Supla Airly Connect - odczyt jakości powietrza

Duch__
Posty: 702
Rejestracja: śr sie 24, 2016 7:26 pm
Lokalizacja: Opole

pn sty 27, 2020 10:53 am

tak
Aktualnie w domu: 8xSRW-01, 1xROW-02, SUPLA BUTTON V3.4, 16xDS na ESP (GUI), Sonoff S20 jako kontroler CWU

Przydatne linki:
viewtopic.php?f=9&t=4160
search.php?keywords=
Krzyśku
Posty: 53
Rejestracja: pn wrz 16, 2019 7:22 pm

pn sty 27, 2020 10:56 am

To poproszę o podpowiedź dla takiego "geniusza" jak ja. Co i gdzie dopisać? W sensie zaciągania pomiarów. LCD sobie dopisze... chyba ;)
marcox
Posty: 8
Rejestracja: sob sty 25, 2020 10:06 pm

pn sty 27, 2020 10:47 pm

Witam wszystkich
Mam i ja ;)
Po bojach ze środowiskiem i bibliotekami a także z błedem ( wpisalem długość geograficzną zaczynając od 17. zamiast 18 i nie wyszukiwało czujnika :? ) udało mi się uruchomić NodeMCU i skonfigurować go w apce.
Dorobiłem sobie wskaźnik ogólny CAQI w kodzie i apce ( bo był ale tylko na te LED)

Natomiast mam kilka pytan jako początkujący.
1. po uruchomieniu nodeMCU pojawia mi się Wifi FairyLink ale nie można nic z tym zrobić- niby pinguje adres 192.168.4.1 ale przez www nic sie tam nie zgłasza.
dane do wifi oraz klucze do konta supli wkleiłem bezpośrednio w kodzie przed kompilacją.
Czy można z tym coś zrobić aby te wifi sie nie zgłaszało?
czy czasem nie da sie zrobić konfiguracji Wifi i przypisania do konta w supli dla NodeMCU podobnie jak w projekcie z licznikiem impulsów?

2. Jak widzę odczyty w apce są wizualizowane za pomocą funkcji termometra z wilgotnościomierzem. Fajnie jakby dało się wprowadzić odpowiednie jednostki tj ug/m^3 zamiast stopni i procenty. Ale jak domniemywam to jest już to grzebanie w bibliotekach.??

3. Czy dało by radę wyciągnąć dane odnośnie lokalizacji wykrytego czujnika do apki supla- na razie prezentuje tylko na koncie supli przez www?

A tak to wygląda u mnie:
https://photos.app.goo.gl/9vLmpumLLkfKqhHG9

pozdrawiam
Duch__
Posty: 702
Rejestracja: śr sie 24, 2016 7:26 pm
Lokalizacja: Opole

wt sty 28, 2020 5:42 am

marcox pisze:
pn sty 27, 2020 10:47 pm
Dorobiłem sobie wskaźnik ogólny CAQI w kodzie i apce ( bo był ale tylko na te LED)
Co to jest wskaźnik ogólny CAQI? Nie znam takiego pojęcia.

AD1. Wykonaj BLANK na ESP8266, pewnie w pamięci zostały jakieś strzępy konfiguracji.

AD2. Jednostki są wyświetlanie po stronie serwera. Niestety nie ma na obecną chwilę kanału umożliwiającego wyświetlenie innych jednostek niż te odgórnie zdefiniowane. Też mnie to boli.

