BME280 + DS18B20 + LCD20x4

Awatar użytkownika
Goral64
Posty: 575
Rejestracja: pt gru 27, 2019 6:22 pm

śr lip 01, 2020 7:07 am

Ogarnięte z nową biblioteką SuplaDevice. Wskazania są OK, Wyświetlanie na OLED 0,96" też.
Teraz trzeba coś poskładać do kupy :)
U góry z nową biblioteką, u dołu ze starą :)
BME280.jpg
BME280.jpg (37.43 KiB) Przejrzano 573 razy
RPi4: Supla Cloud + Supla Scripts + Proxy + Let's Encrypt
1x MEW-01, 1x LIW-01, 2x SBW-02, 2x PNW-01, 1x ROW-01, 1x ROW-02, 1x ROW-04m, 1x ROW-07,
2x Sonoff BRIDGE RF 433
This is only the beggining...
Awatar użytkownika
Goral64
Posty: 575
Rejestracja: pt gru 27, 2019 6:22 pm

śr lip 01, 2020 7:48 am

Piechurski pisze:
czw cze 11, 2020 3:06 pm
Ja u siebie aby skalibrować musiałem wpisać aż - 890 żeby uzyskać równą wartość ciśnienia 😉
@piomar2 przyczyna jest w kodzie:

Kod: Zaznacz cały

pressure = (bme.readPressure()-200) / 100.0F;//korekcja ciśnienia
gdzie 200 to metry n.p.m.
Zależność nie jest liniowa i nie zmienia się o 1 hPa co 100 m wysokości. W bibliotece do BME280 jest dedykowana metoda do wyliczenia względnego ciśnienia względem wysokości n.p.m.
Prawidłowo powinno być:

Kod: Zaznacz cały

pressure = bme.readPressure() / 100.0F;
pressure = bme.seaLevelForAltitude(200, pressure); // korekta ciśnienia względem wysokości n.p.m.
RPi4: Supla Cloud + Supla Scripts + Proxy + Let's Encrypt
1x MEW-01, 1x LIW-01, 2x SBW-02, 2x PNW-01, 1x ROW-01, 1x ROW-02, 1x ROW-04m, 1x ROW-07,
2x Sonoff BRIDGE RF 433
This is only the beggining...
Awatar użytkownika
klew
Posty: 1267
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

śr lip 01, 2020 7:59 am

Goral64 pisze:
śr lip 01, 2020 7:48 am
W bibliotece do BME280 jest dedykowana metoda do wyliczenia względnego ciśnienia względem wysokości n.p.m.
Prawidłowo powinno być:

Kod: Zaznacz cały

pressure = bme.readPressure() / 100.0F;
pressure = bme.seaLevelForAltitude(200, pressure); // korekta ciśnienia względem wysokości n.p.m.
W nowej SuplaDevice te metody są dostępne przez konstruktor sensora BME280:

Kod: Zaznacz cały

 BME280(int8_t address = 0x77, float altitude = NAN) 
 
albo dedykowaną metodą:

Kod: Zaznacz cały

setAltitude(float newAltitude)
Wysokość można też w kodzie zmieniać w trakcie działania programu (gdyby ktoś budował suplowego drona ;) )
Awatar użytkownika
Goral64
Posty: 575
Rejestracja: pt gru 27, 2019 6:22 pm

śr lip 01, 2020 11:49 am

klew pisze:
śr lip 01, 2020 7:59 am
W nowej SuplaDevice te metody są dostępne przez konstruktor sensora BME280:

Kod: Zaznacz cały

 BME280(int8_t address = 0x77, float altitude = NAN) 
 
albo dedykowaną metodą:

Kod: Zaznacz cały

setAltitude(float newAltitude)
Tak, tak, mam to w nowej wersji z nową biblioteką.
Teraz czas na odpięcie DS bo po co 2 temperatury i dodanie przekaźnika i przycisku, a potem dwóch przekaźników i dwóch przycisków ;)
RPi4: Supla Cloud + Supla Scripts + Proxy + Let's Encrypt
1x MEW-01, 1x LIW-01, 2x SBW-02, 2x PNW-01, 1x ROW-01, 1x ROW-02, 1x ROW-04m, 1x ROW-07,
2x Sonoff BRIDGE RF 433
This is only the beggining...
Albert
Posty: 90
Rejestracja: pt sty 04, 2019 8:32 pm

czw lip 09, 2020 5:46 pm

Zybi pisze:
czw kwie 02, 2020 7:33 pm
lukasz.hary pisze:
czw kwie 02, 2020 4:05 pm
Dzień dobry

Czy jest szansa na modyfikację softu do współpracy z wyświetlaczem OLED 0,66'' 64x48 ? Wiem że jeszcze mniejszy, ale akurat taki mam wolny i chciałem go zastosować.

Pozdrawiam Łukasz
Tu masz binarkę pod OLED 0,66'' 64x48 i ESP-01, ale można go oczywiście wgrać również do innego modułu ESP.
To jest prawdziwy kombajn pomiarowy - 8xDS, BME280, DHT11, DHT22 w różnych kombinacjach.
Lektura readme.txt obowiązkowa.

EDIT:
Ponowna aktywacja wyświetlacza - GPIO0 na chwilę zewrzeć do masy.

