Czujnik poczty z SBW-01
klew pisze: ↑wt gru 08, 2020 11:11 pmWydaje mi się, że przyczyną problemów jest to, że SBW-02 na wejściach IN potrafi wykrywać nie tylko sygnał w postaci napięcia, ale również zwarcie do GND. (SBW-01 wykrywa tylko napięcie i nie potrafi wykryć zwarcia do GND)
Mój układ do poczty ma wyjście wygnałowe podłączone na stałe do GND (przez cewkę) i pewnie to jest przyczyna problemów.
Na pewno można ten problem obejsć dokładając jeszcze jeden przekaźnik (cewkę podłączamy do GND oraz do aktualnego wyjścia sygnałowego, natomiast na COM dajemy + i z NO wyprowadzamy sygnał).
Może można to jeszcze jakoś inaczej obejść, ale elektryk ze mnie słaby![]()
Dziękuję za informacje i pomocRobert Błaszczak pisze: ↑śr gru 09, 2020 6:31 amPost wyżej @klew odpowiedział Ci na to pytanie. SBW-02 ma wejścia IN1/IN2 wyzwalane stanem wysokim lub stanem niskim. SBW-01 tylko stanem wysokim.

Zwykła dioda prostownicza. Tylko zgaduję, bo elektryka nie jest mi bardzo bliska. Ale dioda przewodzi tylko w jedną stronę, więc może dając diodę na wyjściu sygnału, da się przepuścić sygnał w postaci +12 V, a jednoczśnie zablokować możliwość detekcji podłączenia wyjścia sygnałowego do GND.
w międzyczasie szukałem i proponują przy podobnym problemie diodę shotkiego (chyba dobrze napisałem) i wskazują wydłubać taką ze starego zasilacza komputerowego... szukam..klew pisze: ↑śr gru 09, 2020 9:13 amZwykła dioda prostownicza. Tylko zgaduję, bo elektryka nie jest mi bardzo bliska. Ale dioda przewodzi tylko w jedną stronę, więc może dając diodę na wyjściu sygnału, da się przepuścić sygnał w postaci +12 V, a jednoczśnie zablokować możliwość detekcji podłączenia wyjścia sygnałowego do GND.