Wemos D1 mini + BME280 [PP]

dlt7
Posty: 2
Rejestracja: pt wrz 06, 2019 11:54 am

wt wrz 17, 2019 10:42 am

Witam,

Opierając się na sofcie przygotowanym przez kolegę Yepestis (viewtopic.php?f=24&t=5242) i biblioteki SuplaDevice od krycha88 przygotowałem własną, odchudzoną wersję, która ma robić za czujniki temperatury w pokojach.
Najważniejsze cechy:
- piny SDA i SCL zdefiniowane aby BME280 podłączać do kolejnych pinów Wemos'a (jak na foto)
- odchudzone GUI (IP po DHCP tylko, brak menu aktualizacja)
- po zapisaniu i restarcie GUI nie jest dostępne
- poprawki głównie kosmetyczne komunikatów wyrzucanych na serial
- szybkie miganie LED informuje o pracy w trybie konfiguracji
- 2x kliknięcie reset uruchamia tryb konfiguracji (SSID: BME280_<mac>)
- w Supla Cloud prezentują się tylko 2 kanały: ciśnienie po korekcji do poziomu morza oraz temperatura i wilgotność
.
wemos_d1_mini_bme280_proto.jpg
wemos_d1_mini_bme280_proto.jpg (67.85 KiB) Przejrzano 1349 razy
.
Soft na Wemos'a wrzucam przy użyciu NodeMCU PyFlasher z ustawieniami jak na screenie.
.
nodemcu_pyflasher_settings.jpg
nodemcu_pyflasher_settings.jpg (48.84 KiB) Przejrzano 1349 razy
.
Za jakiś czas wrzucę fotki gotowych "Pokojowych Pogodynek" - czekam na paczkę :)
Uwagi mile widziane.
.
Załączniki
supla_bme_dlt7_v1.1.0.zip
(411.53 KiB) Pobrany 132 razy
Awatar użytkownika
dawidd
Posty: 445
Rejestracja: wt gru 19, 2017 12:45 pm

wt wrz 17, 2019 3:09 pm

Taka mała uwaga - czujnik umieszczonym na esp będzie się od niego grzał i zawyżał temperaturę
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1038
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

wt wrz 17, 2019 3:22 pm

Wydaje mi się jeśli na płytce czujnika bedą pullup'y do 5V bo to może uszkodziś esp , zasilajac z 3,3V nie bedzie takiej sytuacji
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
Arek.kandula
Posty: 287
Rejestracja: pn gru 24, 2018 8:52 am

wt wrz 17, 2019 6:40 pm

shimano73 pisze:
wt wrz 17, 2019 3:22 pm
Wydaje mi się jeśli na płytce czujnika bedą pullup'y do 5V bo to może uszkodziś esp , zasilajac z 3,3V nie bedzie takiej sytuacji
To lepiej bme280 zasilić 3,3v ?ale on działa na 5v
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 913
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

wt wrz 17, 2019 7:10 pm

Bezpieczniej będzie zasilić z 3.3V. BME280 działa w zakresie napięć 3.0V do 5.0V
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
dlt7
Posty: 2
Rejestracja: pt wrz 06, 2019 11:54 am

pt wrz 20, 2019 8:57 am

dawidd pisze:
wt wrz 17, 2019 3:09 pm
Taka mała uwaga - czujnik umieszczonym na esp będzie się od niego grzał i zawyżał temperaturę
To wersja robocza. Takie umieszczenie czujnika zawyża dosyć sporo. Docelowo będzie na krótkim przewodzie i w jakieś DIY obudowie. Ale to jak paczka przyjdzie :)
Co do zasilania to od samego początku BME280 takie jak na zdjęciu traktuję zasilaniem 5V i nie ma problemów (zresztą jest ona opisywana jako wersja 5V). Regulator na tym BME to https://www.torexsemi.com/file/xc6206/XC6206.pdf wg. specyfikacji maksymalnie 7V (nie ryzykowałbym), więc 5V nie jest problemem.
Tak mam to zrobione w "stacjach" pogodowych - również 5V (soft: Tasmota + deepsleep).
.
stacja_zew.jpg
stacja_zew.jpg (47.01 KiB) Przejrzano 1197 razy
.
stacja_wew.jpg
stacja_wew.jpg (93.81 KiB) Przejrzano 1197 razy
Albert
Posty: 54
Rejestracja: pt sty 04, 2019 8:32 pm
Lokalizacja: Chełm

czw sty 30, 2020 7:30 pm

Cześć. Powiesz mi co jest, że wemos po zaniku zasilania sam przechodzi w tryb config? Nie wiem o co kaman, ale utrudnia to korzystanie, bo czasami zdarzy się, że trzeba odpiąć - i wtedy muszą wcisnąć 1x reset i się loguje do sieci..
Patryk
Posty: 714
Rejestracja: pn sty 07, 2019 7:51 pm

czw sty 30, 2020 8:55 pm

Albert pisze:
czw sty 30, 2020 7:30 pm
Cześć. Powiesz mi co jest, że wemos po zaniku zasilania sam przechodzi w tryb config? Nie wiem o co kaman, ale utrudnia to korzystanie, bo czasami zdarzy się, że trzeba odpiąć - i wtedy muszą wcisnąć 1x reset i się loguje do sieci..
Jak go ( Wemos-a ) zasilasz ???
Awatar użytkownika
Dawid84
Posty: 128
Rejestracja: pn sty 14, 2019 12:45 pm
Lokalizacja: Piekary Śląskie

czw sty 30, 2020 9:00 pm

dlt7 doda do tego jeszcze wyswietlacz oled???
Pozdrawiam
Dawid
Albert
Posty: 54
Rejestracja: pt sty 04, 2019 8:32 pm
Lokalizacja: Chełm

czw sty 30, 2020 9:26 pm

Patryk - ładowarką usb (normalna do telefonu).
ODPOWIEDZ