SUPLA BRIDGE 1.20 (RF + IR + URL)

Duch__
Posty: 708
Rejestracja: śr sie 24, 2016 7:26 pm
Lokalizacja: Opole

wt lut 25, 2020 11:37 am

Rozumiem że masz odpięty programator od TX / RX w czasie odczytu pilota i odebrane dane kopiujesz z przegladarki?
Aktualnie w domu: 8xSRW-01, 1xROW-02, SUPLA BUTTON V3.4, 16xDS na ESP (GUI), Sonoff S20 jako kontroler CWU

Przydatne linki:
viewtopic.php?f=9&t=4160
search.php?keywords=
Awatar użytkownika
Goral64
Posty: 524
Rejestracja: pt gru 27, 2019 6:22 pm

wt lut 25, 2020 12:17 pm

Duch__ pisze:
wt lut 25, 2020 11:37 am
Rozumiem że masz odpięty programator od TX / RX w czasie odczytu pilota i odebrane dane kopiujesz z przegladarki?
Tak, ale próbowałem także innych opcji i nie ma większej różnicy.
RPi4: Supla Cloud + Supla Scripts + Proxy + Let's Encrypt
1x MEW-01, 1x LIW-01, 2x SBW-02, 2x PNW-01, 1x ROW-01, 1x ROW-02, 1x ROW-04m,
2x Sonoff BRIDGE RF 433
This is only the beggining...
Awatar użytkownika
Goral64
Posty: 524
Rejestracja: pt gru 27, 2019 6:22 pm

wt lut 25, 2020 1:11 pm

Zrobiłem sobie z Arduino Uno i odbiornika 433MHz oraz skryptu rc-switch monitor wysyłanych kodów przez nadajnik w pobliżu.
Kody z pilotów odczytuje prawidłowo, zgodnie z protokołem 1.
Wpisałem do tabeli 2 kody, które niby zdekodował Bridge

Kod: Zaznacz cały

8078F80080F8F88080008078
8078F80080F8F8808000F878
zmieniłem w Twoim kodzie rozpoznanie kodu RF, żeby spróbował wysłać to co niby zdekodował, dałem 2 powtórzenia. Ze strony Supli uruchamiam oba kody, dioda niebieska (wifi) mruga 2 razy ale odbiornik nie rejestruje żadnego sygnału.
Tak więc impas i chyba trzeba będzie zrobić samoróbkę albo znaleźć starszy model Bridge...
RPi4: Supla Cloud + Supla Scripts + Proxy + Let's Encrypt
1x MEW-01, 1x LIW-01, 2x SBW-02, 2x PNW-01, 1x ROW-01, 1x ROW-02, 1x ROW-04m,
2x Sonoff BRIDGE RF 433
This is only the beggining...
Awatar użytkownika
uchnast.michal
Posty: 352
Rejestracja: wt cze 04, 2019 11:37 am
Lokalizacja: Czeladź
Kontaktowanie:

wt lut 25, 2020 6:49 pm

Podczas próby wgrania mam komunikat "ESP8266 Chip sync error esp_sync_blocking." :( Ktoś pomoże?
ok nieaktualne :)
Przy kompilacji pojawia się błąd

Kod: Zaznacz cały

'Tryb_konfiguracji' was not declared in this scope
Mogę prosić bin?
Z góry dzięki @Duchu.
e-talking............
Awatar użytkownika
Goral64
Posty: 524
Rejestracja: pt gru 27, 2019 6:22 pm

śr lut 26, 2020 12:01 am

No dobra, muszę sobie posypać łeb popiołem i to nie dlatego, że Środa Popielcowa, ale dlatego, ze sam sobie zrobiłem pod górkę.
Mój błąd polegał na tym, ze sobie zmieniłem wartość baud na serialu, z 19200 na inną, przez co dane przesyłane pomiędzy ESP a EFM8 były źle odczytywane. Teraz wszystko wróciło na miejsce i dane są dekodowane prawidłowo.
Działa!!!
Jeśli chodzi o kodowanie, to nie męczę pilotem i odświeżaniem po kilkanaście razy tylko używam danych wcześniej sczytanych skryptem przykładowym z biblioteki rc_switch. Wystarczy odczytaną wartość kodu binarnego zamienić na heksadecymalną i mamy 6 znaków CODE do wpisania. Resztę można zostawić z pozostałych kodów.

Dla zainteresowanych spakowana binarka.

