocy :-)
Duch__ pisze: ↑Rezystory do przetestowania:
4k7
3k3
2k2
1k
470 <- u mnie na tym chodzi 13 czujników DS18b20 (przewody od 5 do 20 metrów).
Dobra potestuję z rezystorami ale na tę chwilę wygląda to tak:

robiłem już warianty:

3xds, 1xdht22 na kablach 1.5 - 2m

1. 4k7, 2k2, jakieś inne wariacje szeregowo/równoległe ze standardowym 4k7 przy module
2. 4k7 przy każdym dsie
3. jejku czego to ja już nie robiłem co ciekawe wychodzi na to, że coś jest z kablami i rezystorami bona płytce prototypowej wszystko działa jak należy ze standardowym 4k7.

czasami a nawet dość często było tak że po podłączeniu wszystkiego finalnie sonoff się w ogóle nie "budził" pomagało jedynie fizyczne odpięcie dht co ciekawe po wpięciu go na włączonym układzie sonoff działał niestety odczyty nie zawsze się pojawiały.
Robiłem nawet dwie wersje kabli pierwsza to na skrętce wymieniłem je myśłąc, że powodem może być sama skrętka, że niby coś na przewodach się indukuje i zakłóca działanie ale na prostych przewodach do instalacji alarmowej niestety efekty były takie same.
nawet udało mi się uczulić jeden moduł jak 230v po paluszku poszło na układy wymagające nieco niższego napięcia :-) szkoda, że wtedy żadem czujnik nie zmierzył mojej temperatury.

Pozdrawiam SzymaneK
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 1131
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

pn sty 20, 2020 8:06 am

SzymaneK pisze:
pn sty 20, 2020 7:40 am
[...] nawet udało mi się uczulić jeden moduł jak 230v po paluszku poszło na układy wymagające nieco niższego napięcia :-) szkoda, że wtedy żadem czujnik nie zmierzył mojej temperatury. [...]
Sorki za zbaczanie z tematu, ale to jest dobry przykład, dlaczego jednak lepiej warto swoje eksperymenty z elektroniką wykonywać na NodeMCU lub Wemosie zasilanym bezpiecznym 5V.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
SzymaneK
Posty: 18
Rejestracja: wt wrz 03, 2019 6:05 am

pn sty 20, 2020 8:16 am

Robert Błaszczak pisze:
pn sty 20, 2020 8:06 am
SzymaneK pisze:
pn sty 20, 2020 7:40 am
[...] nawet udało mi się uczulić jeden moduł jak 230v po paluszku poszło na układy wymagające nieco niższego napięcia :-) szkoda, że wtedy żadem czujnik nie zmierzył mojej temperatury. [...]
Sorki za zbaczanie z tematu, ale to jest dobry przykład, dlaczego jednak lepiej warto swoje eksperymenty z elektroniką wykonywać na NodeMCU lub Wemosie zasilanym bezpiecznym 5V.
Zgadzam się z Tobą w 110% zwłaszcza, że 20 lat z okładem temu skończyłem szkołę elektroniczną. Niestety brak czynnej praktyki wymazał z pamięci praktycznie wszystko łącznie z przestrzeganiem zadad BHP ;-)

Pozdrawiam SzymaneK
Awatar użytkownika
Gang
Posty: 117
Rejestracja: pt lis 09, 2018 12:44 pm

śr sty 29, 2020 6:20 pm

Siemka, Mógłbym prosić o soft dla incana? ;)

Dsy na GPIO2 najlepiej. najlepiej 6-8 szt.... ;)

No i mam całą masę wolnych GPIO ;) Może jak wejdzie logika to sobie zrobię jakieś światło ostrzegawcze czy coś w tym stylu, więc jakby przekaźnik albo dwa były dostępnę pod dowolonym gpio byłoby miło.

TX i RX to najchętniej zostawiłbym puste ;)

Jeżeli o za dużo proszę to sorki!
Awatar użytkownika
Gang
Posty: 117
Rejestracja: pt lis 09, 2018 12:44 pm

pt sty 31, 2020 6:23 pm

Incan Incanem ale drugi zestaw chcę złożyć na sonoffie basic 2.
Wgrałem, moduł pod zasilaniem z kompa rozgłaszał sieć. potem pod 230 też.
Ale jak podłaczyłem termometry to nie wstaje.
Co robić? jak żyć? Co robię źle?

Może mógłbym prosić o soft pod gpio2? i tak mam dolutowany kabelek.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Projekty użytkowników”