SUPLA Filesensors - wyślij do SUPLI cokolwiek skądkolwiek

Awatar użytkownika
michael
Posty: 1090
Rejestracja: śr lis 09, 2016 8:00 am
Lokalizacja: Wojkowice

śr lut 26, 2020 1:29 pm

Objawiało się dokładnie tak jak piszesz - była wyświetlana ta sama temperatura i wilgotność.
Po odpaleniu supervisorctl tail czujnik pokazywało, że nie może połączyć się z czujnikiem.
Restartowałęm supervisor'a, ale nic to nie dało. Pomiar ciśnienia i temperatury z czujników Syngeos/Airly działały poprawnie.
Kabel ucięty na miarę zawsze jest za krótki...
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 911
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

śr lut 26, 2020 1:33 pm

Hmmm, to nie dobra informacja. Może w takiej sytuacji warto byłoby przy braku zmiany czasu zapisu pliku przez np. 10 minut wyłączać dany kanał (w aplikacji na czerwono)?

Bo w tej chwili jeśli nie spojrzymy na wykresy, to przez kilka dni możemy nie wiedzieć, że nie mamy odczytów.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
Awatar użytkownika
michael
Posty: 1090
Rejestracja: śr lis 09, 2016 8:00 am
Lokalizacja: Wojkowice

śr lut 26, 2020 1:39 pm

Robert Błaszczak pisze:
śr lut 26, 2020 1:33 pm
Bo w tej chwili jeśli nie spojrzymy na wykresy, to przez kilka dni możemy nie wiedzieć, że nie mamy odczytów.
Tak to właśnie zadziałało w moim przypadku. Wykres wydał mi się za bardzo jednostajny prostoliniowy, więc zacząłem grzebać dlaczego :lol:
Kabel ucięty na miarę zawsze jest za krótki...
Beku
Posty: 331
Rejestracja: wt lis 06, 2018 1:49 pm

śr lut 26, 2020 2:44 pm

Robert Błaszczak pisze:
śr lut 26, 2020 1:33 pm
Hmmm, to nie dobra informacja. Może w takiej sytuacji warto byłoby przy braku zmiany czasu zapisu pliku przez np. 10 minut wyłączać dany kanał (w aplikacji na czerwono)?

Bo w tej chwili jeśli nie spojrzymy na wykresy, to przez kilka dni możemy nie wiedzieć, że nie mamy odczytów.
To jest do zrobienia. Zajmę się tym.
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 911
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

śr lut 26, 2020 2:51 pm

Super :)
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
Beku
Posty: 331
Rejestracja: wt lis 06, 2018 1:49 pm

śr lut 26, 2020 8:36 pm

Robert Błaszczak pisze:
śr lut 26, 2020 2:51 pm
Super :)
myślę że ogarnięte.

upgrade -> ./install.sh

w pliku config dla kanału trzeba dopisać

file_write_check_sec=600

wartość w sekundach. Jeśli przez ten czas plik nie był nadpisany do supli zostaną przesłane domyślne wartości co spowoduje w aplikacji kreski zamiast wartości.

Niestety nie da się "wyłączyć" w ten sposób kanału.
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 911
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

śr lut 26, 2020 8:53 pm

Działa zgodnie z założeniami (sprawdzone dla kanału T/H). Kreski w miejscu wartości w zupełności wystarczą.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
Awatar użytkownika
fracz
Posty: 1812
Rejestracja: pt paź 28, 2016 10:56 pm
Lokalizacja: Rybna

pt lut 28, 2020 4:54 pm

Funkcjonalność tego projektu została zastąpiona projektem supla-virtual-device. Wątek tutaj: viewtopic.php?f=9&t=6189
Zablokowany