Sterownik 10 rolet na bazie softu 8 blinds 16 buttons @elmaya - PROTOTYP

radzik_r
Posty: 15
Rejestracja: ndz sie 11, 2019 5:32 pm

pt lip 10, 2020 10:06 pm

lesny8 pisze:
pt lip 10, 2020 10:01 pm
Kiedyś mierzyłem 40 przekaźników, tylko że zwykłych z cewką, do tego wemos i 5 x ekspander i zjadało prądu 2,8A przy wszystkich przekaźnikach aktywnych. Założyłem do tego zasilacz 3A 5V i było ok. Przy zasilaniu ze słabszego źródła, cewki wariowały.
I właśnie dlatego zastosowałem ssry, ich wysterowanie nie jest aż tak prądożerne jak przekaźników cewkowych, A druga rzecz, dużo naczytalem się że w tego typu projektach styki przekaźników elektromagnetycznych potrafią się sklejać i tego chciałem uniknąć.
Lesik
Posty: 25
Rejestracja: czw kwie 19, 2018 7:51 pm

sob lip 11, 2020 8:38 am

witam. Chętnie bym kupił dwa takie sterowniki tylko każdy na 8 rolet. Jest to możliwe?
radzik_r
Posty: 15
Rejestracja: ndz sie 11, 2019 5:32 pm

sob lip 11, 2020 9:37 am

Lesik pisze:
sob lip 11, 2020 8:38 am
witam. Chętnie bym kupił dwa takie sterowniki tylko każdy na 8 rolet. Jest to możliwe?
PCB zaprojektowane jest na 10 rolet. Supla cloud umożliwia włączenie dowolnej liczby kanałów od 1 do 10.
Ogólnie projekt jeszcze nie skończony bo był brak przekaźników na stanie magazynowym tme.pl i do tej pory powstał jeden i to jeszcze nie skończony egzemplarz
Załączniki
10cloud.png
10cloud.png (124.46 KiB) Przejrzano 239 razy
radzik_r
Posty: 15
Rejestracja: ndz sie 11, 2019 5:32 pm

sob lip 25, 2020 8:32 am

Witam.
Na pokład wjechał Wemos D1 mini oraz przekaźniki HF46F-5V.
Kompletny całkiem inaczej wygląda. Jak na razie testowo działa dobrze. Pojedyncze wejścia AC(230V//N).
Wejścia 230V Na zamykanie , otwieranie i zatrzymywanie wszystkich grupowo.

Soft i sprzęt działa.

Testowo uruchomiłem też ten sterownik do sterowania 20 świateł, na razie bez pamięci stanów przekaźników po resecie - brak większych umiejętności w programowaniu. Wadą jest że całym sprzętem steruje jedno esp i można przydzielić tylko do jednej lokalizacji więc 20 świateł w jednej lokalizacji nie jest dobrym pomysłem.

Jak by ktoś był zainteresowany takim sprzętem to zapraszam do kontaktu.
Załączniki
20200724_210609.jpg
20200724_210609.jpg (798.13 KiB) Przejrzano 157 razy
20200725_090107.jpg
20200725_090107.jpg (656.88 KiB) Przejrzano 157 razy
20200724_191933.jpg
20200724_191933.jpg (789.21 KiB) Przejrzano 157 razy
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 8849
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

sob lip 25, 2020 10:20 am

Na cloudzie możesz poszczególne kanały poprzenosić do innych lokalizacji.
dobo
Posty: 268
Rejestracja: ndz kwie 07, 2019 8:14 pm

sob lip 25, 2020 11:16 am

Fajny projekt.
Szkoda, że nie pociągnąłem zasilania do markiz tak jak zasilania do oświetlenia tj. w gwiazdę.
Dlatego do puszki pójdą osobne moduły. Na szczęście będę miał tylko 4 markizy do sterowania.

Ale zmartwię cię, że HF46F-5V to przekaźnik elektromagnetyczny więc weźmie to więcej prądu. Na mierniku dla tego przekaźnika pokazuje mi 35mA, natomiast na SSR G3MB-202P pokazuje 12mA.
radzik_r
Posty: 15
Rejestracja: ndz sie 11, 2019 5:32 pm

sob lip 25, 2020 11:20 am

pzygmunt pisze:
sob lip 25, 2020 10:20 am
Na cloudzie możesz poszczególne kanały poprzenosić do innych lokalizacji.
No faktycznie.
radzik_r pisze:Testowo uruchomiłem też ten sterownik do sterowania 20 świateł, na razie bez pamięci stanów przekaźników po resecie - brak większych umiejętności w programowaniu.
PS. Pamięć przekaźników po restarcie już wiem jak ogarnąć.
radzik_r
Posty: 15
Rejestracja: ndz sie 11, 2019 5:32 pm

sob lip 25, 2020 11:30 am

dobo pisze:
sob lip 25, 2020 11:16 am
Fajny projekt.
Szkoda, że nie pociągnąłem zasilania do markiz tak jak zasilania do oświetlenia tj. w gwiazdę.
Dlatego do puszki pójdą osobne moduły. Na szczęście będę miał tylko 4 markizy do sterowania.

Ale zmartwię cię, że HF46F-5V to przekaźnik elektromagnetyczny więc weźmie to więcej prądu. Na mierniku dla tego przekaźnika pokazuje mi 35mA, natomiast na SSR G3MB-202P pokazuje 12mA.
Zgadza się , na rolety 35mA x10 to jest 350mA + wemos. HI link 0,6A wystarczający.
Ale na światło to albo zastosowanie mocniejszej przetwornicy (na ali widziałem Hi link z nadrukiem 2A - ciekawe czy tyle ma) albo jakieś SSRy z mniejszym poborem prądu ale to pinout przekaźnika musiał by się pokrywać.
Awatar użytkownika
klew
Posty: 987
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

sob lip 25, 2020 12:48 pm

radzik_r pisze:
sob lip 25, 2020 11:20 am

PS. Pamięć przekaźników po restarcie już wiem jak ogarnąć.
Wkrótce w nowej bibliotece będzie wsparcie zapisywania stanu
elmaya
Posty: 911
Rejestracja: śr cze 27, 2018 5:48 pm
Lokalizacja: Sevilla

sob lip 25, 2020 1:50 pm

klew pisze:
sob lip 25, 2020 12:48 pm
radzik_r pisze:
sob lip 25, 2020 11:20 am

PS. Pamięć przekaźników po restarcie już wiem jak ogarnąć.
Wkrótce w nowej bibliotece będzie wsparcie zapisywania stanu
I love to see how to promote your work :lol: :lol:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Projekty użytkowników”