Sonoff Basic DS18B20 DHT22 multi switch

krzysiek_bb
Posty: 30
Rejestracja: śr lut 05, 2020 1:17 pm

czw lut 06, 2020 12:54 pm

Maniek913 pisze:
czw lut 06, 2020 12:19 pm
No to wszystko masz wypisane:
brakuje ci biblioteki ESP8266TrueRandom.h , masz kila wersji biblioteki SuplaDevice - zostaw tylko właściwą i doinstaluj brakujcą ESP8266TrueRandom.h
Np tu jest:
viewtopic.php?f=11&t=5233&hilit=primary+v2
odpadam ..... 'SuplaDeviceCallbacks' has no member named 'get_pressure' jakaś masakra dla mnie
Awatar użytkownika
klew
Posty: 855
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

czw lut 06, 2020 2:00 pm

krzysiek_bb pisze:
czw lut 06, 2020 12:54 pm
Maniek913 pisze:
czw lut 06, 2020 12:19 pm
No to wszystko masz wypisane:
brakuje ci biblioteki ESP8266TrueRandom.h , masz kila wersji biblioteki SuplaDevice - zostaw tylko właściwą i doinstaluj brakujcą ESP8266TrueRandom.h
Np tu jest:
viewtopic.php?f=11&t=5233&hilit=primary+v2
odpadam ..... 'SuplaDeviceCallbacks' has no member named 'get_pressure' jakaś masakra dla mnie
Bo wziąłeś nową bibliotekę SuplaDevice i stary program ino.
To trochę więcej zmian wymaga. Najprościej będzie jeśli weźmiesz bibliotekę Supli w wersji jaka była użyta do tego programu. Wtedy powinno się kompilować (o ile wszystkie inne zewnętrzne biblioteki masz zainstalowane)
krzysiek_bb
Posty: 30
Rejestracja: śr lut 05, 2020 1:17 pm

czw lut 06, 2020 2:28 pm

pisze: .......Najprościej będzie jeśli weźmiesz bibliotekę Supli w wersji jaka była użyta do tego programu. Wtedy powinno się kompilować (o ile wszystkie inne zewnętrzne biblioteki masz zainstalowane)
OK wywalę wszystko i spróbuje od nowa ... przecież to musi się udać skoro Wam wychodzi :)
Prośba jakbyś podesłał link gdzie znajdę odpowiednią bibliotekę pod moją wersję ?
Awatar użytkownika
klew
Posty: 855
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

czw lut 06, 2020 2:40 pm

krzysiek_bb pisze:
czw lut 06, 2020 2:28 pm
OK wywalę wszystko i spróbuje od nowa ... przecież to musi się udać skoro Wam wychodzi :)
Najprościej, jeśli wybierzesz jeden z poniższych sposobów:
1. Weź dowolną bibliotekę SuplaDevice (może być najnowsza) i użyj przykład dla SuplaDevice z przykładów dostępnych w bibilotece - tam trzeba wypełnić kilka parametrów i powinno ruszyć.
2. Weź gotowy program (np Primary GUI v2) i weź dla tej samej wersji bibliotekę SuplaDevice od autora tego programu.
krzysiek_bb
Posty: 30
Rejestracja: śr lut 05, 2020 1:17 pm

czw lut 06, 2020 3:33 pm

klew pisze:
czw lut 06, 2020 2:40 pm
krzysiek_bb pisze:
czw lut 06, 2020 2:28 pm
OK wywalę wszystko i spróbuje od nowa ... przecież to musi się udać skoro Wam wychodzi :)
Najprościej, jeśli wybierzesz jeden z poniższych sposobów:
1. Weź dowolną bibliotekę SuplaDevice (może być najnowsza) i użyj przykład dla SuplaDevice z przykładów dostępnych w bibilotece - tam trzeba wypełnić kilka parametrów i powinno ruszyć.
2. Weź gotowy program (np Primary GUI v2) i weź dla tej samej wersji bibliotekę SuplaDevice od autora tego programu.
OK powiem że jestem już bliżej niż dalej mam co prawda jeden komunikat podczas kompilacji ale niejest on błędem.
"UWAGA: biblioteka SuplaDevice-master działa na architekturze(/architekturach) avr i może nie być kompatybilna z obecną płytką która działa na architekturze(/architekturach) esp8266.
Executable segment sizes:"

