SUPLA Filesensors - wyślij do SUPLI cokolwiek skądkolwiek

Awatar użytkownika
fracz
Posty: 1792
Rejestracja: pt paź 28, 2016 10:56 pm
Lokalizacja: Rybna

śr lut 12, 2020 7:30 am

Właśnie dodałem do supli pierwszą scenę :-D

Która woła url sceny ze skryptów ;-)

scena.png
scena.png (7.76 KiB) Przejrzano 163 razy

W sumie też chodzi mi po głowie żeby wysyłać do routera komendę restartu przyciskiem "restartuj router" w supli. Zamiast obecnego sonoffa który chamsko zabiera zasilanie na chwilę... ;-)
Awatar użytkownika
PuteR
Posty: 741
Rejestracja: śr gru 06, 2017 10:07 am

śr lut 12, 2020 7:48 am

fracz pisze:
śr lut 12, 2020 7:30 am
Właśnie dodałem do supli pierwszą scenę :-D

Która woła url sceny ze skryptów ;-)


scena.png


W sumie też chodzi mi po głowie żeby wysyłać do routera komendę restartu przyciskiem "restartuj router" w supli. Zamiast obecnego sonoffa który chamsko zabiera zasilanie na chwilę... ;-)
Czy dobrze rozumiem że w ten sposób będzie można z poziomu aplikacji wykonać dowolną scenę którą mam w supla scripts stworzoną??
Awatar użytkownika
fracz
Posty: 1792
Rejestracja: pt paź 28, 2016 10:56 pm
Lokalizacja: Rybna

śr lut 12, 2020 7:54 am

Tak. Tyle że na przycisku będzie napisane "Otwórz/zamknij" albo "Otwórz", bo trzeba to udawać kanałem furtki/drzwi/bramy.
Awatar użytkownika
michael
Posty: 1074
Rejestracja: śr lis 09, 2016 8:00 am
Lokalizacja: Wojkowice

śr lut 12, 2020 7:55 am

fracz pisze:
śr lut 12, 2020 7:30 am
W sumie też chodzi mi po głowie żeby wysyłać do routera komendę restartu przyciskiem "restartuj router" w supli. Zamiast obecnego sonoffa który chamsko zabiera zasilanie na chwilę... ;-)
Tutaj, lepszym rozwiązaniem będzie wymiana na router Ubiquiti, który po prostu działa :D
Kabel ucięty na miarę zawsze jest za krótki...
lukfud
Posty: 145
Rejestracja: czw lis 23, 2017 11:33 pm
Lokalizacja: Warszawa

śr lut 12, 2020 8:02 am

michael pisze:
śr lut 12, 2020 7:55 am
fracz pisze:
śr lut 12, 2020 7:30 am
W sumie też chodzi mi po głowie żeby wysyłać do routera komendę restartu przyciskiem "restartuj router" w supli. Zamiast obecnego sonoffa który chamsko zabiera zasilanie na chwilę... ;-)
Tutaj, lepszym rozwiązaniem będzie wymiana na router Ubiquiti, który po prostu działa :D
Albo Mikrotika ;)
.newbie
lukfud
Posty: 145
Rejestracja: czw lis 23, 2017 11:33 pm
Lokalizacja: Warszawa

śr lut 12, 2020 8:08 am

fracz pisze:
śr lut 12, 2020 7:30 am
Właśnie dodałem do supli pierwszą scenę :-D

Która woła url sceny ze skryptów ;-)

W sumie też chodzi mi po głowie żeby wysyłać do routera komendę restartu przyciskiem "restartuj router" w supli. Zamiast obecnego sonoffa który chamsko zabiera zasilanie na chwilę... ;-)
Co należy wpisać w 'command' aby wywołać skryptowy url?
.newbie
szym3k
Posty: 178
Rejestracja: pn maja 15, 2017 10:32 am

śr lut 12, 2020 8:12 am

Pewnie curl najlepiej z przełącznikiem silent
Awatar użytkownika
PuteR
Posty: 741
Rejestracja: śr gru 06, 2017 10:07 am

śr lut 12, 2020 8:13 am

fracz pisze:
śr lut 12, 2020 7:54 am
Tak. Tyle że na przycisku będzie napisane "Otwórz/zamknij" albo "Otwórz", bo trzeba to udawać kanałem furtki/drzwi/bramy.
Super, po pracy biorę się za sprawdzanie :] I pewnie kolejna noc zarwana :lol:
Awatar użytkownika
fracz
Posty: 1792
Rejestracja: pt paź 28, 2016 10:56 pm
Lokalizacja: Rybna

śr lut 12, 2020 8:45 am

Opcja "Wygeneruj & Kopiuj cURL z kluczem dostępu" wygeneruje komendę gotową do wklejenia w configu.
Awatar użytkownika
nonflammable
Posty: 23
Rejestracja: wt lis 26, 2019 11:12 pm
Lokalizacja: Gorzów Wielkopolski

śr lut 12, 2020 9:41 am

michael pisze:
śr lut 12, 2020 7:28 am
Napiszcie mi proszę jakieś przykłady wykorzystania tej nowej funkcjonalności. Czaję jak to działa, ale nie widzę za bardzo zastosowania. Pomóżcie mi "otworzyć umysł" :D
U mnie zanim zacząłem wdrażać Suplę część rzeczy została oparta o ESPEasy na ESP8266 i steruje tym z własnej aplikacji lub z Raspberry. Zostało tak do dzisiaj i nie wszystko da się zmigrować do firmware Supla ... np. nadajnik podczerwieni czy listwę LED opartą na WS2812B. Brakowało mi sterowania tym z poziomu aplikacji Supla. Od teraz będzie łatwiej. Dzięki API innych rozwiązań można wykorzystać Raspberry jako "most" do Supli w obie strony.
ODPOWIEDZ