SUPLA Filesensors - wyślij do SUPLI cokolwiek skądkolwiek

Awatar użytkownika
fracz
Posty: 1792
Rejestracja: pt paź 28, 2016 10:56 pm
Lokalizacja: Rybna

pn lut 03, 2020 4:04 pm

Za pomocą przeróbki supla-dev oddaję w Wasze ręce i głowy proste narzędzie, które pozwala na przesłanie do SUPLI dowolnej wartości zapisanej w pliku. Jeśli więc jesteś w stanie zapisać interesujący Cię pomiar w pliku (i aktualizować go automatycznie) - supla-filesensors zajmie się wysyłaniem go na bieżąco do SUPLI.

Żeby skorzystać, potrzebujesz mieć swoją malinę lub serwer, który będzie miał dostęp do tych plików i je aktualizował na bieżąco. Nie musisz mieć swojej instancji Supli na tej maszynie (ale możesz).

Czekamy na ogólny kanał pomiarowy by można było te dowolne pomiary wyświetlać w sensowny sposób. Nie zmienia to faktu, że na etapie tworzenia tego rozwiązania już udało mi się wyświetlić w SUPLI:
Repozytorium z instrukcjami: https://github.com/fracz/supla-filesensors

Filmik: https://youtu.be/y1HHho2qSDE

supla-filesensors.png
supla-filesensors.png (249.03 KiB) Przejrzano 858 razy
Awatar użytkownika
lesny8
Posty: 981
Rejestracja: pn gru 11, 2017 9:43 pm

pn lut 03, 2020 5:22 pm

Pełna profeska :ugeek: Brawo :mrgreen:
Pomóżcie proszę choć odrobinę
https://pomagam.pl/af3hwf6c
szym3k
Posty: 178
Rejestracja: pn maja 15, 2017 10:32 am

pn lut 03, 2020 6:07 pm

Działa bez problemu, super!

Dołożę swoje 3 grosze :), jak możesz @fracz dołóż do githuba (może komuś się przyda).

Zainstalowałem temat na alpine linux (jako VM).
https://alpinelinux.org/downloads/ (cały system zajmuje 39 MB) - a mamy porządek :)

tam zamiast pakietów:

Kod: Zaznacz cały

libssl-dev build-essential
musimy zainstalować

Kod: Zaznacz cały

apk add libressl-dev & build-base
reszta przebiega tak jak na githubie :)
Remi
Posty: 44
Rejestracja: wt maja 22, 2018 4:03 pm

pn lut 03, 2020 6:12 pm

Bardzo ciekawy pomysł. Chyba trzeba będzie pomyśleć nad analogowymi wejściami do maliny ;)
Awatar użytkownika
fracz
Posty: 1792
Rejestracja: pt paź 28, 2016 10:56 pm
Lokalizacja: Rybna

pn lut 03, 2020 7:55 pm

szym3k pisze:
pn lut 03, 2020 6:07 pm
Zainstalowałem temat na alpine linux (jako VM).
Ale to jako VM pod jaki system? Da się to jakoś udostępniać?

Myślałem czy tego też nie wrzucić w Dockera, bo spokojnie by się dało. Ale teraz też istalacja sprwoadza się do 2 komend więc nie widziałem sensu.
Awatar użytkownika
uchnast.michal
Posty: 214
Rejestracja: wt cze 04, 2019 11:37 am
Lokalizacja: Czeladź
Kontaktowanie:

pn lut 03, 2020 8:22 pm

brawo, skromne a zlote;)
Duch__
Posty: 690
Rejestracja: śr sie 24, 2016 7:26 pm
Lokalizacja: Opole

pn lut 03, 2020 8:35 pm

Ja sobie nadal poczekam na kanał ogólnego przeznaczenia, a wtedy... rozwinę skrzydła!!! ;)
Aktualnie w domu: 8xSRW-01, 1xROW-02, SUPLA BUTTON V3.4, 16xDS na ESP (GUI), Sonoff S20 jako kontroler CWU

Przydatne linki:
viewtopic.php?f=9&t=4160
search.php?keywords=
Awatar użytkownika
PuteR
Posty: 741
Rejestracja: śr gru 06, 2017 10:07 am

pn lut 03, 2020 8:45 pm

fracz za pierwszym razem uruchomiłem to pokazało temperature z plik później coś nazmieniałem i teraz nie może się połączyć

Kod: Zaznacz cały

pi@raspberrypi:~/supla-filesensors $ ./supla-filesensors
SUPLA-FILESENSORS v1.0
ERR[1580762432.289592] Can't bind ipc socket
INFO[1580762432.290284] SSL version: OpenSSL 1.1.0j  20 Nov 2018
ERR[1580762434.718908] Channel conflict!
ERR[1580762466.815610] Channel conflict!
ERR[1580762499.149025] Channel conflict!
ERR[1580762531.262821] Channel conflict!
a kolejne pytanie to takie mogę wyciągnąć temperaturę pieca ze swojego sterownika wpisując w przeglądarkę

Kod: Zaznacz cały

http://192.168.1.47/getregister.cgi?device=0&tkot_value
a w odpowiedzi otrzymuję coś takiego

Kod: Zaznacz cały

This XML file does not appear to have any style information associated with it. The document tree is shown below.
<cmd status="ok">
<device id="0">
<reg vid="0" tid="tkot_value" v="64.45" min="-50.00" max="120.00"/>
</device>
</cmd>
64.45 to temperatura pieca
Czy da się to jakoś wykorzystać aby co jakiś czas wysyłać to zapytanie i zapisywać w pliku?? A następnie wysyłać do supli??

MOD: Przeniosłem wątek z odpowiedzią na to pytanie tu: viewtopic.php?f=8&t=6068&p=60855
Duch__
Posty: 690
Rejestracja: śr sie 24, 2016 7:26 pm
Lokalizacja: Opole

pn lut 03, 2020 8:49 pm

Skoro masz channel conflict to wywal z CLOUD-a twoje urządzenia, włącz rejestrację urządzenia i czekaj aż stanie się magia ;)
Aktualnie w domu: 8xSRW-01, 1xROW-02, SUPLA BUTTON V3.4, 16xDS na ESP (GUI), Sonoff S20 jako kontroler CWU

Przydatne linki:
viewtopic.php?f=9&t=4160
search.php?keywords=
Awatar użytkownika
PuteR
Posty: 741
Rejestracja: śr gru 06, 2017 10:07 am

pn lut 03, 2020 9:00 pm

Duch__ pisze:
pn lut 03, 2020 8:49 pm
Skoro masz channel conflict to wywal z CLOUD-a twoje urządzenia, włącz rejestrację urządzenia i czekaj aż stanie się magia ;)
Mądrego to i dobrze posłuchać :D dzięki Duch__

Teraz jeszcze ogarnąć wskazana z pieca i będzie bajka :lol:
ODPOWIEDZ