Aha, w nowszej wersji płytki sprawdźcie czy nie macie zamienionych pinów GPIO4 z GPIO5, jak będziecie podłączali diodę IR.
Załączniki
SUPLA_BRIDGE_1.20.ino.esp8285.bin.zip
(245.59 KiB) Pobrany 61 razy
RPi4: Supla Cloud + Supla Scripts + Proxy + Let's Encrypt
1x MEW-01, 1x LIW-01, 2x SBW-02, 2x PNW-01, 1x ROW-01, 1x ROW-02, 1x ROW-04m,
2x Sonoff BRIDGE RF 433
This is only the beggining...
Duch__
Posty: 708
Rejestracja: śr sie 24, 2016 7:26 pm
Lokalizacja: Opole

śr lut 26, 2020 4:22 am

Goral64 pisze:
śr lut 26, 2020 12:01 am
zmieniłem wartość baud na serialu, z 19200 na inną
O tym zapomniałem :(

Ogólnie ciesze się że działa! ;)
Aktualnie w domu: 8xSRW-01, 1xROW-02, SUPLA BUTTON V3.4, 16xDS na ESP (GUI), Sonoff S20 jako kontroler CWU

Przydatne linki:
viewtopic.php?f=9&t=4160
search.php?keywords=
Awatar użytkownika
uchnast.michal
Posty: 352
Rejestracja: wt cze 04, 2019 11:37 am
Lokalizacja: Czeladź
Kontaktowanie:

śr lut 26, 2020 5:18 am

Goral64 pisze:
śr lut 26, 2020 12:01 am
Dla zainteresowanych spakowana binarka.

Aha, w nowszej wersji płytki sprawdźcie czy nie macie zamienionych pinów GPIO4 z GPIO5, jak będziecie podłączali diodę IR.
Super, dziękuję bardzo.
e-talking............
Awatar użytkownika
Goral64
Posty: 524
Rejestracja: pt gru 27, 2019 6:22 pm

śr lut 26, 2020 6:59 am

Duch__ pisze:
śr lut 26, 2020 4:22 am
O tym zapomniałem :(
Po przestudiowaniu działania modułu wyszło na to, że transmisja miedzy ESP a EFM8 idzie tą samą drogą (RX,TX) co na serial monitor. Co ciekawe to w dokumentacji jest, że odbywa się ona przy prędkości 9200! Widać w dokumentacji zrobili błąd, gdyż prawidłowa prędkość komunikacji to 19200.
Duch__ pisze:
śr lut 26, 2020 4:22 am
Ogólnie ciesze się że działa! ;)
No ja też, choć trochę nerwów mnie to kosztowało :)
RPi4: Supla Cloud + Supla Scripts + Proxy + Let's Encrypt
1x MEW-01, 1x LIW-01, 2x SBW-02, 2x PNW-01, 1x ROW-01, 1x ROW-02, 1x ROW-04m,
2x Sonoff BRIDGE RF 433
This is only the beggining...
Awatar użytkownika
uchnast.michal
Posty: 352
Rejestracja: wt cze 04, 2019 11:37 am
Lokalizacja: Czeladź
Kontaktowanie:

śr lut 26, 2020 9:07 am

Wgrałem soft, poprawnie łączę się z siecią i do urządzenia lecz w polach formularzy mam "krzaki". Wgrywałem 1MB bin w celu wyczyszczenia. ArduinoIDE pokazuje "Chip is ESP8285". Co mogę jeszcze zrobić?
Załączniki
krzaki.PNG
krzaki.PNG (13.75 KiB) Przejrzano 740 razy
e-talking............
Awatar użytkownika
Goral64
Posty: 524
Rejestracja: pt gru 27, 2019 6:22 pm

śr lut 26, 2020 9:50 am

Przy pierwszym uruchomieniu też tak miałem. Po prostu czyszczę krzaczki i podaje swoje lub puste wartości.

@Duch__ przy okazji to mógłbyś gdzieś zapisywać jednobajtowo czy był konfigurowany moduł w danej zakładce czy nie. Jeśli nie był to nie odczytujesz EEPROM do czasu aż nie będzie ZAPISZ.
RPi4: Supla Cloud + Supla Scripts + Proxy + Let's Encrypt
1x MEW-01, 1x LIW-01, 2x SBW-02, 2x PNW-01, 1x ROW-01, 1x ROW-02, 1x ROW-04m,
2x Sonoff BRIDGE RF 433
This is only the beggining...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Projekty użytkowników”