Supla Airly Connect - odczyt jakości powietrza

andrzejano
Posty: 274
Rejestracja: śr sie 30, 2017 8:47 am

sob lut 01, 2020 12:43 pm

Duch__ pisze:
pt sty 31, 2020 5:10 pm
Cieszę się ;)
Ucieszyło by mnie,w cloud działa, ale nie chce ruszyć z 2 ledami na ESP 01
mam takie ustawienia dla GPIO3 - RX
#define PIN 3 //pin do podlaczenia diod adresowanych
Adafruit_NeoPixel strip = Adafruit_NeoPixel(6, PIN, NEO_GRB + NEO_KHZ800);

proszę jakieś sugestie
Duch__
Posty: 706
Rejestracja: śr sie 24, 2016 7:26 pm
Lokalizacja: Opole

sob lut 01, 2020 2:27 pm

Wyłącz seriala, to dziala na tym samym pinie
Aktualnie w domu: 8xSRW-01, 1xROW-02, SUPLA BUTTON V3.4, 16xDS na ESP (GUI), Sonoff S20 jako kontroler CWU

Przydatne linki:
viewtopic.php?f=9&t=4160
search.php?keywords=
piomar2
Posty: 368
Rejestracja: pt kwie 26, 2019 5:32 pm
Lokalizacja: Bukowice

ndz lut 02, 2020 10:19 am

Nowy-1.png
@Duch__ jestem pod wrażeniem tego projektu. To w/g mnie "wyższa szkoła jazdy". Zdolna bestia z Ciebie...wielki szacun. Dzięki temu projektowi zainteresowałem się bliżej całą sprawą czystości powietrza itd. Mieszkam na północ od Brzegu Dolnego i Zakładów Chemicznych a najbliższe czujniki są dość daleko 15-20 km(Komorniki k/Środa Śląska). Przydałby się czujnik bliżej , bądź w kierunku zachodnim (wiatry) Na początku miałem trochę kłopotów z uruchomieniem ale ruszyło i jest super. Trochę w nocy przeszkadzają w spaniu diody (świecą jak oszalałe). Dołożyłem 1 linijkę i zmniejszyłem jasność (do 10) ale przydałaby się opcja wyłączania świecenia i załączanie na żądanie (oczywiście z clouda). Mechanicznie mam ten projekt skończony (to pudełko pod zegarem). Jeszcze raz WIELKI SZACUN. Pozdrawiam
piomar2
Posty: 368
Rejestracja: pt kwie 26, 2019 5:32 pm
Lokalizacja: Bukowice

ndz lut 02, 2020 11:53 am

IMG_20200202_221639.jpg
IMG_20200202_221639.jpg (1.54 MiB) Przejrzano 660 razy
Ostatnio zmieniony ndz lut 02, 2020 9:19 pm przez piomar2, łącznie zmieniany 2 razy.
Duch__
Posty: 706
Rejestracja: śr sie 24, 2016 7:26 pm
Lokalizacja: Opole

ndz lut 02, 2020 12:39 pm

Obudowa drukowana? Wstaw może jakiś filtr lub soczewkę dla równomiernego rozproszenia światła. Będzie mniej waliło po oczach. Ja muszę wydrukować jakąś obudowe.
Aktualnie w domu: 8xSRW-01, 1xROW-02, SUPLA BUTTON V3.4, 16xDS na ESP (GUI), Sonoff S20 jako kontroler CWU

Przydatne linki:
viewtopic.php?f=9&t=4160
search.php?keywords=
piomar2
Posty: 368
Rejestracja: pt kwie 26, 2019 5:32 pm
Lokalizacja: Bukowice

ndz lut 02, 2020 12:50 pm

Obudowa ze sklejki. Może pomyślę o jakimś filtrze...a co z wyłączniem diod na noc? Pomyślisz w wolnej chwili?
Duch__
Posty: 706
Rejestracja: śr sie 24, 2016 7:26 pm
Lokalizacja: Opole

ndz lut 02, 2020 1:13 pm

Można zrobic wirtualnego output-a, ktory mozna by ustawic zgodnie z harmonogramem wschod-zachod slonca i na tej podstawie sciemnic wyswietlacz.
Aktualnie w domu: 8xSRW-01, 1xROW-02, SUPLA BUTTON V3.4, 16xDS na ESP (GUI), Sonoff S20 jako kontroler CWU

Przydatne linki:
viewtopic.php?f=9&t=4160
search.php?keywords=
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1148
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

ndz lut 02, 2020 2:37 pm

No właśnie brakuje mi czasu w supli , jak i dla supli 🤣. Może dałoby się zaimplementować czas na serwerze aby można byłoby z niego korzystać w przystępnej formie. Oczywiście w naszych diy można zrobić czas NTP ale w esp nie RTC i nie ma go gdzie przechowywać co komplikuje układ
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 9084
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

ndz lut 02, 2020 4:40 pm

To już jest gotowe. Wystarczy wywołać zaraz
po zarejstrowanie się urządzenia na serwerze.

https://github.com/SUPLA/supla-espressi ... rpc.h#L175
piomar2
Posty: 368
Rejestracja: pt kwie 26, 2019 5:32 pm
Lokalizacja: Bukowice

ndz lut 02, 2020 5:18 pm

Duch__ pisze:
ndz lut 02, 2020 1:13 pm
Można zrobic wirtualnego output-a, ktory mozna by ustawic zgodnie z harmonogramem wschod-zachod slonca i na tej podstawie sciemnic wyswietlacz.
Poszedłem na łatwiznę. Zadeklarowałem zmienną "jasno", dodałem przekaźnik i dopisałem:

Kod: Zaznacz cały

void loop() {
    SuplaDevice.iterate();
  if (digitalRead(13)==LOW){
   jasno=2;
       strip.setBrightness(jasno);//regulacja jasności          
        strip.show();
}
else
{
   jasno=10;
      strip.setBrightness(jasno);//regulacja jasności          
        strip.show();
  get_color_by_CAQI_and_show(); 
i działa wygaszanie diod z clouda
ODPOWIEDZ

Wróć do „Projekty użytkowników”