Strona 10 z 16

Re: Supla Airly Connect - odczyt jakości powietrza

: wt sty 28, 2020 6:22 pm
autor: wojtas567
Dla tych którym przeszkadza rozgłaszanie sieci wifi
W "void setup" wystarczy dokleić poniższą linijkę:

Kod: Zaznacz cały

 
  WiFi.softAPdisconnect(true);

Re: Supla Airly Connect - odczyt jakości powietrza

: czw sty 30, 2020 7:48 pm
autor: PuteR
Witam, z Arduino IDE raczej nie miałem za bardzo do czynienia ale mimo wszystko chciałbym spróbować.

Czy może mi ktoś podpowiedzieć jaki model płytki mam wybrać jeśli chciałbym to wgrać na nodemcu v3 bo w programie nie mam takiej do wyboru?? Kolejna sprawa to skąd wziąć to apikey oraz SUPLA_GUID_SIZE i SUPLA_AUTHKEY_SIZE (korzystam z własnej instancji). Czy do poprawnego skompilowania potrzebuję instalować coś jeszcze??

Re: Supla Airly Connect - odczyt jakości powietrza

: czw sty 30, 2020 7:57 pm
autor: elmaya
PuteR pisze:
czw sty 30, 2020 7:48 pm
Witam, z Arduino IDE raczej nie miałem za bardzo do czynienia ale mimo wszystko chciałbym spróbować.

Czy może mi ktoś podpowiedzieć jaki model płytki mam wybrać jeśli chciałbym to wgrać na nodemcu v3 bo w programie nie mam takiej do wyboru?? Kolejna sprawa to skąd wziąć to apikey oraz SUPLA_GUID_SIZE i SUPLA_AUTHKEY_SIZE (korzystam z własnej instancji). Czy do poprawnego skompilowania potrzebuję instalować coś jeszcze??
Download Arduino IDE.

Open you IDE and click on "File -> Preferences".

In "Aditional Boards Manager URLs" add this line and click on "OK":

"http://arduino.esp8266.com/stable/packa ... index.json"

Go to "Tools -> Board -> Boards Manager", type "ESP8266" and install it.

Go again to "Tools -> Board" and select "Generic ESP8266 Module".

Guid:
https://www.supla.org/arduino/get-guid

AutKey:
https://www.supla.org/arduino/get-authkey

Re: Supla Airly Connect - odczyt jakości powietrza

: czw sty 30, 2020 10:57 pm
autor: PuteR
OK, udało się skompilować i wgrać na nodemcu. Do cloud też się dodało, więc połowa sukcesu. Nie wiem tylko co mam wpisać w miejscu

Kod: Zaznacz cały

String apiKey = "xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx"
??


Duch__ pisze:
sob sty 25, 2020 7:26 pm
Zauważyłem kolejny błąd polskiej natury, którego nie przewidziałem...

Otóż polskie znaki w nazwie Miast i ulic. Jeśli ktoś takowe posiada to od razu sugeruję zakomentować linię

Kod: Zaznacz cały

Odczytaj_ulice_z_Airly();
Inaczej procesor będzie się cały czas restartował gdyż nie zapisuje prawidłowo polskich znaków.
zakomentować czyli mam rozumieć że po prostu przed tym wpisem postawić - // czy tak??

Re: Supla Airly Connect - odczyt jakości powietrza

: pt sty 31, 2020 5:22 am
autor: Duch__
PuteR pisze:
czw sty 30, 2020 10:57 pm

Kod: Zaznacz cały

String apiKey = "xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx"
[...]zakomentować [...] - // czy tak??
API pobierzesz ze strony https://developer.airly.eu/api, musisz się tylko na niej zarejestrować.
Tak, zakomentować znaczy wpisać przed // (dwa ukośniki).

Re: Supla Airly Connect - odczyt jakości powietrza

: pt sty 31, 2020 2:12 pm
autor: PuteR
Dzięki, działa elegancko :D

Re: Supla Airly Connect - odczyt jakości powietrza

: pt sty 31, 2020 5:10 pm
autor: Duch__
Cieszę się ;)

Re: Supla Airly Connect - odczyt jakości powietrza

: pt sty 31, 2020 5:29 pm
autor: piomar2
Działa super. Kawał solidnej roboty !!! Dziś przybyły diody i po podłączeniu okazało się, że jak na mój gust, świecą za MOCNO.

Kod: Zaznacz cały

  for(uint16_t i=0; i<Led_max; i++) 
      {
        strip.setBrightness(20); //ustawienie jasności
        strip.setPixelColor(i, r,g,b);
        strip.show();
dołożyłem linijkę z ustawieniem jasności. W dobrym miejscu? (U mnie działa). Zakres jest max 255.
Pozdrawiam...

Re: Supla Airly Connect - odczyt jakości powietrza

: pt sty 31, 2020 5:44 pm
autor: andrzejano
Do której linijki to wkleić ?

Re: Supla Airly Connect - odczyt jakości powietrza

: pt sty 31, 2020 5:45 pm
autor: piomar2
Koniec programu