Supla Airly Connect - odczyt jakości powietrza

rek.fm
Posty: 10
Rejestracja: wt gru 19, 2017 9:31 am

śr mar 11, 2020 10:33 pm

Dziękuję koledze wojtas567 za pomoc w rozwiązaniu problemu.
Awatar użytkownika
klew
Posty: 993
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

śr mar 11, 2020 10:54 pm

rek.fm pisze:
śr mar 11, 2020 10:33 pm
Dziękuję koledze wojtas567 za pomoc w rozwiązaniu problemu.
Znalazłeś przyczynę?
Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 1991
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

śr mar 11, 2020 11:05 pm

Wg mnie u kolegi był problem z miastem "ę" ale nie ma też ulicy ani numeru u siebie miałem Null i niby wskoczyły dane ale profilaktycznie wyciąłem w całości tą linijkę.
Druga sprawa, że odpytywanie serwera w tej sytuacji następuje co kilka sekund, i 100 zapytań kończy się po ok 2 - 3 min a tego nigdzie nie widać.
Pozdrawiam
Wojtek
Duch__
Posty: 706
Rejestracja: śr sie 24, 2016 7:26 pm
Lokalizacja: Opole

sob mar 14, 2020 7:25 am

Chyba ich serwery dostały przez nas w d... :lol: 100 zapytań... :(
Aktualnie w domu: 8xSRW-01, 1xROW-02, SUPLA BUTTON V3.4, 16xDS na ESP (GUI), Sonoff S20 jako kontroler CWU

Przydatne linki:
viewtopic.php?f=9&t=4160
search.php?keywords=
Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 1991
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

sob mar 14, 2020 11:03 am

Chyba tak :(, ja pobieram dane z dwóch stacji co 15 min i ostatnio do południa już miałem same zera. Podzieliłem to na dwa konta jedno działa ale drugie pod koniec dnia wywala.
Pozdrawiam
Wojtek
Duch__
Posty: 706
Rejestracja: śr sie 24, 2016 7:26 pm
Lokalizacja: Opole

sob mar 14, 2020 9:13 pm

Widocznie nikt nie korzystal z ich API az tu nagle booooom..., przeliczyli się chyba.
Aktualnie w domu: 8xSRW-01, 1xROW-02, SUPLA BUTTON V3.4, 16xDS na ESP (GUI), Sonoff S20 jako kontroler CWU

Przydatne linki:
viewtopic.php?f=9&t=4160
search.php?keywords=
hanuer
Posty: 59
Rejestracja: wt sty 07, 2020 1:10 am

pn cze 08, 2020 12:50 am

Odświeżę temat. Dlaczego pokazuje mi wszystko oprócz ciśnienia? na tym zależało mi najbardziej. w przeglądarce jest, w supli nie ma.
andrew01
Posty: 109
Rejestracja: pt maja 24, 2019 6:49 am

śr cze 10, 2020 8:44 pm

U mnie również przez długi czas odczytywałem także i ciśnienie, którego obecnie brakuje. Przez stronę internetową ciśnienie jest pokazywane ale jak ręcznie ściągnąłem plik json to już informacji o ciśnieniu w nim nie było. Ktoś coś wie może czy to chwilowe problemy?

edit: jednak źle patrzyłem, przez stronę internetową ciśnienia też brakuje (na bank było), ciekawe czy to awaria samego czujnika i powróci czy to już zmiana na stałe.
hanuer
Posty: 59
Rejestracja: wt sty 07, 2020 1:10 am

pn cze 22, 2020 1:37 pm

Chciałbym do moich 2 czujników temp. dodac odczyt tylko ciśnienia (nic więcej) z konkretnej stacji. Dokładnie z tej:
https://airly.eu/map/pl/#49.9095306234, ... 564,i15597
Problem w tym że mój kod jest na nowej bibliotece https://github.com/SUPLA/arduino/tree/develop a kod z 1 postu na jakiejś innej. Pomoze ktoś bardzo prosze dopisać ciśnienie do tego :?:

Kod: Zaznacz cały

#include <SPI.h>
#include <SuplaDevice.h>
#include <supla/sensor/DS18B20.h>
#include <supla/network/esp_wifi.h> // ESP8266 based board:

Supla::ESPWifi wifi("ppp", "ppp");

void setup() {

  Serial.begin(115200);

  // Replace the falowing GUID with value that you can retrieve from https://www.supla.org/arduino/get-guid
  char GUID[SUPLA_GUID_SIZE] = {ppp};

  // Replace the following AUTHKEY with value that you can retrieve from: https://www.supla.org/arduino/get-authkey
  char AUTHKEY[SUPLA_AUTHKEY_SIZE] = {ppp};

  // CHANNEL6-9 - Thermometer DS18B20
  // 4 DS18B20 thermometers at pin 2. DS address can be omitted when there is only one device at a pin
  DeviceAddress ds1addr = {0x28, 0x10, 0x12, 0x16, 0xA8, 0x01, 0x3C, 0x81}; 
  DeviceAddress ds2addr = {0x28, 0x69, 0xB4, 0x79, 0xA2, 0x00, 0x03, 0x7B};

  new Supla::Sensor::DS18B20(2, ds1addr);
  new Supla::Sensor::DS18B20(2, ds2addr);
  
  SuplaDevice.begin(GUID,              // Global Unique Identifier 
                    "ppp",  // SUPLA server address
                    "ppp",   // Email address used to login to Supla Cloud
                    AUTHKEY);          // Authorization key
    
}

void loop() {
  SuplaDevice.iterate();
}
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1268
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

pt lip 24, 2020 11:35 pm

Działa u Was chlopaki. Bo u mnie coś przestało
ODPOWIEDZ

Wróć do „Projekty użytkowników”