powiem że udało się skompilować i nawet wgrać lecz podczas konfiguracji nie zapisuje ustawień i wciąż rozgłasza sieć wifi jako AP
Jest komunikat, że dane zostały zapisane i należy zrobić restart lecz po restarcie nadal AP i pole do wpisania danych :( co proponujecie ?
Załączniki
brak_zapisu.jpg
brak_zapisu.jpg (54.39 KiB) Przejrzano 376 razy
Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 1989
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

czw lut 06, 2020 4:10 pm

A wyczyściłeś zawartość pamięci przed wgraniem, bo widać że masz śmieci.
Czy wgrywałeś jako generic8255? ustaw jeszcze flash 1M(no SPIFFS )
Pozdrawiam
Wojtek
krzysiek_bb
Posty: 30
Rejestracja: śr lut 05, 2020 1:17 pm

czw lut 06, 2020 4:22 pm

wojtas567 pisze:
czw lut 06, 2020 4:10 pm
A wyczyściłeś zawartość pamięci przed wgraniem, bo widać że masz śmieci.
Czy wgrywałeś jako generic8255? ustaw jeszcze flash 1M(no SPIFFS )
Witam
Tak wyczyściłem blank_1MB.bin kompilowałem pod NodeMCU ...
mam to skompilować pod generic8255 czy na co przełączyć ?
Przepraszam za moje głupie pytania ale pierwszy raz bawię się arduino.
Zadam może głupie pytanie czy mogę tu tak dodawać zdjęcia bo trochę śmiece.
SORRY jeszcze. że co mam ustawić :) flash 1M(no SPIFFS ) - gdzie to znajdę ? chyba że tu mam coś zmienić ?
Załączniki
esp_flash.jpg
esp_flash.jpg (120.16 KiB) Przejrzano 364 razy
kompilacja.jpg
kompilacja.jpg (53.5 KiB) Przejrzano 366 razy
Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 1989
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

czw lut 06, 2020 4:39 pm

Tak jak na drugim zdjęciu wybierasz esp8255 i tam poniżej będziesz miał resztę ustawień
i wgraj to od razu z pozycji arduino.
Pozdrawiam
Wojtek
krzysiek_bb
Posty: 30
Rejestracja: śr lut 05, 2020 1:17 pm

czw lut 06, 2020 4:51 pm

wojtas567 pisze:
czw lut 06, 2020 4:39 pm
Tak jak na drugim zdjęciu wybierasz esp8255 i tam poniżej będziesz miał resztę ustawień
i wgraj to od razu z pozycji arduino.
Jesteś/cie WIELCY ustawiłem ESP8285 i wgrało bez błędów i śmieci .... połączyło zaraz ide dokopać się do kabla z DS-ami na poddaszu.
Można tam dołożyć jeszcze jeden DS aby było 4szt ?
przepraszam ale jeszcze nie potrafię wgrywać wprost z Arduino ponieważ jak dałem wgraj używając programatora to stoi w miejscu i używam tego z pliku *.bin i ESP flash

EDIT:

Gdzie w kodzie znajdę na którym GPIO jest wejście DATA z DS .... czy jest na RX i w kodzie tego nie znajdę ? i jak zmienić gpio który steruje przekaźnikiem bo ("nie pyka") :)
Załączniki
wgrywanie_ardu.jpg
wgrywanie_ardu.jpg (100.6 KiB) Przejrzano 355 razy
primary_v2.jpg
primary_v2.jpg (58.8 KiB) Przejrzano 358 razy
Krzychup
Posty: 25
Rejestracja: czw gru 26, 2019 8:23 pm

czw lut 06, 2020 5:34 pm

W Primary_GUI_v2 ilość DSów definiujesz w pliku Supla_setings -> w fragmencie o DS18B20
#define MAX_DS18B20 3 //lub 4

Pamiętaj, że im większa ilość czujników, tym mniejszy musisz dać rezystor na pul_up -> gdzieś to czytałem na forum.

Ustawienia GPIO do przekaźników jest w supla_board_settings.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Projekty użytkowników”