Brama + furtka + poczta + wemos D1

Awatar użytkownika
uchnast.michal
Posty: 352
Rejestracja: wt cze 04, 2019 11:37 am
Lokalizacja: Czeladź
Kontaktowanie:

wt maja 05, 2020 6:34 pm

Na bazie Primery GUI_v2 skompilowałem bin obsługujący bramę + 2 kontaktrony + button, furtkę + kontaktron + button oraz skrzynkę pocztową z dwoma stykami/kontaktronami z pamięcią stanu (eeprom) w przypadku braku zasilania.

W supla cloud można pominąć definiowanie kanału 5 i 6 (TX, RX), pełnią rolę wirtualną, wspomagającą.

Może komuś się przyda taki kombajn :)

add_Relay_Button(12, 13, CHOICE_TYPE, 8000); // Otwarcie Furtka D6 D7
add_Relay_Button(14, 16, CHOICE_TYPE, 500); // Otwarcie Brama wjazdowej D5 D0
add_Sensor(2); // stan furtki D4
add_Sensor(4); // stan bramy D2

add_Sensor(1); // wrzucenie listu TX
add_Sensor(3); // odebranie listu RX
add_Sensor(5); // stan skrzynki D1

add_Sensor(15); // stan bramy D8

Wgrywanie bin do Wemos D1:
adres: 0X00000
CreystalFreq 26M
SPI SPEED 40 MHz
SPI MODE DOUT
BAUDRATE 11520

Demo
https://youtu.be/bFFMIpPcnsM
Załączniki
Primary_GUI-skrzynka.ino.generic.zip
(233.26 KiB) Pobrany 70 razy
www.png
www.png (38.66 KiB) Przejrzano 1390 razy
mobile.jpeg
mobile.jpeg (32.75 KiB) Przejrzano 1390 razy
Ostatnio zmieniony wt maja 26, 2020 11:25 am przez uchnast.michal, łącznie zmieniany 1 raz.
e-talking............
RKL
Posty: 21
Rejestracja: czw maja 14, 2020 6:20 pm

pn maja 25, 2020 7:25 am

Kolega wytłumaczy łopatologicznie gdzie i jak podłączyć czujniki zebu skrzynka pocztowa pokazywała czy jest list czy nie ma?
Awatar użytkownika
uchnast.michal
Posty: 352
Rejestracja: wt cze 04, 2019 11:37 am
Lokalizacja: Czeladź
Kontaktowanie:

pn maja 25, 2020 8:18 am

Już tłumaczę.
Podłączasz 2 kontaktrony, mikrostyki z blaszką lub czunik przeszkody IR podłaczasz do RX i TX, gdzie czujnik do TX odpowiada za "klapkę" listonosza a RX Twoją (odbiór korespondencji). W cloud kanał 5 i 6 ignorujesz, 7 kanał ustawiasz jako sensor "Czujnik poczty".
U mnie tak to wygląda.
U mnie tak to wygląda.
brama.PNG (96.53 KiB) Przejrzano 1157 razy
W momencie otwarcia klapki listonosza sensor "Czujnik poczty" zmienia stan wysoki (jest poczta), otwarcie klapki odbiór korespondencji zmienia stan sensora "Czujnik poczty" na niski (brak poczty). Informacja zapisana jest w eepromie więc reset modułu nie będzie skutkował fałszywą informacją - resetem stanu. Ot cała filozofia :)

Pamiętaj, że jeżeli zastosujesz styk lub kontaktron musisz użyć rezystora 4,7k zgodnie ze schematem

