SUPLA Filesensors - wyślij do SUPLI cokolwiek skądkolwiek

Awatar użytkownika
PuteR
Posty: 760
Rejestracja: śr gru 06, 2017 10:07 am

ndz lut 16, 2020 10:17 pm

fracz pisze:
ndz lut 16, 2020 10:12 pm
Jak widzisz, Twój curl nie trafia do skryptów tylko do Orange Funbox 2.0. Czy z telefonu/komputera w tej samej sieci co malina możesz wejść na skrypty po tym adresie z noip?

./supla-filesensors -v mówi że jest beta 3?

Podejrzewałem że tu może być problem mam na malinie zrobiony serwer dns i poprzez niego dopiero się łączę, bez tego własna instancja w ogóle niechciała działać. Z telefonu i komputera mogę się połączyć o ile dns mam ustawiony na malinę. Więcej w tym temacie i jak to działa pewnie by powiedział kolega lesny8 bo on mi to wszystko pomagał zrobić i pewnie wie lepiej co ja tutaj mam :lol:
Da nie jakoś to obejść by nie wysyłało do funboxa??

jest beta 3

Kod: Zaznacz cały

pi@raspberrypi:~/supla-filesensors $ ./supla-filesensors -v
SUPLA-FILESENSORS v2.0.0-beta.3
Awatar użytkownika
fracz
Posty: 1812
Rejestracja: pt paź 28, 2016 10:56 pm
Lokalizacja: Rybna

ndz lut 16, 2020 10:22 pm

Mogę ewentualnie dodać do skryptów możliwość uruchamiania scen komendą z konsoli. Bo rozumiem że skrypty masz na tej samej malinie?

Tylko ogarnij dlaczego ta komenda nie chce Ci działać. Czy inne komendy działają? Ta z tworzeniem pliku puter.txt?
Awatar użytkownika
PuteR
Posty: 760
Rejestracja: śr gru 06, 2017 10:07 am

ndz lut 16, 2020 10:35 pm

fracz pisze:
ndz lut 16, 2020 10:22 pm
Mogę ewentualnie dodać do skryptów możliwość uruchamiania scen komendą z konsoli. Bo rozumiem że skrypty masz na tej samej malinie?

Tylko ogarnij dlaczego ta komenda nie chce Ci działać. Czy inne komendy działają? Ta z tworzeniem pliku puter.txt?
Jeśli miało by to zadziałać to byłbym wdzięczny, ehss te orange :( tak zarówno cloud jak i skrypty są na tej samej malinie

Dodałem jako komendę coś takiego

Kod: Zaznacz cały

[CHANNEL_16]
type=RELAY
command=echo puter > /home/pi/supla-filesensors/puter.txt
resetuje supla-filesensors, klikam na otwórz furtkę w aplikacji i... niestety nic plik się nie tworzy nie wiem czemu :(
Awatar użytkownika
fracz
Posty: 1812
Rejestracja: pt paź 28, 2016 10:56 pm
Lokalizacja: Rybna

ndz lut 16, 2020 10:37 pm

zobacz logi

supervisorctl tail supla-filesensors
Awatar użytkownika
PuteR
Posty: 760
Rejestracja: śr gru 06, 2017 10:07 am

ndz lut 16, 2020 10:43 pm

fracz pisze:
ndz lut 16, 2020 10:37 pm
zobacz logi

supervisorctl tail supla-filesensors
w logach nie widać nic na temat wykonania takiej komendy, widoczne błędy to chyba limit api się wyczerpał :]

Kod: Zaznacz cały

pi@raspberrypi:~/supla-filesensors $ supervisorctl tail supla-filesensors
RR[1581890404.271187] Can't read file /home/pi/supla-filesensors/var/pogoda/temp&wilg.txt
ERR[1581890404.271242] Can't read file /home/pi/supla-filesensors/var/pogoda/cisnienie.txt
INFO[1581890404.272168] SSL version: OpenSSL 1.1.0j  20 Nov 2018
SUPLA-FILESENSORS v2.0.0-beta.3
ERR[1581892205.376534] Can't bind ipc socket
ERR[1581892205.376679] Can't read file /home/pi/supla-filesensors/var/pogoda/caqi.txt
ERR[1581892205.376795] Can't read file /home/pi/supla-filesensors/var/pogoda/PM10.txt
ERR[1581892205.376954] Can't read file /home/pi/supla-filesensors/var/pogoda/PM1&caqi.txt
ERR[1581892205.376988] Can't read file /home/pi/supla-filesensors/var/pogoda/PM10&PM25.txt
ERR[1581892205.377021] Can't read file /home/pi/supla-filesensors/var/pogoda/temp&wilg.txt
ERR[1581892205.377056] Can't read file /home/pi/supla-filesensors/var/pogoda/cisnienie.txt
INFO[1581892205.377531] SSL version: OpenSSL 1.1.0j  20 Nov 2018
SUPLA-FILESENSORS v2.0.0-beta.3
ERR[1581892309.275492] Can't bind ipc socket
ERR[1581892309.275644] Can't read file /home/pi/supla-filesensors/var/pogoda/caqi.txt
ERR[1581892309.275762] Can't read file /home/pi/supla-filesensors/var/pogoda/PM10.txt
ERR[1581892309.275918] Can't read file /home/pi/supla-filesensors/var/pogoda/PM1&caqi.txt
ERR[1581892309.275949] Can't read file /home/pi/supla-filesensors/var/pogoda/PM10&PM25.txt
ERR[1581892309.275979] Can't read file /home/pi/supla-filesensors/var/pogoda/temp&wilg.txt
ERR[1581892309.276009] Can't read file /home/pi/supla-filesensors/var/pogoda/cisnienie.txt
INFO[1581892309.276855] SSL version: OpenSSL 1.1.0j  20 Nov 2018
Awatar użytkownika
fracz
Posty: 1812
Rejestracja: pt paź 28, 2016 10:56 pm
Lokalizacja: Rybna

