SUPLA BRIDGE 1.20 (RF + IR + URL)

Awatar użytkownika
uchnast.michal
Posty: 250
Rejestracja: wt cze 04, 2019 11:37 am
Lokalizacja: Czeladź
Kontaktowanie:

śr lut 26, 2020 12:17 pm

ok dzięki za odp. Jaka jest relacja kanału w supli do id rf w urządzeniu? połowę juz uzupelnilem i nie trafilem:)
Awatar użytkownika
Goral64
Posty: 177
Rejestracja: pt gru 27, 2019 6:22 pm

śr lut 26, 2020 12:29 pm

uchnast.michal pisze:
śr lut 26, 2020 12:17 pm
ok dzięki za odp. Jaka jest relacja kanału w supli do id rf w urządzeniu? połowę juz uzupelnilem i nie trafilem:)
W takiej kolejności w jakiej dodawane są kanały metodą addRelay(). Czyli pierwszy kanał w urządzeniu to kody RF/IR 1 ON i OFF , kolejny to RF/IR 2 ON i OFF i tak dalej aż do RF/IR 20 ON i OFF. Kolejne 10 kanałów to także w kolejności adresy URL, od URL 1 do URL 10.
Czyli jeśli pierwszy kanał w urządzeniu dostał ID135, to kanał ID148 przypisany jest do RF/IR 13.
1x MEW-01, 1x PNW-01, 1x ROW-02, 1x Sonoff BRIDGE RF 433 (FW by Duch__)
This is only the beggining...
Awatar użytkownika
Goral64
Posty: 177
Rejestracja: pt gru 27, 2019 6:22 pm

śr lut 26, 2020 2:55 pm

Musiałem sobie 10 powtórzeń ustawić, żeby mieć większą pewność, że wysłany kod zadziała. Bo z tym jest niestety różnie.
1x MEW-01, 1x PNW-01, 1x ROW-02, 1x Sonoff BRIDGE RF 433 (FW by Duch__)
This is only the beggining...
Awatar użytkownika
Goral64
Posty: 177
Rejestracja: pt gru 27, 2019 6:22 pm

śr lut 26, 2020 7:42 pm

Niestety, pomimo tego na 4 gniazdka RF dwa działają w miarę dobrze, 2 jak im się zachce :(
Pocieszające jest to, że z oryginalnego pilota chodzą jeszcze gorzej :)
1x MEW-01, 1x PNW-01, 1x ROW-02, 1x Sonoff BRIDGE RF 433 (FW by Duch__)
This is only the beggining...
Duch__
Posty: 697
Rejestracja: śr sie 24, 2016 7:26 pm
Lokalizacja: Opole

śr lut 26, 2020 8:21 pm

Ja mam dla RF ustawione 30 powtórzeń. Większa pewność że sygnał dotrze do adresata na piętrze (moduł jest na parterze w przeciwległym rogu budynku). Jak masz problem z gniazdami to przejdź do zakładki nauka i wielokrotnie odczytuj pola SYNC TIME, HIGH LEVEL TIME, LOW LEVEL TIME i dla każdego z nich wylicz średnią. Może coś pomoże z zasięgiem. Nie zmieniaj pola DATA.
uchnast.michal pisze:
śr lut 26, 2020 12:17 pm
ok dzięki za odp. Jaka jest relacja kanału w supli do id rf w urządzeniu? połowę juz uzupelnilem i nie trafilem:)
Pamiętaj by kanały IR ustawić jako typ otwarcie furtki, natomiast RF włącznik światła. Kanały URL też jako otwarcie furtki.
Aktualnie w domu: 8xSRW-01, 1xROW-02, SUPLA BUTTON V3.4, 16xDS na ESP (GUI), Sonoff S20 jako kontroler CWU

Przydatne linki:
viewtopic.php?f=9&t=4160
search.php?keywords=
Awatar użytkownika
Goral64
Posty: 177
Rejestracja: pt gru 27, 2019 6:22 pm