PS
U mnie drugi czujnik bramy jest niepodłączony. Sterownik Beninca Heady ma wyjście, które informuje o stanie bramy. jeżeli miga szybko to zamykanie, miga wolno otwieranie, zwarty zamknięta, rozwarty brama otwartże
e-talking............
RKL
Posty: 21
Rejestracja: czw maja 14, 2020 6:20 pm

pn maja 25, 2020 8:46 am

Dzieki myśle ze teraz to ogarnę :)
Awatar użytkownika
uchnast.michal
Posty: 352
Rejestracja: wt cze 04, 2019 11:37 am
Lokalizacja: Czeladź
Kontaktowanie:

pn maja 25, 2020 9:10 am

RKL pisze:
pn maja 25, 2020 8:46 am
Dzieki myśle ze teraz to ogarnę :)
Powodzenia, jak coś pisz śmiało.
e-talking............
Awatar użytkownika
Xoggo
Posty: 141
Rejestracja: ndz mar 29, 2020 10:03 pm
Lokalizacja: Zbąszynek

pn maja 25, 2020 11:22 am

uchnast.michal pisze:
pn maja 25, 2020 9:10 am
@uchnast.michal, pokaż proszę kod źródłowy.
Awatar użytkownika
uchnast.michal
Posty: 352
Rejestracja: wt cze 04, 2019 11:37 am
Lokalizacja: Czeladź
Kontaktowanie:

pn maja 25, 2020 4:31 pm

Xoggo pisze:
pn maja 25, 2020 11:22 am
uchnast.michal pisze:
pn maja 25, 2020 9:10 am
@uchnast.michal, pokaż proszę kod źródłowy.
Załączniki
Primary_GUI-skrzynka-zrodla.zip
(15.88 KiB) Pobrany 48 razy
e-talking............
RKL
Posty: 21
Rejestracja: czw maja 14, 2020 6:20 pm

wt maja 26, 2020 6:11 am

uchnast.michal pisze:
pn maja 25, 2020 9:10 am
RKL pisze:
pn maja 25, 2020 8:46 am
Dzieki myśle ze teraz to ogarnę :)
Powodzenia, jak coś pisz śmiało.
Jednak nie ogarnąłem tej skrzynki. Po podpięciu czujników hala bo tylko takie miałem z rezystorem i bez, stan skrzynki zmienia się jedynie otwierając lub zamykając obwód na pinie RX czyli jak zamknę obwód przykładając magnes stan skrzynki pokazuje ze brak poczty, jak odsunę magnes to stan zmienia sie ze jest list, ale jak zbliżę z powrotem pokazuje ze listu nie ma Natomiast na TX zamkniecie i otwarcie obwodu nie zmienia stanu skrzynki
kerad
Posty: 27
Rejestracja: śr sty 22, 2020 10:55 am

wt maja 26, 2020 6:50 am

uchnast.michal pisze:
pn maja 25, 2020 8:18 am

U mnie drugi czujnik bramy jest niepodłączony. Sterownik Beninca Heady ma wyjście, które informuje o stanie bramy. jeżeli miga szybko to zamykanie, miga wolno otwieranie, zwarty zamknięta, rozwarty brama otwartże
Które to wyjście w centralce? Można zamiennie z kontaktronem podłączyć, tzn zamiast kontaktronu podpinasz pod to wejscie i masz informację o stanie bramy?
Awatar użytkownika
uchnast.michal
Posty: 352
Rejestracja: wt cze 04, 2019 11:37 am
Lokalizacja: Czeladź
Kontaktowanie:

wt maja 26, 2020 7:13 am

kerad pisze:
wt maja 26, 2020 6:50 am
uchnast.michal pisze:
pn maja 25, 2020 8:18 am

U mnie drugi czujnik bramy jest niepodłączony. Sterownik Beninca Heady ma wyjście, które informuje o stanie bramy. jeżeli miga szybko to zamykanie, miga wolno otwieranie, zwarty zamknięta, rozwarty brama otwartże
Które to wyjście w centralce? Można zamiennie z kontaktronem podłączyć, tzn zamiast kontaktronu podpinasz pod to wejscie i masz informację o stanie bramy?
Tak jak piszesz. Nie mam kontaktronu jedynie używam wyjścia z centrali.
e-talking............
ODPOWIEDZ

Wróć do „Projekty użytkowników”