ndz lut 16, 2020 10:53 pm

A zrób tak żeby nie było tych innych błędów? ;-)
Awatar użytkownika
PuteR
Posty: 760
Rejestracja: śr gru 06, 2017 10:07 am

ndz lut 16, 2020 11:00 pm

fracz pisze:
ndz lut 16, 2020 10:53 pm
A zrób tak żeby nie było tych innych błędów? ;-)
hmm jednak to nie kwestia api, zmieniłem je i dane są aktualne. Nie wiem czemu krzyczy że nie może odczytać pliku.
Awatar użytkownika
lesny8
Posty: 1045
Rejestracja: pn gru 11, 2017 9:43 pm

ndz lut 16, 2020 11:21 pm

Zobacz czy malina widzi Twoją instancję skryptów pod właściwym adresem

Kod: Zaznacz cały

ping suplascripts73.noip.pl
Pomóżcie proszę choć odrobinę
https://pomagam.pl/af3hwf6c
Awatar użytkownika
PuteR
Posty: 760
Rejestracja: śr gru 06, 2017 10:07 am

ndz lut 16, 2020 11:26 pm

lesny8 pisze:
ndz lut 16, 2020 11:21 pm
Zobacz czy malina widzi Twoją instancję skryptów pod właściwym adresem

Kod: Zaznacz cały

ping suplascripts73.noip.pl
dostaję mniej więcej coś takiego

Kod: Zaznacz cały

pi@raspberrypi:~ $ ping suplascripts73.noip.pl
PING suplascripts73.noip.pl (178.42.211.85) 56(84) bytes of data.
64 bytes from afsd85.neoplus.adsl.tpnet.pl (178.42.211.85): icmp_seq=1 ttl=64 time=0.706 ms
64 bytes from afsd85.neoplus.adsl.tpnet.pl (178.42.211.85): icmp_seq=2 ttl=64 time=0.695 ms
64 bytes from afsd85.neoplus.adsl.tpnet.pl (178.42.211.85): icmp_seq=3 ttl=64 time=0.829 ms
64 bytes from afsd85.neoplus.adsl.tpnet.pl (178.42.211.85): icmp_seq=4 ttl=64 time=0.767 ms
64 bytes from afsd85.neoplus.adsl.tpnet.pl (178.42.211.85): icmp_seq=5 ttl=64 time=0.842 ms
64 bytes from afsd85.neoplus.adsl.tpnet.pl (178.42.211.85): icmp_seq=6 ttl=64 time=0.824 ms
64 bytes from afsd85.neoplus.adsl.tpnet.pl (178.42.211.85): icmp_seq=7 ttl=64 time=0.854 ms
64 bytes from afsd85.neoplus.adsl.tpnet.pl (178.42.211.85): icmp_seq=8 ttl=64 time=0.846 ms
64 bytes from afsd85.neoplus.adsl.tpnet.pl (178.42.211.85): icmp_seq=9 ttl=64 time=0.842 ms
64 bytes from afsd85.neoplus.adsl.tpnet.pl (178.42.211.85): icmp_seq=10 ttl=64 time=0.726 ms
64 bytes from afsd85.neoplus.adsl.tpnet.pl (178.42.211.85): icmp_seq=11 ttl=64 time=0.690 ms
64 bytes from afsd85.neoplus.adsl.tpnet.pl (178.42.211.85): icmp_seq=12 ttl=64 time=0.851 ms
64 bytes from afsd85.neoplus.adsl.tpnet.pl (178.42.211.85): icmp_seq=13 ttl=64 time=0.800 ms
64 bytes from afsd85.neoplus.adsl.tpnet.pl (178.42.211.85): icmp_seq=14 ttl=64 time=0.764 ms
64 bytes from afsd85.neoplus.adsl.tpnet.pl (178.42.211.85): icmp_seq=15 ttl=64 time=0.660 ms
64 bytes from afsd85.neoplus.adsl.tpnet.pl (178.42.211.85): icmp_seq=16 ttl=64 time=0.763 ms
64 bytes from afsd85.neoplus.adsl.tpnet.pl (178.42.211.85): icmp_seq=17 ttl=64 time=0.806 ms
64 bytes from afsd85.neoplus.adsl.tpnet.pl (178.42.211.85): icmp_seq=18 ttl=64 time=0.719 ms
Awatar użytkownika
lesny8
Posty: 1045
Rejestracja: pn gru 11, 2017 9:43 pm

ndz lut 16, 2020 11:30 pm

A powinieneś dostać wewnętrzny adres. Pokaż

Kod: Zaznacz cały

ifconfig eth0
ifconfig wlan0
cat /etc/resolv.conf
Pomóżcie proszę choć odrobinę
https://pomagam.pl/af3hwf6c
Zablokowany