.
Mam pytanie odnośnie Twojego softu Zybi... W ustawieniach wybieram DS18B20 + BME280. Ustawiam 1 szt dsa. Oba termometry mam podpięte przed configiem. Po ustawieniu wszystkiego, pomimo wpisania, że będzie 1 ds, pokazuje mi ich 8 plus DHT i ciśnienie.... Jak wybiorę sam DS18B20 1 szt, to temp pokazuje poprawnie. To samo z BME280 - jak ustawiam go jako sam BME to poprawnie pokazuje dane. O co kaman? Próbowałem wybrać opcję ALL w czujnikach, ale nic nie dało. :mrgreen:
Zybi
Posty: 1476
Rejestracja: ndz cze 26, 2016 4:24 pm

czw lip 09, 2020 8:44 pm

Albert pisze:
czw lip 09, 2020 5:46 pm
Zybi pisze:
czw kwie 02, 2020 7:33 pm
lukasz.hary pisze:
czw kwie 02, 2020 4:05 pm
Dzień dobry

Czy jest szansa na modyfikację softu do współpracy z wyświetlaczem OLED 0,66'' 64x48 ? Wiem że jeszcze mniejszy, ale akurat taki mam wolny i chciałem go zastosować.

Pozdrawiam Łukasz
Tu masz binarkę pod OLED 0,66'' 64x48 i ESP-01, ale można go oczywiście wgrać również do innego modułu ESP.
To jest prawdziwy kombajn pomiarowy - 8xDS, BME280, DHT11, DHT22 w różnych kombinacjach.
Lektura readme.txt obowiązkowa.

EDIT:
Ponowna aktywacja wyświetlacza - GPIO0 na chwilę zewrzeć do masy.

.
Mam pytanie odnośnie Twojego softu Zybi... W ustawieniach wybieram DS18B20 + BME280. Ustawiam 1 szt dsa. Oba termometry mam podpięte przed configiem. Po ustawieniu wszystkiego, pomimo wpisania, że będzie 1 ds, pokazuje mi ich 8 plus DHT i ciśnienie.... Jak wybiorę sam DS18B20 1 szt, to temp pokazuje poprawnie. To samo z BME280 - jak ustawiam go jako sam BME to poprawnie pokazuje dane. O co kaman? Próbowałem wybrać opcję ALL w czujnikach, ale nic nie dało. :mrgreen:
Nieużywane kanały DS-ów wyłączasz w Cloudzie i wtedy nie pojawią Ci się w apce na smartfonie.
Albert
Posty: 90
Rejestracja: pt sty 04, 2019 8:32 pm

pt lip 10, 2020 6:49 am

Tak Zybi wiem. Tylko inna kwestia jest. Wybieram w konfiguracji BME280+DS18B20. I w cloudzie mam tylko dsy bez bme... i ds i bme jest poprawnie podpięty do esp01. Jak wybiorę w konfigu sam bme280, to jest tylko on i pokazuje poprawnie. Tak samo jal wybiore tylko dsa, to tez jest sam. Ale 0o wybraniu w parze obu, program jakby nie widzi bme. Spróbuje wgrac jeszcze raz binarke moze cos tam nie gra
Awatar użytkownika
Goral64
Posty: 575
Rejestracja: pt gru 27, 2019 6:22 pm

pt lip 10, 2020 7:04 am

ESP01? A jak to masz połączone?
RPi4: Supla Cloud + Supla Scripts + Proxy + Let's Encrypt
1x MEW-01, 1x LIW-01, 2x SBW-02, 2x PNW-01, 1x ROW-01, 1x ROW-02, 1x ROW-04m, 1x ROW-07,
2x Sonoff BRIDGE RF 433
This is only the beggining...
Albert
Posty: 90
Rejestracja: pt sty 04, 2019 8:32 pm

pt lip 10, 2020 7:55 am

W sumie to czarny modul esp 01 z 1MB pamięci wiec chyba 01s. Złożyłem to na plytce pcb, wyprowadziłem złącza (tetminale śrubowe pcb), coby szybciej podpinac "peryferia" :) wszystko raczej jest ok. Wina modułu i większej pamięci?
Awatar użytkownika
Goral64
Posty: 575
Rejestracja: pt gru 27, 2019 6:22 pm

pt lip 10, 2020 8:01 am

Albert pisze:
pt lip 10, 2020 7:55 am
W sumie to czarny modul esp 01 z 1MB pamięci wiec chyba 01s.
Jeżeli ma 1 diodę i opis wyprowadzeń to jest S.
Albert pisze:
pt lip 10, 2020 7:55 am
Złożyłem to na plytce pcb, wyprowadziłem złącza (tetminale śrubowe pcb), coby szybciej podpinac "peryferia" :) wszystko raczej jest ok. Wina modułu i większej pamięci?
Chodzi o schemat, jak podłączyłeś czujniki do modułu ESP? Co do jakich pinów?
A pamięci na taką popierdułke spokojnie wystarczy.
RPi4: Supla Cloud + Supla Scripts + Proxy + Let's Encrypt
1x MEW-01, 1x LIW-01, 2x SBW-02, 2x PNW-01, 1x ROW-01, 1x ROW-02, 1x ROW-04m, 1x ROW-07,
2x Sonoff BRIDGE RF 433
This is only the beggining...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Projekty użytkowników”