Supla Airly Connect - odczyt jakości powietrza

Duch__
Posty: 704
Rejestracja: śr sie 24, 2016 7:26 pm
Lokalizacja: Opole

wt sty 28, 2020 9:38 am

Przecież mój program ma już odczyt i wyświetlanie CAQI wiec nie wiem co ty dopisałeś :shock:
Aktualnie w domu: 8xSRW-01, 1xROW-02, SUPLA BUTTON V3.4, 16xDS na ESP (GUI), Sonoff S20 jako kontroler CWU

Przydatne linki:
viewtopic.php?f=9&t=4160
search.php?keywords=
marcox
Posty: 8
Rejestracja: sob sty 25, 2020 10:06 pm

wt sty 28, 2020 11:58 am

Na linijce LED tak ( choć jeszcze jej nie mam :) ale w apce były tylko zaimplementowane klocki do PM1, 2.5, i 10.
Dołożyłem właśnie ten ogólny. ;)

pozdrawiam
Duch__
Posty: 704
Rejestracja: śr sie 24, 2016 7:26 pm
Lokalizacja: Opole

wt sty 28, 2020 12:02 pm

Ar ju siur? ;) Nawet w programie jest komentarz że dla PM1 nie liczy się wartości procentowej. W miejscu "procentów" PM1 wyświetlana jest wartość CAQI (na screenie z pierwszego posta ma wartość 61,2), patrz na symbole które zdefiniowałem.

Obrazek



Zauważ że o dziwo na twoim screenie też pewne wartości są wręcz identyczne (podpowiem, 105.4)
CAQI.png
CAQI.png (129.84 KiB) Przejrzano 437 razy


ZONK!!! :lol:
Ostatnio zmieniony wt sty 28, 2020 12:15 pm przez Duch__, łącznie zmieniany 4 razy.
Aktualnie w domu: 8xSRW-01, 1xROW-02, SUPLA BUTTON V3.4, 16xDS na ESP (GUI), Sonoff S20 jako kontroler CWU

Przydatne linki:
viewtopic.php?f=9&t=4160
search.php?keywords=
Awatar użytkownika
byniom
Posty: 429
Rejestracja: sob sty 07, 2017 1:17 pm

wt sty 28, 2020 12:09 pm

Może koledze chodzi o to że jego regionalny czujni nie podaje CAQI nie podaje danych więc wylicza je z pozostałych czujników PM .
Duch__
Posty: 704
Rejestracja: śr sie 24, 2016 7:26 pm
Lokalizacja: Opole

wt sty 28, 2020 12:21 pm

A kto napisał o składni:
marcox pisze:
wt sty 28, 2020 9:32 am

CAQI - common Air Quality Index- sumaryczny indeks AQI. ( wylicza się go na postawie PM 10, PM2,5 PM1 -taki wspólczynnik ogólny jakości powietrza)

podaje go ofc sam czujnik Airly
np.
"indexes": [
{
"name": "AIRLY_CAQI",
"value": 69.36,
"level": "MEDIUM",
"description": "Well... It's been better.",
"advice": "Try to stay with your family at home.",
"color": "#EFBB0F"
Właśnie ten co TRZY!!! razy wyświetla tą samą wartość...
Aktualnie w domu: 8xSRW-01, 1xROW-02, SUPLA BUTTON V3.4, 16xDS na ESP (GUI), Sonoff S20 jako kontroler CWU

Przydatne linki:
viewtopic.php?f=9&t=4160
search.php?keywords=
marcox
Posty: 8
Rejestracja: sob sty 25, 2020 10:06 pm

wt sty 28, 2020 12:42 pm

spoko spoko Panowie

Duch ma rację
mea culpa :roll:

za bardzo skupiłem się na rozwiązywaniu innych problemów i nie doczytałem opisu a przy okazji nie skonczyłem analizy kodu...
dzieki za kompleksowe wyjasnienia :)
Simono
Posty: 343
Rejestracja: pn wrz 17, 2018 5:26 pm

wt sty 28, 2020 5:01 pm

Koledzy naprawdę nie da się tego przygotować na jakieś urządzenie dla tych co nie nie umieją kompilować aby wystarczyło wgrać i ustawić?
andrzejano
Posty: 270
Rejestracja: śr sie 30, 2017 8:47 am

wt sty 28, 2020 5:09 pm

Witam. Proszę o kompilację do wgrania pod esp01, nie rusza po załadowaniu z arduino.Coś istotnego w ustawieniach?
Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 1989
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

wt sty 28, 2020 5:11 pm

Na dzień dzisiejszy to jest możliwość wygenerowania binarki, ale musiałbyś podać wszystkie potrzebne dane.
Pozdrawiam
Wojtek
andrzejano
Posty: 270
Rejestracja: śr sie 30, 2017 8:47 am

wt sty 28, 2020 5:35 pm

Wgrałem do esp01 ale po włączeniu jest w trybie nadawania wifi, nie loguje się do cloud.gpio0 odłączone ch-pd podane 3.3v
ODPOWIEDZ

Wróć do „Projekty użytkowników”