Ad3. Projektant systemu Supla nie przewidział na razie takiej możliwości.
Aktualnie w domu: 8xSRW-01, 1xROW-02, SUPLA BUTTON V3.4, 16xDS na ESP (GUI), Sonoff S20 jako kontroler CWU

Przydatne linki:
viewtopic.php?f=9&t=4160
search.php?keywords=
Awatar użytkownika
Vallhalen
Posty: 144
Rejestracja: pn gru 10, 2018 9:25 am
Lokalizacja: Rumia
Kontaktowanie:

wt sty 28, 2020 6:43 am

@Duch__ uuuuu

Czy siedząc póki co na serwerze suplowym mogę u siebie w appce wyświetlić dane z airly bez urządzenia z diodkami?
Zawsze pozytywny :)
Trochę Shelly + Supla + Zamel + Tradfri z Ikea z żarówkami + google home.
Duch__
Posty: 702
Rejestracja: śr sie 24, 2016 7:26 pm
Lokalizacja: Opole

wt sty 28, 2020 7:06 am

Układ jest pośrednikiem pomiędzy AIRLY, a serwerem. Możesz odpalić moduł bez diod, ew. dodać obsługę jeszcze innych czujników by procek nie nudził się. Odradzam przekaźniki itp. ze względu na zrywanie połączenia z serwerem na czas połączenia z AIRLY.
Aktualnie w domu: 8xSRW-01, 1xROW-02, SUPLA BUTTON V3.4, 16xDS na ESP (GUI), Sonoff S20 jako kontroler CWU

Przydatne linki:
viewtopic.php?f=9&t=4160
search.php?keywords=
Awatar użytkownika
Vallhalen
Posty: 144
Rejestracja: pn gru 10, 2018 9:25 am
Lokalizacja: Rumia
Kontaktowanie:

wt sty 28, 2020 7:58 am

Duch__ pisze:
wt sty 28, 2020 7:06 am
Układ jest pośrednikiem pomiędzy AIRLY, a serwerem. Możesz odpalić moduł bez diod, ew. dodać obsługę jeszcze innych czujników by procek nie nudził się. Odradzam przekaźniki itp. ze względu na zrywanie połączenia z serwerem na czas połączenia z AIRLY.
No dobra, jak już diody to może takie: https://botland.com.pl/pl/lancuchy-i-ma ... results=38 da się? ;) mam taki maciupki "słoik" w który wszystko wsadzę żeby jakoś wyglądało ;)
Zawsze pozytywny :)
Trochę Shelly + Supla + Zamel + Tradfri z Ikea z żarówkami + google home.
Duch__
Posty: 702
Rejestracja: śr sie 24, 2016 7:26 pm
Lokalizacja: Opole

wt sty 28, 2020 8:32 am

Diod nie musisz stosować. Program będzie pracował niezależnie czy będą czy nie.
Kształt WS2812b jest zależy od upodobań. Tutaj zaprezentowałeś skalę z 7 diod, też zadziała będziesz musiał tylko dostosować swój program, bo mój zaświeci tylko 6 diod.
Aktualnie w domu: 8xSRW-01, 1xROW-02, SUPLA BUTTON V3.4, 16xDS na ESP (GUI), Sonoff S20 jako kontroler CWU

Przydatne linki:
viewtopic.php?f=9&t=4160
search.php?keywords=
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1085
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

wt sty 28, 2020 9:25 am

Dawno dawno temu chciałem zasuplowac sonoff sc , ale zniknęły ze sprzedaży na alichina . Myślałem wówczas o sygnalizacji jego odczytów w postaci gamy kolorów na okregu z 16 diod jak filmie
https://youtu.be/EO53fWGTFUo
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
marcox
Posty: 8
Rejestracja: sob sty 25, 2020 10:06 pm

wt sty 28, 2020 9:32 am

Duch__ pisze:
wt sty 28, 2020 5:42 am


Co to jest wskaźnik ogólny CAQI? Nie znam takiego pojęcia.

CAQI - common Air Quality Index- sumaryczny indeks AQI. ( wylicza się go na postawie PM 10, PM2,5 PM1 -taki wspólczynnik ogólny jakości powietrza)

podaje go ofc sam czujnik Airly
np.
"indexes": [
{
"name": "AIRLY_CAQI",
"value": 69.36,
"level": "MEDIUM",
"description": "Well... It's been better.",
"advice": "Try to stay with your family at home.",
"color": "#EFBB0F"
ODPOWIEDZ