Moduł bramowy 24V z 2 wejściami i 2 wyjściami

kinium
Posty: 42
Rejestracja: pt wrz 06, 2019 11:09 am
Lokalizacja: Wrocław

pt gru 20, 2019 12:01 pm

Witam,

Na własne potrzeby zaprojektowałem płytkę do obsługi FAAC 740.
Urządzenie działa na 24V i obsługuje dwa wejścia: brama całkiem zamknięta i brama całkiem otwarta. Wejście może być potencjałowe (24V w przypadku FAAC 740) lub bezpotencjałowe (np w przypadku bramy garażowej z zainstalowanymi dwoma kontaktronami).
Wyjścia są włączanie przez tranzystory i sprawdzone na 24V (w przypadku FAAC 740) i 5V w przypadku bramy garażowej.
Z racji tego, że FAAC 740 ma możliwość otwierania bramy jak furtka jest drugie wyjście.
Przełączenie wejścia odbywa się przez zworkę więc u mnie działa i w bramie wjazdowej na 24V jak i w bramie garażowej na kontaktronach.
Dodałem też wejście na termometr DS.

W cloudzie mam ustawione oba moduły jako brama wjazdowa ze zmienionymi ikonkami.
Zrzut ekranu z 2019-12-20 12-52-24.png
Zrzut ekranu z 2019-12-20 12-52-24.png (66.71 KiB) Przejrzano 1411 razy

Wszystko działa na sofcie który skleciłem z przykładów z repozytorium.

Sam moduł wygląda tak:
IMG-20191204-WA0000.jpg
IMG-20191204-WA0000.jpg (189.72 KiB) Przejrzano 1411 razy
IMG-20191126-WA0000.jpg
IMG-20191126-WA0000.jpg (146.6 KiB) Przejrzano 1411 razy



Z racji małych rozmiarów zamówiłem panelizację u chińczyka i wyszło mi 20 płytek. Jakby ktoś był zainteresowany mogę się podzielić lub zlutować gotowy moduł.
szym3k
Posty: 169
Rejestracja: pn maja 15, 2017 10:32 am

śr gru 25, 2019 10:39 pm

Jak masz podłączony stan bramy przy FAAC 740? mam taki napęd u dziewczyny i nie mam czasu tam postać chwilkę z miernikiem.
kinium
Posty: 42
Rejestracja: pt wrz 06, 2019 11:09 am
Lokalizacja: Wrocław

czw gru 26, 2019 11:48 am

szym3k pisze:
śr gru 25, 2019 10:39 pm
Jak masz podłączony stan bramy przy FAAC 740? mam taki napęd u dziewczyny i nie mam czasu tam postać chwilkę z miernikiem.
FAAC 740 jest z dwoma krańcówkami zaczepianymi na zębatce. W przypadku gdy którąś jest odczytana przez czujnik na napędzie ustawiany jest stan wysoki czyli płynie prąd 24V.
Czujniki są podłączone do układu bramy i do mojego układu więc i mój sterownik wie jaki jest stan jak również układ bramy.
Tomek3561
Posty: 2
Rejestracja: wt lis 13, 2018 6:40 pm

ndz sty 12, 2020 7:27 pm

W jaki sposób jest to podłączone do napędu? Szczególnie interesują mnie krańcówki.
Faac 740.jpg
Faac 740.jpg (55.2 KiB) Przejrzano 588 razy
Duch__
Posty: 683
Rejestracja: śr sie 24, 2016 7:26 pm
Lokalizacja: Opole

ndz sty 12, 2020 7:42 pm

Rozumiem że autor odczytuje stan na złączu J5, a steruje złączami Open A i Open B?
Aktualnie w domu: 8xSRW-01, 1xROW-02, SUPLA BUTTON V3.4, 16xDS na ESP (GUI), Sonoff S20 jako kontroler CWU

Przydatne linki:
viewtopic.php?f=9&t=4160
search.php?keywords=
Tomek3561
Posty: 2
Rejestracja: wt lis 13, 2018 6:40 pm

ndz sty 12, 2020 8:12 pm

Środkowy pin złącza J5 to masa. Sterowanie Open A i Open B też masą. Chciałbym zobaczyć schemat tego urządzenia. Myślę że jest to ciekawa alternatywa dla modułu Yunshan (możliwość częściowego otwarcia).
kinium
Posty: 42
Rejestracja: pt wrz 06, 2019 11:09 am
Lokalizacja: Wrocław

pn sty 13, 2020 8:06 pm

Moje podłączenie wygląda tak:
mk_gate_bb.png
mk_gate_bb.png (1.8 MiB) Przejrzano 514 razy
krisb19
Posty: 5
Rejestracja: ndz sty 12, 2020 10:59 am

pn sty 13, 2020 8:53 pm

Oryginalne kontraktonów zwirane są do masy mają potencjał 19v. Możesz zastosować jak chcesz transoptory pc817 w modułach na Ali..po 3 złote. Ja robię to samo na sonoff sv. Zbudowałeś swb-01. Jak masz wprowadzony sygnał do wejścia 24v na 3.3v? Kurcze podoba mi się.... Cena?
emg
Posty: 17
Rejestracja: sob sty 04, 2020 2:56 pm
Lokalizacja: Wrocław
Kontaktowanie:

pn sty 13, 2020 11:25 pm

Ten moduł może działać na każdej bramie 24V jak zastosujemy 2 kontaktrony na otwarcie i zamknięcie i będzie pokazywało 3 stany bramy. U mnie działa od dzisiaj na garażowej FAAC D1000 ze zmienionymi ikonami. Na zewnętrznej 740 jeszcze dochodzimy do porozumienia, ale myślę, że i to da się ogarnąć. Ogólnie polecam, wykonanie bardzo estetyczne.
Fazer
Posty: 2
Rejestracja: wt mar 27, 2018 7:36 am

pn lut 03, 2020 9:36 am

kinium pisze:
pn sty 13, 2020 8:06 pm
Moje podłączenie wygląda tak:
mk_gate_bb.png
Witam jaka cena zmontowanej płytki??
ODPOWIEDZ