Moduł bramowy 24V z 2 wejściami i 2 wyjściami

Awatar użytkownika
lesny8
Posty: 1038
Rejestracja: pn gru 11, 2017 9:43 pm

pt mar 13, 2020 6:32 pm

Robert, chyba wyprzedzieś moje pytaniem ;) które miało brzmieć:
Czy mając 24v AC w napędzie bramy wystarczy dołożyć mostek Gretza na wejściu zasilającym do modułu?
Pomóżcie proszę choć odrobinę
https://pomagam.pl/af3hwf6c
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 899
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

pt mar 13, 2020 8:34 pm

Tak, jak najbardziej wystarczy dołożyć mostek prostowniczy, ale miło byłoby, aby powstał bardziej uniwersalny projekt opracowany przez kolegę @kinium i jego zaprzyjaźnionego elektronika :D
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
Awatar użytkownika
lesny8
Posty: 1038
Rejestracja: pn gru 11, 2017 9:43 pm

pt mar 13, 2020 9:05 pm

Ależ oczywiście nie przeczę i jak najbardziej zachęcam :D
A co do mostka, to wolałem zapytać dlatego, że dla kolegów mam te płytki poskładać i będę musiał jednemu zamontować z mostkiem prostowniczym, gdyż centralkę ma właśnie na 24V AC.
Pomóżcie proszę choć odrobinę
https://pomagam.pl/af3hwf6c
emg
Posty: 27
Rejestracja: sob sty 04, 2020 2:56 pm
Lokalizacja: Wrocław
Kontaktowanie:

sob mar 14, 2020 9:47 am

ja bym jeszcze dołożył kondensator rzędu 1000 - 2000 uF na wyjściu mostka
kinium
Posty: 54
Rejestracja: pt wrz 06, 2019 11:09 am
Lokalizacja: Wrocław

sob mar 14, 2020 1:56 pm

lesny8 pisze:
pt mar 13, 2020 9:05 pm
Ależ oczywiście nie przeczę i jak najbardziej zachęcam :D
A co do mostka, to wolałem zapytać dlatego, że dla kolegów mam te płytki poskładać i będę musiał jednemu zamontować z mostkiem prostowniczym, gdyż centralkę ma właśnie na 24V AC.
Jak dołożysz mostek z 24V AC to na wyjściu będzie ok 33V DC.
Awatar użytkownika
lesny8
Posty: 1038
Rejestracja: pn gru 11, 2017 9:43 pm

sob mar 14, 2020 7:10 pm

:o :shock: :?
To co zastosować jeszcze żeby obniżyć napięcie?
Pomóżcie proszę choć odrobinę
https://pomagam.pl/af3hwf6c
Zybi
Posty: 1440
Rejestracja: ndz cze 26, 2016 4:24 pm

sob mar 14, 2020 7:46 pm

lesny8 pisze:
sob mar 14, 2020 7:10 pm
:o :shock: :?
To co zastosować jeszcze żeby obniżyć napięcie?
Za mostkiem na przykład coś takiego:

https://pl.aliexpress.com/item/32798886 ... d319620cf6
elmaya
Posty: 707
Rejestracja: śr cze 27, 2018 5:48 pm
Lokalizacja: Sevilla

sob mar 14, 2020 10:25 pm

Najłatwiejszy jest zwykle najlepszy.
współpracuje z Ac i Dc, a także chroni przed odwróceniem polaryzacji.

media onda_esquemático.png
media onda_esquemático.png (18.5 KiB) Przejrzano 222 razy
Awatar użytkownika
bulek68
Posty: 145
Rejestracja: czw lut 08, 2018 6:51 pm
Lokalizacja: Podkarpackie

ndz mar 15, 2020 11:21 am

elmaya pisze:
sob mar 14, 2020 10:25 pm
Najłatwiejszy jest zwykle najlepszy.
współpracuje z Ac i Dc, a także chroni przed odwróceniem polaryzacji.


media onda_esquemático.png
IN AC 24V ---> OUT DC 12V??
7x inCan
4x SRW-01
1x SLW-01
1x ROW-02
1x WEMOS Supla Button 8 direct links by Elmaya
1x Yunshan 8xDS+DHT22+TIMER.CWU+OLED by Zybi
1x Sonoff Dual R2 2xGATE+DHT22 by Zybi
1x Sonoff BASIC
2x MELINK
kinium
Posty: 54
Rejestracja: pt wrz 06, 2019 11:09 am
Lokalizacja: Wrocław

pn mar 16, 2020 7:54 am

elmaya pisze:
sob mar 14, 2020 10:25 pm
Najłatwiejszy jest zwykle najlepszy.
współpracuje z Ac i Dc, a także chroni przed odwróceniem polaryzacji.


media onda_esquemático.png
Jak się dowiedziałem od kolegi elektronika, to to rozwiązanie: "będzie działało, ale parametry tego będą chuj.... Tętnienia na pewno będą i wydajność prądowa będzie raczej kiepska."
ODPOWIEDZ