Czujnik obecności samochodu w garażu z alarmem

Awatar użytkownika
Xoggo
Posty: 135
Rejestracja: ndz mar 29, 2020 10:03 pm
Lokalizacja: Zbąszynek

czw kwie 30, 2020 9:58 am

klew pisze:
pn kwie 27, 2020 6:37 pm
na razie workaround działa ;).
A więc po umieszczeniu w garażu podziemnym i testach sprawa wygląda następująco.

Czujnik dobrze przełącza sensor przy zadanej odległości (np. 2 metry) - warunek - jest przeszkoda czyli czujnik na suficie celuje w stronę podłogi (pokazywane są wtedy wskazania z czujnika.

Natomiast czujnik umieszczony na ścianie na wprost auta (gdy jego nie ma) nie mając przeszkody (w zakresie jego pomiaru oczywiście czyli tam ok. 5 m) pokazuje "----" a tym samym również załącza sensor.

Czy dałoby się modyfikować:

Kod: Zaznacz cały

distance->threshold1 = 2.00;
tak, ażeby przy braku wartości nie przełączał się, lub inaczej - żeby przełączał stan sensora gdy spełniony jest warunek obecności pojazdu w przedziale (np. od 1 m do 2 metrów)?
Awatar użytkownika
klew
Posty: 829
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

czw kwie 30, 2020 10:38 am

Xoggo pisze:
czw kwie 30, 2020 9:58 am
klew pisze:
pn kwie 27, 2020 6:37 pm
na razie workaround działa ;).
Natomiast czujnik umieszczony na ścianie na wprost auta (gdy jego nie ma) nie mając przeszkody (w zakresie jego pomiaru oczywiście czyli tam ok. 5 m) pokazuje "----" a tym samym również załącza sensor.
Jaką wartość zwraca Tobie czujnik przy tych większych odległościach? Mój działa tak, że pokazuje maks ~2 m. I jak ma więcej przed sobą, to nadal pokazuje 2 m.
Awatar użytkownika
Xoggo
Posty: 135
Rejestracja: ndz mar 29, 2020 10:03 pm
Lokalizacja: Zbąszynek

czw kwie 30, 2020 10:56 am

Mi różnie, czasami 2, czasami jak coś złapie to 4. Ale generalnie powyżej 2 m pokazuje mi "----" (czyli nic nie pokazuje).
Wtedy się robi problem.
Awatar użytkownika
klew
Posty: 829
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

czw kwie 30, 2020 12:08 pm

Xoggo pisze:
czw kwie 30, 2020 10:56 am
Mi różnie, czasami 2, czasami jak coś złapie to 4. Ale generalnie powyżej 2 m pokazuje mi "----" (czyli nic nie pokazuje).
Wtedy się robi problem.
Chodziło mi o to, co fizycznie czujnik pokazuje. Zobacz w logach na Serialu.
Awatar użytkownika
Xoggo
Posty: 135
Rejestracja: ndz mar 29, 2020 10:03 pm
Lokalizacja: Zbąszynek

pt maja 01, 2020 9:25 pm

klew pisze:
czw kwie 30, 2020 12:08 pm
Zobacz w logach na Serialu.
Na serialu przy braku wskazań (czujka nie ma przeszkody powyżej 2 metrów lub więcej) pokazuje:

Kod: Zaznacz cały

23:16:25.381 -> Channel(0) value changed to -1.000000
Przy odłączonej czujce również -1.000000 - i w tym miejscu pokazuje, że chyba ostatni stan czyli SET.
A powinien w obydwu przypadkach wywołać CLEAR.
Próbowałem pokombinować w getValue ale coś nie chce się posłuchać:

Kod: Zaznacz cały

  double getValue() {
    double value = Sensor::HC_SR04::getValue();
    if (value > DISTANCE_NOT_AVAILABLE) {
      if (value < threshold1) {
        runTrigger(ON_BELOW_THRESHOLD1);
      }
      if (value > threshold1) {
        runTrigger(ON_ABOVE_THRESHOLD1);
      }
      if (value < threshold2) {
        runTrigger(ON_BELOW_THRESHOLD2);
      }
      if (value > threshold2) {
        runTrigger(ON_ABOVE_THRESHOLD2);
 //             }
 //     if (value = -1.000000 ) {
 //      runTrigger(ON_ABOVE_THRESHOLD2);
    }
    }
// runTrigger(ON_ABOVE_THRESHOLD2);
 
    return value;
  }
ODPOWIEDZ