BME280 + DS18B20 + LCD20x4

Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 8455
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

czw sty 23, 2020 9:19 am

Nikt o tym wcześniej nie pomyślał. Nie było ciśnienia na tą funkcjonalność ;)
Awatar użytkownika
klew
Posty: 857
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

czw sty 23, 2020 9:35 am

pzygmunt pisze:
czw sty 23, 2020 9:19 am
Nikt o tym wcześniej nie pomyślał. Nie było ciśnienia na tą funkcjonalność ;)
Coś w wiadomościach mówili, że kilka dni temu mieliśmy jakieś wyjątkowo wysokie ciśnienie. Może to pokłosie pogody? ;)

BTW. mi się wydaje w miarę naturalnym, że wszystkie sensory pomiarowe powinny mieć historię. Podobnie czujniki otwarcia/zamknięcia. Wiem, że to zajmuje pamięć na serwerach
piomar2
Posty: 353
Rejestracja: pt kwie 26, 2019 5:32 pm
Lokalizacja: Bukowice

czw sty 23, 2020 10:37 am

U mnie w rejonie Brzegu Dolnego 2 dni temu było 1046 hPa. Główka pobolewała... :roll:
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 1131
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

czw sty 23, 2020 11:04 am

Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
Yepestis
Posty: 256
Rejestracja: pn wrz 24, 2018 6:08 pm
Lokalizacja: Wrocław

czw sty 23, 2020 3:34 pm

piomar2 pisze:
czw sty 23, 2020 10:37 am
U mnie w rejonie Brzegu Dolnego 2 dni temu było 1046 hPa. Główka pobolewała... :roll:
W tym rejonie to głowa zawsze boli z powodu wyjątkowego klimatu z pewnego zakładu ;)
piomar2
Posty: 353
Rejestracja: pt kwie 26, 2019 5:32 pm
Lokalizacja: Bukowice

czw sty 23, 2020 3:56 pm

Na szczęście mieszkam na północ od "tego" zakładu a wiatry prawie zawsze zachodnie... :lol:
Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 1989
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

czw sty 23, 2020 5:18 pm

Dla tego ja zostawiłem jeszcze ciśnienie na termometrze i tam mam historię, tylko pomiar mam kPa i mogę powiedzieć jakie u mnie było 20.01.2020 ok 10:50 - 104,3616kPa :)
Pozdrawiam
Wojtek
BlackAdder
Posty: 15
Rejestracja: czw lut 15, 2018 8:28 pm

pt sty 24, 2020 10:30 pm

Witam,

Zakupiłem Moduł WiFi Wemos D1 mini V2 i wgrywam po raz pierwszy kod przez Arduino [WeMos D1(Retired)].
Możesz mi podać jakie SuplaDevice wgrać do biblioteki Arduino?
Z góry dzięki za pomoc :)
piomar2
Posty: 353
Rejestracja: pt kwie 26, 2019 5:32 pm
Lokalizacja: Bukowice

pt sty 24, 2020 11:39 pm

Ja mam tą i dodaj jeszcze: LiquidCrystal_I2C.zip (jest na początku wątku). Pozdrawiam... ;)
BlackAdder
Posty: 15
Rejestracja: czw lut 15, 2018 8:28 pm

śr sty 29, 2020 9:58 pm

Mam jeszcze jedno pytanie czujnik zaniża mi ciśnienie o 10 hPa, czy powyższa korekta powinna tak wyglądać?

Kod: Zaznacz cały

// pressure = bme.readPressure() / 100.0F;
pressure = (bme.readPressure()-190) / 100.0F;//korekcja ciśnienia
ODPOWIEDZ

Wróć do „Projekty użytkowników”