SUPLA Filesensors - wyślij do SUPLI cokolwiek skądkolwiek

Awatar użytkownika
fracz
Posty: 1812
Rejestracja: pt paź 28, 2016 10:56 pm
Lokalizacja: Rybna

pn lut 17, 2020 11:24 am

Myślę że zadziała bez problemu :-)
szym3k
Posty: 192
Rejestracja: pn maja 15, 2017 10:32 am

pn lut 17, 2020 12:27 pm

Kod: Zaznacz cały

SUPLA-FILESENSORS v2.0.0-beta.3
INFO[1581942381.967465] SSL version: LibreSSL 3.0.2
NOTICE[1581942383.979601] Temporarily unavailable!
Ciągle nie mogę poradzić sobie z problemem. Może ktoś mnie nakierować. Jak zrobię downgrade do 1.1 działa bez problemu.
Awatar użytkownika
PuteR
Posty: 760
Rejestracja: śr gru 06, 2017 10:07 am

pn lut 17, 2020 6:57 pm

fracz czy możesz napisać jak całkowicie usunąć filesensors z maliny. Chcę spróbować postawić to od nowa może wtedy te komendy mi zadziałają jak nie będę dawał tylu kanałów i skryptów, przynajmniej się dowiem że właśnie tam leży błąd. Bo już nie mam pomysłów co jeszcze mogę zrobić.
Awatar użytkownika
PuteR
Posty: 760
Rejestracja: śr gru 06, 2017 10:07 am

wt lut 18, 2020 12:18 am

Dobra udało mi się to jakoś ogarnąć, nie wiem czemu jeśli kanał REALY dodam na początku to działa, ale jeśli jest na końcu to już nie. Może gdzieś po drodze robię błąd i coś się wysypuje. Grunt że narazie działa.
Ostatnio zmieniony śr lut 19, 2020 5:48 pm przez PuteR, łącznie zmieniany 1 raz.
konradorlin
Posty: 3
Rejestracja: sob lis 02, 2019 4:08 pm

śr lut 19, 2020 5:46 pm

Świetna robota @fracz !

Czy jest może na sali ktoś z doświadczeniem w tworzeniu obrazów Dockerowych? Chętnie wrzuciłbym sobie to w formie kontenera na rpi, jednakże moja obecna wiedza na temat Dockera jeszcze jest zbyt mała, aby sensownie zrobić obraz.
Awatar użytkownika
fracz
Posty: 1812
Rejestracja: pt paź 28, 2016 10:56 pm
Lokalizacja: Rybna

śr lut 19, 2020 6:38 pm

Nie ma to sensu. Aktualna instalacja jest praktycznie bezinwazyjna dla systemu.
konradorlin
Posty: 3
Rejestracja: sob lis 02, 2019 4:08 pm

śr lut 19, 2020 6:51 pm

Może faktycznie masz rację. Przemyślę sobie jeszcze to ;)
lukfud
Posty: 179
Rejestracja: czw lis 23, 2017 11:33 pm
Lokalizacja: Warszawa

czw lut 20, 2020 9:53 am

@fracz
Czy masz możliwość dodania przy kanale przekaźnika osobne komendy dla włącz i wyłącz?

Właśnie odkryłem w api amplitunera, że mogę wysyłać kody IR, co daj mi spore możliwości i fajnie by było zamknąć sterowanie innymi urządzeniami w jednym kanale.
.newbie
Beku
Posty: 331
Rejestracja: wt lis 06, 2018 1:49 pm

czw lut 20, 2020 12:24 pm

lukfud pisze:
czw lut 20, 2020 9:53 am
@fracz
Czy masz możliwość dodania przy kanale przekaźnika osobne komendy dla włącz i wyłącz?

Właśnie odkryłem w api amplitunera, że mogę wysyłać kody IR, co daj mi spore możliwości i fajnie by było zamknąć sterowanie innymi urządzeniami w jednym kanale.
@fracz -> może warto się przesiąść na :



https://forum.supla.org/viewtopic.php?f=9&t=6189



Moje rozwiązanie powstało w porozumieniu z @fracz i obsługuje to o czym piszesz.

Różnica jest tylko taka że kanały definiujemy po funkcji a nie typie. Szczegóły w podlinkowany wątku.

Zrobiłem osobne rozwiązanie ponieważ filesensors zaczęło się rozwijać w nie file sensors 🙂
lukfud
Posty: 179
Rejestracja: czw lis 23, 2017 11:33 pm
Lokalizacja: Warszawa

czw lut 20, 2020 1:17 pm

Beku pisze:
czw lut 20, 2020 12:24 pm
lukfud pisze:
czw lut 20, 2020 9:53 am
@fracz
Czy masz możliwość dodania przy kanale przekaźnika osobne komendy dla włącz i wyłącz?

Właśnie odkryłem w api amplitunera, że mogę wysyłać kody IR, co daj mi spore możliwości i fajnie by było zamknąć sterowanie innymi urządzeniami w jednym kanale.
@fracz -> może warto się przesiąść na :

viewtopic.php?f=9&t=6189

Moje rozwiązanie powstało w porozumieniu z @fracz i obsługuje to o czym piszesz.
Różnica jest tylko taka że kanały definiujemy po funkcji a nie typie. Szczegóły w podlinkowany wątku.
Zrobiłem osobne rozwiązanie ponieważ filesensors zaczęło się rozwijać w nie file sensors 🙂

Kod: Zaznacz cały

[CHANNEL_X]
function=POWERSWITCH
command_on=echo 'Power On!' >> power.txt
command_off=echo 'Power Off!' >> power.txt
//command_on: system command that will be executed when channel value change to 1
//command_off: system command that will be executed when channel value change to 0
Dokładnie o to pytałem :)
Przetestuję wieczorem i dam znać.

A może by tak połączyć obydwa projekty?
.newbie
Zablokowany