Supla Kurnik

Awatar użytkownika
michael
Posty: 1141
Rejestracja: śr lis 09, 2016 8:00 am
Lokalizacja: Wojkowice

sob sie 15, 2020 4:43 pm

Hej,
chciałbym Wam pokazać moje rozwiązanie smart kurnika opartego oczywiście na Supla :mrgreen:

Film z działania tutaj :arrow:
https://www.youtube.com/watch?v=Xc4mtdGyD1g

Układ bazuje na Wemos D1 Mini oraz module przekaźników.
Wyprowadzenia to:
2x sensor
2x button
4x przekaźnik (w tym jeden gate)
1x DHT22

Firmware skompilował niezastąpiony na tym forum kolega @elmaya za co bardzo dziękuję :D :D :D
Poniżej kilka fotek.

Edit:
Na filmiku wstępna wersja tego cuda, ale cały czas ewoluuje. Zdecydowałem się jednak również na zamykanie zdalne, a sprawdzać ilość kur będę na kamerce zamontowanej w środku.
Dodaję tutaj również paczkę plików wraz z dokumentacją zrobioną w PDF (po angielsku, żeby była ogólnoświatowa :lol: )
Do dokumentacji w takiej formie zainspirował mnie Robert Błaszczak :D

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Załączniki
Henhouse.zip
(1.79 MiB) Pobrany 34 razy
Kabel ucięty na miarę zawsze jest za krótki...
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 9151
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

sob sie 15, 2020 6:38 pm

Dobre :) Drzwi prawie jak ze Star Trek-a :D
radzik_r
Posty: 30
Rejestracja: ndz sie 11, 2019 5:32 pm

sob sie 15, 2020 6:48 pm

No koleżka pobił wszystkich. Który system smart ma obsługę kurnika. Do tej pory żadnego nie spotkałem. Ta Supla to jest jednak mega na wypasie.
Muszę to tesciom pokazać.
No zajeb..ty pomysl. Pogratulować.
Ps. Trzeba opracować czujnik zliczajacy kury, hehe.
radzik_r
Posty: 30
Rejestracja: ndz sie 11, 2019 5:32 pm

sob sie 15, 2020 7:08 pm

Pokaż napęd drzwii tego star treka. Jest stem ciekawy jak to zrobiles.
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 1323
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

sob sie 15, 2020 7:17 pm

To jeszcze tylko licznika jajek brakuje :lol:
Super to wyszło. Gratuluję :D
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
Awatar użytkownika
michael
Posty: 1141
Rejestracja: śr lis 09, 2016 8:00 am
Lokalizacja: Wojkowice

sob sie 15, 2020 7:48 pm

radzik_r pisze:
sob sie 15, 2020 7:08 pm
Pokaż napęd drzwii tego star treka. Jest stem ciekawy jak to zrobiles.
Porobię więcej fotek. Mechanizmem jest podnośnik szyby samochodowej z Cinquecento :mrgreen:
Kabel ucięty na miarę zawsze jest za krótki...
Awatar użytkownika
michael
Posty: 1141
Rejestracja: śr lis 09, 2016 8:00 am
Lokalizacja: Wojkowice

ndz sie 16, 2020 6:13 am

Robert Błaszczak pisze:
sob sie 15, 2020 7:17 pm
To jeszcze tylko licznika jajek brakuje :lol:
Super to wyszło. Gratuluję :D
Będzie kamera w środku ;)

Wystarczyła jedna noc, a już zmieniłem koncepcję, żeby jednak dało się zamykać również z poziomu aplikacji czy harmonogramów... no i tutaj lekkie schody :(
Bo rozwiązanie bazuje na podnośniku szyby samochodowej, które działa na zasadzie zmiany polaryzacji, żeby silnik pracował lewo-prawo.
Macie pomysł jak to rozwiązać, żeby używać nadal kanału GATE? Bo jedyne co mi przychodzi do głowy to soft roletowy, który wolałbym uniknąć.
Kabel ucięty na miarę zawsze jest za krótki...
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1554
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

ndz sie 16, 2020 8:03 am

Zamontuj krańcówki na skrajnych położeniach drzwi. Dołóż przekaźnik z dwoma parami styków NO i NC lub 2 przekaźniki te Arduinowe które mają styki NO i NC. Jeżeli będą to przekaźniki od Arduino to 2 przekaźniki wepnij w jeden kanał sterowania tak aby załączały się jednocześnie. Tym przekaźnikiem (przekaźnikami) będziesz zmieniał obroty silnika. Wgraj sobie soft z dodatkowym kanałem dla oświetlenia dla tych przekaźników a krańcówki będą robiły jako włączniki monostabilne ale muszą reagować na wcisniecie. W cloud ustaw ten kanał jako nie widoczny w aplikacji. Teraz jak drzwi się otworzą lub zamkną to będą dobijać do krańcówki a krańcówka zmieni obroty silnika. Jest jeszcze jedna sprawa jak dobrać czas aby drzwi po dobiciu do krańcówki nie zaczęły się ponownie zamykać bo np czas otwarcia będzie dłuższy.
Tak na szybko możesz wykorzystać ten soft
viewtopic.php?p=73988#p73988
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
radzik_r
Posty: 30
Rejestracja: ndz sie 11, 2019 5:32 pm

ndz sie 16, 2020 9:04 am

Pokaż Soft. Być może da się to programowo rozwiązać.
A ten wlacznik na kurniku to masz podłączony pod wemosa czy bezpośrednio jakoś pod przekaźniki? Narysuj może jakiś prosty schemat podłączenia.
Skoro chcesz może możliwość otwierania i zamykania z aplikacji to nie lepiej kanał on/off zamiast gate?
andras
Posty: 309
Rejestracja: pt gru 30, 2016 5:51 pm

ndz sie 16, 2020 9:49 am

Witam

Używam do kurnika już ponad 3 lata soft gate , otwieranie (drzwi ) zamykanie (furtka) napęd do rolet taki na taśmę dwie krańcówki oraz sensory . Używam harmonogramów do otwierania i zamykania i wszystko działa jak należy .
ODPOWIEDZ

Wróć do „Projekty użytkowników”