SUPLA Filesensors - wyślij do SUPLI cokolwiek skądkolwiek

lukfud
Posty: 145
Rejestracja: czw lis 23, 2017 11:33 pm
Lokalizacja: Warszawa

śr lut 12, 2020 10:00 am

fracz pisze:
śr lut 12, 2020 8:45 am
Opcja "Wygeneruj & Kopiuj cURL z kluczem dostępu" wygeneruje komendę gotową do wklejenia w configu.
Dziękuję, działa :)
.newbie
lukfud
Posty: 145
Rejestracja: czw lis 23, 2017 11:33 pm
Lokalizacja: Warszawa

śr lut 12, 2020 12:03 pm

lukfud pisze:
śr lut 12, 2020 10:00 am
fracz pisze:
śr lut 12, 2020 8:45 am
Opcja "Wygeneruj & Kopiuj cURL z kluczem dostępu" wygeneruje komendę gotową do wklejenia w configu.
Dziękuję, działa :)
Za szybko się ucieszyłem, sprawdziłem, że działa w terminalu.
Jako komenda w pliku konfiguracyjnym już nie.

Kod: Zaznacz cały

SUPLA-FILESENSORS v2.0.0-beta.2
INFO[1581508220.691885] SSL version: OpenSSL 1.1.1d  10 Sep 2019
WARNING[1581508232.522294] curl --insecure https://host:port/api/scenes/execute/YYYY -X GET -m 10000 -H "Authorization: Bearer XXXXX"
WARNING[1581508232.522577] The command above failed with exist status 512
Za to publiczny link jest ok

Kod: Zaznacz cały

command=curl --insecure https://host:port/api/scenes/public/YYYYY
.newbie
Awatar użytkownika
nonflammable
Posty: 23
Rejestracja: wt lis 26, 2019 11:12 pm
Lokalizacja: Gorzów Wielkopolski

śr lut 12, 2020 1:01 pm

lukfud pisze:
śr lut 12, 2020 12:03 pm
Jednak nie działa..
spróbuj przenieść wywołanie curl do odrębnego pliku typu .sh, nadaj mu uprawnienia do uruchamiania, sprawdź czy działa samo wywołanie skryptu ... i jak będzie OK to w filesensors uruchamiaj ten skrypt.
Awatar użytkownika
PuteR
Posty: 741
Rejestracja: śr gru 06, 2017 10:07 am

śr lut 12, 2020 1:31 pm

Nowego rozwiązania jeszcze nie testowałem, ale zauważyłem u siebie inny problem. Mam napisany skrypt i ustawione jego wykonywanie w cronie co minutę i niby to działa, ale po jakimś czasie przestaje. W logach widać że skrypt się wykonuje ale supla-filesensors się nie aktualizauje. A w logach zaraz po wykonaniu skryptu widać takie coś

Kod: Zaznacz cały

(CRON) info (No MTA installed, discarding output)
Wystarczy zresetować supla-filesensors i na jakiś czas wszystko wraca do normy. Dodam że skrypt nie wykorzystuje żadnego api i nie ma ograniczeń w sprawdzaniu. O co może chodzić??
Ostatnio zmieniony śr lut 12, 2020 2:02 pm przez PuteR, łącznie zmieniany 1 raz.
lukfud
Posty: 145
Rejestracja: czw lis 23, 2017 11:33 pm
Lokalizacja: Warszawa

śr lut 12, 2020 1:34 pm

nonflammable pisze:
śr lut 12, 2020 1:01 pm
lukfud pisze:
śr lut 12, 2020 12:03 pm
Jednak nie działa..
spróbuj przenieść wywołanie curl do odrębnego pliku typu .sh, nadaj mu uprawnienia do uruchamiania, sprawdź czy działa samo wywołanie skryptu ... i jak będzie OK to w filesensors uruchamiaj ten skrypt.
Dzięki, poszło. ;)

Kod: Zaznacz cały

[CHANNEL_3]
type=RELAY
command=/home/pi/supla-filesensors/testowy.sh
i zawartość skryptu:

Kod: Zaznacz cały

#!/bin/bash

link=$(curl --insecure https://host:port/api/scenes/execute/YYYY -X GET -m 10000 -H "Authorization: Bearer XXXX")
.newbie
Awatar użytkownika
fracz
Posty: 1792
Rejestracja: pt paź 28, 2016 10:56 pm
Lokalizacja: Rybna

śr lut 12, 2020 1:45 pm

nonflammable pisze:
śr lut 12, 2020 1:01 pm
lukfud pisze:
śr lut 12, 2020 12:03 pm
Jednak nie działa..
spróbuj przenieść wywołanie curl do odrębnego pliku typu .sh, nadaj mu uprawnienia do uruchamiania, sprawdź czy działa samo wywołanie skryptu ... i jak będzie OK to w filesensors uruchamiaj ten skrypt.
Zaktualizujcie do beta.3 to bedzie działać bez skryptu pośredniego (git pull i make jeszcze raz w src).
Awatar użytkownika
fracz
Posty: 1792
Rejestracja: pt paź 28, 2016 10:56 pm
Lokalizacja: Rybna

śr lut 12, 2020 1:47 pm

PuteR pisze:
śr lut 12, 2020 1:31 pm

Kod: Zaznacz cały

(CRRON) info (No MTA installed, discarding output)
O co może chodzić??

Skąd pochodzą te logi i dlaczego jest crron przez rr?
Awatar użytkownika
nonflammable
Posty: 23
Rejestracja: wt lis 26, 2019 11:12 pm
Lokalizacja: Gorzów Wielkopolski

śr lut 12, 2020 1:58 pm

kolejna uwaga do uruchamianych komend. pamiętajcie, że filesensors (przynajmniej w obecnej wersji 2.0.0-beta.3) nie wykona kolejnego zadania do momentu, kiedy skrypt nie skończy działania (w moim przypadku jest sleep na 10 minut).
dlatego przy wywołaniu komendy warto "zrzucić" ją od razu do działania w tle ... na końcu linii trzeba dodać znaczek &

Kod: Zaznacz cały

[CHANNEL_5]
type=RELAY
command=/home/pi/skrypty/nazwa_skryptu.sh &
Awatar użytkownika
PuteR
Posty: 741
Rejestracja: śr gru 06, 2017 10:07 am

śr lut 12, 2020 2:02 pm

te dwa rr to czeski błąd wpisywałem z palca :] a log biorę z tąd

Kod: Zaznacz cały

/var/log/cron.log
lukfud
Posty: 145
Rejestracja: czw lis 23, 2017 11:33 pm
Lokalizacja: Warszawa

śr lut 12, 2020 2:17 pm

fracz pisze:
śr lut 12, 2020 1:45 pm
nonflammable pisze:
śr lut 12, 2020 1:01 pm
lukfud pisze:
śr lut 12, 2020 12:03 pm
Jednak nie działa..
spróbuj przenieść wywołanie curl do odrębnego pliku typu .sh, nadaj mu uprawnienia do uruchamiania, sprawdź czy działa samo wywołanie skryptu ... i jak będzie OK to w filesensors uruchamiaj ten skrypt.
Zaktualizujcie do beta.3 to bedzie działać bez skryptu pośredniego (git pull i make jeszcze raz w src).
Potwierdzam.
.newbie
ODPOWIEDZ