BME280 + DS18B20 + LCD20x4

Albert
Posty: 113
Rejestracja: pt sty 04, 2019 8:32 pm

pt lip 10, 2020 8:38 am

Więc tak: i ds i bme mają wspolne 3v3 i gnd. Od bme280 pin sda do gpio1, a scl do gpio 3. Sygnał z dsa do gpio0, ktore jest zarazem configiem. Jak pisalem - osobno działają. Ale po wybraniu opcji w konfiguracji, zeby byly oba typy, w ogóle nie pokazuje bme w cloudzie.

A w esp mam opisy pinów pod spodem. Ile diod nie pamietam - sprawdze jak wroce z pracy
Zybi
Posty: 1504
Rejestracja: ndz cze 26, 2016 4:24 pm

pt lip 10, 2020 8:45 am

Czy po zmianie wyboru czujnika/ów w konfigu usuwasz z Clouda poprzednio zarejestrowaną instancję?
Albert
Posty: 113
Rejestracja: pt sty 04, 2019 8:32 pm

pt lip 10, 2020 9:06 am

Oczywiście. Przechodzę w tryb config i usuwam poprzednią instancję. Spróbuje z innym esp dzisiaj :roll:

Edit: działa ok, z tym, że moduł esp widzi czujnik bme280 jako dht22. Nie wiem czy tak ma byc, ale odczyty mam na nim i na dsach więc chyba jest ok :mrgreen:
unnamed93
Posty: 44
Rejestracja: śr cze 05, 2019 2:06 pm

wt lip 28, 2020 8:09 pm

jakbym tego bmp nie podłączał to go nie wykrywa. Wgralem tyle tych .bin ze masakra, DS18b20 wykrywa normalnie
Awatar użytkownika
dzikusk
Posty: 135
Rejestracja: wt maja 01, 2018 7:24 pm
Lokalizacja: Bolesławiec

ndz wrz 27, 2020 2:05 pm

Można prosić o binarkę pod LCD20x4?
Krzyśku
Posty: 109
Rejestracja: pn wrz 16, 2019 7:22 pm
Lokalizacja: Gorzów

śr paź 14, 2020 5:35 pm

Kurde,
coś nie bangla.
Wgrałem do nodemcu ale nie rejestruje się w cloud.
Na wyświetlaczu wszystko gra.
Sieć, hasło wpisane. GUID pobrany ze strony i wpisany.
Krzyśku
Posty: 109
Rejestracja: pn wrz 16, 2019 7:22 pm
Lokalizacja: Gorzów

czw lis 05, 2020 5:18 pm

Powyższe rozwiązałem...w kodzie nie to hasło wpisałem ;)

A mam jeszcze pytanie. Jakbym chciał dodać do tego przycisk fizyczny i jeden przekaźnik. To gdzie i których linijek szukać żeby dokleić?
sllawek66@wp.pl
Posty: 18
Rejestracja: czw lis 14, 2019 2:28 pm

pn lis 16, 2020 9:16 pm

WITAM
Można prosić o binarkę pod LCD20x4?
kisoft
Posty: 1
Rejestracja: czw lis 26, 2020 7:39 am

czw lis 26, 2020 7:52 am

Witam
Bardzo ciekawy wątek i fajna robota przez niektórych kolegów...Mam jednak małe pytanko: jak ustawić historię dla czujnika ciśnienia? Czy to jest możliwe?.

P.S.
Widzę że koledzy podłączają te moduły bez kondensatorów filtrujących...dla testów i tymczasowo to jakoś przejdzie ale na polutowanej płytce to jednak powinny być kondensatorki na zasilaniu ( filtracja i odsprzęganie zasilania)...Tak dla każdego modułu para 100nF (ceramiczny) i od 10uF do 100uF (elektrolit)...Szczególnie gdy czujniki łączymy długimi przewodami...Jeżeli ktoś już o tym pisał to sorki...
dziad.paw@gmail.com
Posty: 6
Rejestracja: ndz lis 01, 2020 9:48 pm

ndz gru 27, 2020 2:59 pm

Czy jest szansa aby ktoś z szanownych forumowiczów dopisał kilka linijek kodu aby można było obsługiwać 4xDS (na początek mogą one być widoczne tylko w cloudzie a wyświetlanie na oledzie spróbuje sam dopisać :) ).
Dziękuje ślicznie
ODPOWIEDZ

Wróć do „Projekty użytkowników”