Supla Airly Connect - odczyt jakości powietrza

Awatar użytkownika
Lector
Posty: 496
Rejestracja: pt lis 17, 2017 2:26 pm
Lokalizacja: Poznań
Kontaktowanie:

ndz lut 02, 2020 5:57 pm

Ja bym dodał w konfiguracji możliwość ustawienia ile diod mamy.
Podobny projekt na Koduj dla Polski, ale odczyt z czujników smogu luftdaten.
Zaprojektowałem obudowę https://www.tinkercad.com/things/3vTtaD ... d-3d-print pod ring 16 diod.
Duch__
Posty: 697
Rejestracja: śr sie 24, 2016 7:26 pm
Lokalizacja: Opole

ndz lut 02, 2020 7:52 pm

Jak najbardziej można dodać taki fitcher, trzeba zrobić tylko ładną kalkulację procentową.
Aktualnie w domu: 8xSRW-01, 1xROW-02, SUPLA BUTTON V3.4, 16xDS na ESP (GUI), Sonoff S20 jako kontroler CWU

Przydatne linki:
viewtopic.php?f=9&t=4160
search.php?keywords=
Krzychup
Posty: 24
Rejestracja: czw gru 26, 2019 8:23 pm

czw lut 06, 2020 6:24 pm

Duch dzięki za pomysł wyświetlania danych z Airly, widzę, że zastanawiasz się nad uniwersalnym oprogramowaniem. Pomyśl, aby automatycznie wyłączać czytanie nazwy z czujnika, gdy w nazwie ulicy, lub miejscowości są znaki diakrytyczne.
Pozdrawiam z Jarosławia. :)
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1175
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

czw lut 06, 2020 11:03 pm

Usiadłem dziś do tego świetnego projektu i nie byłoby normalnie aby coś mi nie działało. Nie chce mi to się kompilować (Esp płytki 2.6.3, JSon ten co w ino 16.x, SuplaDevice najnowsiejsze ):
Clip_2.jpg
Clip_2.jpg (25.06 KiB) Przejrzano 353 razy
.
definicja DHT teraz w SD wygląda inaczej:

Kod: Zaznacz cały

 new Supla::Sensor::DHT(DHT1PIN, DHT1TYPE);
Ostatnio zmieniony sob lut 08, 2020 3:24 pm przez QLQ, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
klew
Posty: 679
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

czw lut 06, 2020 11:06 pm

QLQ pisze:
czw lut 06, 2020 11:03 pm
Usiadłem dziś do tego świetnego projektu i nie byłoby normalnie aby coś nie działało. Nie chce mi to się kompilować (Esp płytki 2.6.3, JSon ten co w ino 16.x, SuplaDevice najnowsiejsze ):
Clip_2.jpg
Używasz nowego SuplaDevice do programu pisanego na starszą wersję biblioteki. Musisz użyć starszej biblioteki SuplaDevice.

Niestety jest z tym trochę zamieszania, ale jeszcze trochę trzeba pocierpieć ;)
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1175
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

czw lut 06, 2020 11:07 pm

klew pisze:
czw lut 06, 2020 11:06 pm
QLQ pisze:
czw lut 06, 2020 11:03 pm
Usiadłem dziś do tego świetnego projektu i nie byłoby normalnie aby coś nie działało. Nie chce mi to się kompilować (Esp płytki 2.6.3, JSon ten co w ino 16.x, SuplaDevice najnowsiejsze ):
Clip_2.jpg
Używasz nowego SuplaDevice do programu pisanego na starszą wersję biblioteki. Musisz użyć starszej biblioteki SuplaDevice.

