BME280 + DS18B20 + LCD20x4

Piechurski
Posty: 8
Rejestracja: pn wrz 16, 2019 7:54 pm

pt cze 12, 2020 8:33 pm

Jarson78 pisze:
pt cze 12, 2020 8:30 pm
Pomyliłem się bo zamówiłem BME a nie BMP.
Problem z restartem wemosa i brakiem wskazań DSów może być spowodowany brakiem podłączonego BME?
Myślę że tak
Jarson78
Posty: 74
Rejestracja: pn cze 11, 2018 10:54 am

pt cze 12, 2020 8:38 pm

To jak przyjdzie przesyłka to będę testował
Awatar użytkownika
Dawid84
Posty: 148
Rejestracja: pn sty 14, 2019 12:45 pm
Lokalizacja: Piekary Śląskie

ndz cze 14, 2020 5:27 pm

Jak zmienić żeby w aplikacji pokazywala się ta sama wartość ciśnienia, na oledzie mam 1012hpa a w aplikacji 987hpa sprawdzalem ale w cloud nie ma opcji korekty jak w przypadku temperatury i wilgotnosci.
Pozdrawiam
Dawid
piomar2
Posty: 368
Rejestracja: pt kwie 26, 2019 5:32 pm
Lokalizacja: Bukowice

ndz cze 14, 2020 6:47 pm

A oled pomruguje?
Awatar użytkownika
Dawid84
Posty: 148
Rejestracja: pn sty 14, 2019 12:45 pm
Lokalizacja: Piekary Śląskie

ndz cze 14, 2020 8:01 pm

Tak co okolo 15 sec jakby się odświeżał
Pozdrawiam
Dawid
Piechurski
Posty: 8
Rejestracja: pn wrz 16, 2019 7:54 pm

pn cze 15, 2020 5:28 am

Dawid84 pisze:
ndz cze 14, 2020 8:01 pm
Tak co okolo 15 sec jakby się odświeżał
Witam
Też to u siebie zaobserwowałem, niestety aby się wartość zmieniała to przewód od podświetlenia wyświetlacza nie może być przypięty na stałe, najlepiej zastosować jakiś mikro wyłącznik.
piomar2
Posty: 368
Rejestracja: pt kwie 26, 2019 5:32 pm
Lokalizacja: Bukowice

pn cze 15, 2020 6:31 am

Kolega @Piechurski ma rację. Program był pisany tak, aby naciśnięcie D6 do masy dawało wyświetlanie na oledzie około 15 sek (oszczędzanie oleda przed wypalaniem). Stałe zwarcie D6 do masy powoduje, że odświeżanie jest zakłócone, w czasie świecenia oleda nie wysyła poprawnie danych do clouda, poza tym, ważne jest aby dane na oledzie zgadzały się z cloudem, jest pełne zarejestrowanie urządzenia.
@Dawid84 jakiej wersji używasz? Jaki oled, czy ma być stałe wyświetlanie, czy na 15 sek z D6 do masy?
piomar2
Posty: 368
Rejestracja: pt kwie 26, 2019 5:32 pm
Lokalizacja: Bukowice

pn cze 15, 2020 7:45 am

Koledzy. Tu macie, do testów, wersję ze stałym wyświetlaniem oleda (bez mrugania) bez użycia D6.
Załączniki
BME_DS_oled.ino.d1_mini.zip
(278.07 KiB) Pobrany 48 razy
Awatar użytkownika
Goral64
Posty: 775
Rejestracja: pt gru 27, 2019 6:22 pm

pn cze 15, 2020 6:22 pm

piomar2 pisze:
pn cze 15, 2020 7:45 am
Koledzy. Tu macie, do testów, wersję ze stałym wyświetlaniem oleda (bez mrugania) bez użycia D6.
No dobra, wgrałem do Wemosa, wszedłem w tryb AP i skonfigurowałem połączenia. Niestety, serwer Supli skonfigurowałem źle. Jak wywołać konfigurację w trybie AP, żeby to poprawić?

Serial po

Kod: Zaznacz cały

CONNECTING WIFI

CONNECTED
local IP: 172.16.144.176
subnetMask: 255.255.255.0
gatewayIP: 172.16.144.1
Signal Strength (RSSI): -58 dBm
milczy w 16 językach... OLED czarny jak smoła...
RPi4: Supla Cloud + Supla Scripts + Proxy + Let's Encrypt
1x MEW-01, 1x LIW-01, 2x SBW-02, 2x PNW-01, 1x ROW-01, 1x ROW-02, 2x ROW-04m, 1x ROW-07,
2x Sonoff BRIDGE RF 433
Awatar użytkownika
Dawid84
Posty: 148
Rejestracja: pn sty 14, 2019 12:45 pm
Lokalizacja: Piekary Śląskie

pn cze 15, 2020 7:31 pm

Tryb konfiguracji jeśli dobrze pamiętam to D3 do GND na 10 sec.
Pozdrawiam
Dawid
ODPOWIEDZ

Wróć do „Projekty użytkowników”