BME280 + DS18B20 + LCD20x4

piomar2
Posty: 368
Rejestracja: pt kwie 26, 2019 5:32 pm
Lokalizacja: Bukowice

pn cze 15, 2020 8:02 pm

Tak D3 do masy na około 10 sek
Awatar użytkownika
Dawid84
Posty: 148
Rejestracja: pn sty 14, 2019 12:45 pm
Lokalizacja: Piekary Śląskie

pn cze 15, 2020 8:17 pm

Wgralem poprawiony soft i jak narazie wszystko jest OK
Pozdrawiam
Dawid
Awatar użytkownika
Goral64
Posty: 768
Rejestracja: pt gru 27, 2019 6:22 pm

pn cze 15, 2020 8:42 pm

Dzięki dobrzy ludzie. Pomogło. Działa wyświetlacz i pomiary :)
BME+DS.jpg
BME+DS.jpg (97.75 KiB) Przejrzano 729 razy
Jednak jest małe ale...
Na OLED temperatura z BME280 wyświetla mi się o 1,7°C mniejsza niż na apce w telefonie i w Supli :( Wilgotność i ciśnienie zgodne.
RPi4: Supla Cloud + Supla Scripts + Proxy + Let's Encrypt
1x MEW-01, 1x LIW-01, 2x SBW-02, 2x PNW-01, 1x ROW-01, 1x ROW-02, 2x ROW-04m, 1x ROW-07,
2x Sonoff BRIDGE RF 433
Piechurski
Posty: 8
Rejestracja: pn wrz 16, 2019 7:54 pm

pn cze 15, 2020 8:48 pm

Goral64 pisze:
pn cze 15, 2020 8:42 pm
Dzięki dobrzy ludzie. Pomogło. Działa wyświetlacz i pomiary :)
BME+DS.jpg
Jednak jest małe ale...
Na OLED temperatura z BME280 wyświetla mi się o 1,7°C mniejsza niż na apce w telefonie i w Supli :( Wilgotność i ciśnienie zgodne.
Witam
W Cloudzie trzeba niestety skalibrować dany czujnik temperatury, niestety nie zawsze każde czujniki mierzą równo.
U mnie DS18B20 (czujnik zewnętrzny ) okazał się jak najbardziej wiarygodny z pomiarem a drugi z BME280 musiałem tak skalibrować aby pokazywał równo z DS18B20 . :)
piomar2
Posty: 368
Rejestracja: pt kwie 26, 2019 5:32 pm
Lokalizacja: Bukowice

pn cze 15, 2020 8:50 pm

W cloudzie Masz "Dostosowanie temperatury" w "Czujnik temperatury i wilgotności". Tam dokonujesz korekty aby było równo...
Piechurski
Posty: 8
Rejestracja: pn wrz 16, 2019 7:54 pm

pn cze 15, 2020 9:14 pm

Piechurski pisze:
pn cze 15, 2020 8:48 pm
Goral64 pisze:
pn cze 15, 2020 8:42 pm
Dzięki dobrzy ludzie. Pomogło. Działa wyświetlacz i pomiary :)
BME+DS.jpg
Jednak jest małe ale...
Na OLED temperatura z BME280 wyświetla mi się o 1,7°C mniejsza niż na apce w telefonie i w Supli :( Wilgotność i ciśnienie zgodne.
Witam
W Cloudzie trzeba niestety skalibrować dany czujnik temperatury, niestety nie zawsze każde czujniki mierzą równo.
U mnie DS18B20 (czujnik zewnętrzny ) okazał się jak najbardziej wiarygodny z pomiarem a drugi z BME280 musiałem tak skalibrować aby pokazywał równo z DS18B20 . :)
Racja......Gdy wszystko się skonfiguruje w cloudzie, potwierdzam że na samym wyświetlaczu wartość temperatury się nie zmienia.
Awatar użytkownika
Goral64
Posty: 768
Rejestracja: pt gru 27, 2019 6:22 pm

pn cze 15, 2020 9:25 pm

Ale ja nie chcę wyrównywać temperatury wskazanej przez BME z tą wskazaną przez DS. Mnie zastanawia dlaczego na wyświetlaczu OLED mam wskazanie o 1,7°C mniejsze niż wyświetla się to w Cloudzie czy w apce. Mówię o wskazaniu tego czujnika. Tak jakby inna wartość była wysyłana na OLED a inna do serwera.
BME-roznica.jpg
BME-roznica.jpg (85.16 KiB) Przejrzano 707 razy
RPi4: Supla Cloud + Supla Scripts + Proxy + Let's Encrypt
1x MEW-01, 1x LIW-01, 2x SBW-02, 2x PNW-01, 1x ROW-01, 1x ROW-02, 2x ROW-04m, 1x ROW-07,
2x Sonoff BRIDGE RF 433
piomar2
Posty: 368
Rejestracja: pt kwie 26, 2019 5:32 pm
Lokalizacja: Bukowice

wt cze 16, 2020 5:51 am

Witam. Jak napisałem @Stachurskiemu chyba zajmę się ogrodem a nie grzebaniem w sofcie. U mnie ostatnia wersja zachowuje się poprawnie. Wyniki jak na fotkach. Jak chcecie to spróbujcie jeszcze soft z drobną korektą (wyrzućcie z clouda korektę temperatury 1,7). Teraz temperatura z BME bez żadnych korekt.
Załączniki
Zrzut ekranu 2020-06-16 07.00.06.png
Zrzut ekranu 2020-06-16 07.00.06.png (134.28 KiB) Przejrzano 681 razy
IMG_20200616_065952.jpg
IMG_20200616_065952.jpg (844.48 KiB) Przejrzano 681 razy
BME_DS_oled.ino.d1_mini.zip
(278.04 KiB) Pobrany 45 razy
Awatar użytkownika
Goral64
Posty: 768
Rejestracja: pt gru 27, 2019 6:22 pm

wt cze 16, 2020 6:22 am

No i super, teraz jest jednakowe. Dzięki.
I sorry, że nie doczytałem w kodzie umieszczonym w którymś z postów

Kod: Zaznacz cały

t2=(t2-1.7);//korekta temperatury BME - taka jak w cloudzie
RPi4: Supla Cloud + Supla Scripts + Proxy + Let's Encrypt
1x MEW-01, 1x LIW-01, 2x SBW-02, 2x PNW-01, 1x ROW-01, 1x ROW-02, 2x ROW-04m, 1x ROW-07,
2x Sonoff BRIDGE RF 433
piomar2
Posty: 368
Rejestracja: pt kwie 26, 2019 5:32 pm
Lokalizacja: Bukowice

wt cze 16, 2020 6:56 am

Ok, ok... :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Projekty użytkowników”