Niestety jest z tym trochę zamieszania, ale jeszcze trochę trzeba pocierpieć ;)
no właśnie w kodzie def DHT jest stara, definiowanie serwera i AUTH nowe, normalnie poplątanie piz#y z diabłem :lol:

Podajecie łobuzy link w tym temacie do Supla Device, z którymi to się nie kompiluje więc wrzucam tu poprawne SD :
SuplaDeviceAirly.rar
(276.81 KiB) Pobrany 33 razy
Awatar użytkownika
klew
Posty: 679
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

czw lut 06, 2020 11:25 pm

QLQ pisze:
czw lut 06, 2020 11:07 pm

no właśnie w kodzie def DHT jest stara, definiowanie serwera i AUTH nowe, normalnie poplątanie piz#y z diabłem :lol:

Podajecie łobuzy link w tym temacie do Supla Device, z którymi to się nie kompiluje więc wrzucam tu poprawne SD :SuplaDeviceAirly.rar
:) Czuję, że jestem zły :twisted: :twisted:

Do czasu oficjalnego release'u nowej biblioteki, jest ona jako "develop". Kolejne wersje mogą psuć programy napisane we wcześniejszych wersjach. I nie zachowujemy kompatybilności wstecznej do starej biblioteki. Po oficjalnym wydaniu nowej biblioteki będziemy w miarę możliwości utrzymywać kompatybilność wsteczną, więc powinno się już uspokoić.
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1175
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

czw lut 06, 2020 11:43 pm

klew pisze:
czw lut 06, 2020 11:25 pm
QLQ pisze:
czw lut 06, 2020 11:07 pm

no właśnie w kodzie def DHT jest stara, definiowanie serwera i AUTH nowe, normalnie poplątanie piz#y z diabłem :lol:

Podajecie łobuzy link w tym temacie do Supla Device, z którymi to się nie kompiluje więc wrzucam tu poprawne SD :SuplaDeviceAirly.rar
:) Czuję, że jestem zły :twisted: :twisted:

Do czasu oficjalnego release'u nowej biblioteki, jest ona jako "develop". Kolejne wersje mogą psuć programy napisane we wcześniejszych wersjach. I nie zachowujemy kompatybilności wstecznej do starej biblioteki. Po oficjalnym wydaniu nowej biblioteki będziemy w miarę możliwości utrzymywać kompatybilność wsteczną, więc powinno się już uspokoić.
Absolutnie nie Twoja wina. Zdaję sobie sprawę, że link był z 25-01 a do dziś blibiloteki zmieniły się. Na szczęście miałem tą wersję :) , z którą działa
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1175
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

czw lut 06, 2020 11:56 pm

Poszło. No to teraz pelen wypas:
Brakuje jeszcze fazy księżyca, nachylenia osi obrotu do ekliptyki.... :lol: :lol: :mrgreen:
.
IMG_20200207_005417.jpg
IMG_20200207_005417.jpg (101.52 KiB) Przejrzano 332 razy
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1175
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

sob lut 08, 2020 3:39 pm

Kolego @Duch__ gratuluję jeszcze raz świetnego projektu. Wkradł się chyba mały błąd , ponieważ po niecałym dniu odłączało mnie od danych z API zacząłem drążyć temat i znalazłem. Piszesz że:
Duch__ pisze:
sob sty 25, 2020 3:18 pm
.... Częstotliwość odpytywania ograniczona została do 180 sekund, gdyż API Airly zezwala na 1000 odpytań w ciągu doby. I tak pomiary są dokonywane w rzeczywistości co 5 min. Jeśli z jakiś powodów nasz najbliższy czujnik zniknie (np. awaria), moduł NODEMCU wyszuka nowy czujnik, pobierze jego adres, dokona resetu i aktualizacji nazwy w CLOUD, a następnie będzie kontynuował odpytywanie.....
Natomiast tu u źródłahttps://developer.airly.eu/docs#general.limits mamy że limit dobowy to 100 zapytań.

Chyba, że to tylko u mnie odcina od danych bo nikt wczesniej nie napisał o takim objawie. Ale.nic w kodzie nie zmieniłem.
Ostatnio zmieniony sob lut 08, 2020 4:08 pm przez QLQ, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