czw lut 27, 2020 7:45 am

Duch__ pisze:
śr lut 26, 2020 8:21 pm
Ja mam dla RF ustawione 30 powtórzeń. Większa pewność że sygnał dotrze do adresata na piętrze (moduł jest na parterze w przeciwległym rogu budynku).
Ale trochę zajmuje moduł podczas transmisji. Ja u siebie stawiam na razie na 10 powtórzeń. Póki co odległości nie są zbyt duże.
Duch__ pisze:
śr lut 26, 2020 8:21 pm
Jak masz problem z gniazdami to przejdź do zakładki nauka i wielokrotnie odczytuj pola SYNC TIME, HIGH LEVEL TIME, LOW LEVEL TIME i dla każdego z nich wylicz średnią. Może coś pomoże z zasięgiem. Nie zmieniaj pola DATA.
Ja korzystam z innego sposobu. Skanuję sygnał z pilota osobnym modułem z programem opartym o bibliotekę rc_switch. Jest o wiele dokładniejszy jeśli chodzi o odczyt. Na podstawie PulseLength wyliczam sobie SYNC TIME (32 * PulseLength), HIGH LEVEL TIME ( 3 * PulseLength) i LOW LEVEL TIME (1* PulseLength). Jako DATA mam wartość Decimal. Zamieniam wszystko na HEX i podstawiam do kodu.
Uruchamiam tę opcję w module i ten sam program odczytuje to co wysyła moduł. I powiem Ci, ze jakościowo moduł wysyła lepszy sygnał niż pilot!
No ale kłopot chyba w jakości gniazdek. Bo czasem działają od razu, czasem jak im się chce a czasem wcale :(
Duch__ pisze:
śr lut 26, 2020 8:21 pm
Pamiętaj by kanały IR ustawić jako typ otwarcie furtki, natomiast RF włącznik światła. Kanały URL też jako otwarcie furtki.
A jaka jest różnica w działaniu, jeśli wybiorę Włącznik zasilania zamiast Włącznik światła?
1x MEW-01, 1x PNW-01, 1x ROW-02, 1x Sonoff BRIDGE RF 433 (FW by Duch__)
This is only the beggining...
Duch__
Posty: 697
Rejestracja: śr sie 24, 2016 7:26 pm
Lokalizacja: Opole

czw lut 27, 2020 11:32 am

Żadna, chodzi poprostu by w apce pojawily sie funkcje wlacz i wylacz, chyba ze chcemy przesylac tylko jeden kod.
Aktualnie w domu: 8xSRW-01, 1xROW-02, SUPLA BUTTON V3.4, 16xDS na ESP (GUI), Sonoff S20 jako kontroler CWU

Przydatne linki:
viewtopic.php?f=9&t=4160
search.php?keywords=
Awatar użytkownika
uchnast.michal
Posty: 250
Rejestracja: wt cze 04, 2019 11:37 am
Lokalizacja: Czeladź
Kontaktowanie:

czw lut 27, 2020 5:46 pm

Dziwnie się zachowuje. Testowałem na gniazdkach Clarus. Jeden działa prawidłowo od pierwszego czytania (włączanie i wyłączenie) inne pokazują za każdym razem inny kod pomimo, że jest na pewno jest stały. Jest jakaś technika czytania?:)
@Duch, myślałeś o opcji sensora? Mam czujniki wilgotności (zalania) RF 433, gdyby w Twoim sofcie było czytanie i w supli jako sensor dałoby większe możliwości wykorzystania. Ewentualnie wywołanie linku bezpośredniego po wysłaniu z urządzenia sygnału.
Awatar użytkownika
Goral64
Posty: 177
Rejestracja: pt gru 27, 2019 6:22 pm

czw lut 27, 2020 6:52 pm

uchnast.michal pisze:
czw lut 27, 2020 5:46 pm
Dziwnie się zachowuje. Testowałem na gniazdkach Clarus. Jeden działa prawidłowo od pierwszego czytania (włączanie i wyłączenie) inne pokazują za każdym razem inny kod pomimo, że jest na pewno jest stały. Jest jakaś technika czytania?:)
Jeśli masz jakiś odbiornik RF 433 to możesz skorzystać z techniki, o której pisałem wcześniej. Jeśli nie, to musisz męczyć się z odświeżaniem strony. Dla ułatwienia dodam, że w najpopularniejszych zestawach RF wartość CODE może zawierać tylko następujące znaki: 0,1,3,4,5,7,C,D,F.
uchnast.michal pisze:
czw lut 27, 2020 5:46 pm
@Duch, myślałeś o opcji sensora? Mam czujniki wilgotności (zalania) RF 433, gdyby w Twoim sofcie było czytanie i w supli jako sensor dałoby większe możliwości wykorzystania. Ewentualnie wywołanie linku bezpośredniego po wysłaniu z urządzenia sygnału.
Trzeba by podsłuchać jak się to ustrojstwo komunikuje z bazą. Ale nawet jeśli komunikowałoby się jak pilot z gniazdkiem, to moduł jest przystosowany do jednokierunkowej komunikacji. Czyli z WiFi->RF/IR a w drugą stronę póki co nie.
1x MEW-01, 1x PNW-01, 1x ROW-02, 1x Sonoff BRIDGE RF 433 (FW by Duch__)
This is only the beggining...
Awatar użytkownika
uchnast.michal
Posty: 250
Rejestracja: wt cze 04, 2019 11:37 am
Lokalizacja: Czeladź
Kontaktowanie:

czw lut 27, 2020 7:05 pm

Goral64 pisze:
czw lut 27, 2020 6:52 pm
Ale nawet jeśli komunikowałoby się jak pilot z gniazdkiem, to moduł jest przystosowany do jednokierunkowej komunikacji. Czyli z WiFi->RF/IR a w drugą stronę póki co nie.
Na oryginalnym focie Sonoff była komunikacja dwukierunkowa. Były wysłane alerty gdy odczytał pilot lub czujnik.
ODPOWIEDZ