Ściemniacz 3 kanały + przyciski

zalus
Posty: 45
Rejestracja: czw sty 04, 2018 12:29 pm

sob lis 28, 2020 10:23 am

LukaszH pisze:
sob lis 14, 2020 7:56 pm
lukfud pisze:
sob lis 14, 2020 7:39 pm
LukaszH pisze:
sob lis 14, 2020 7:29 pm
Właśnie Klew opracował nową bibliotekę z funkcjami przycisku: viewtopic.php?f=61&t=7512 - idealnie wpisuje się w moje potrzeby odnośnie tego ściemniacza :)
Częściowo, będziesz musiał pokombinować z ON_HOLD, w tej metodzie akcja wykona się po ustalonym czasie a nie podczas trzymania przycisku.
Hmm to aby podczas trzymania przycisku dodawało np. 1% PWM po każdych 50ms (5sek z 0% do 100%) to rozumiem funkcja ON_HOLD nie zadziała w tym przypadku?
Ogólnie to ten soft jaki załączyłem nie jest zły ale nie wiem czemu czasem gubi parametr w aplikacji zazwyczaj po paru godzinach.Tak bardzo to nie przeszkadza ale nie wiadomo zdalnie czy coś jest włączone czy nie bo pokazuje wyłączony kiedy fizycznie zapalony jest jakiś LED. Nie wiem czy to powiązane ale mam wrażenie że zakłuca pracę innego softu od Elmaya 16x https://en-forum.supla.org/viewtopic.php?f=10&t=6091 i 16x gubi czasem wpisane parametry na stronce konfiguracji. Ostatnio 3 razy już musiałem uzupełnić dane (brakuje kilku znaków zazwyczaj w adresie milowym do Supli)
witaj
to nie są zakłócenia, mnie na tym samym sofcie co pewien czas też się to dzieje i zawsze brakuje adresu mailowego całego albo części. Napisałęm o tym do Elmaya i obiecał że poprawi.
LukaszH
Posty: 107
Rejestracja: sob gru 14, 2019 11:49 pm

sob lis 28, 2020 7:17 pm

Albert pisze:
pt lis 27, 2020 9:33 pm
Można w jakiś sposób kupić taką płytkę surową bądź częściowo uzbrojoną? :mrgreen:
Właśnie kończę projekt nowej PCB i od razu robię panelizację dzięki czemu w JLCPCB dostanie się 4x więcej płytek w tej samej cenie :) Nie mam ostatnio w ogóle czasu i dlatego się schodzi ale będę robił zamówienie. Oprócz mosfetów wszystkie SMD będą po jednej stronie, więc zamówię już częściowo złożoną.
Także jeśli było by kilka osób chętnych to wyjdzie taniej. Płytka będzie dosyć mocno rozwojowa bo ma prawie wszystkie wyprowadzenia GPIO, dlatego poza naprawdę świetnym softem od Elmaya będzie można ją wykorzystać myślę nawet z GUI generic, RGB, sterowanie bramą (spokojnie te mosfety mogą służyć jako przekaźniki)

Także dam znać jak będę miał gotowe gerbery, BOM i jaka cena wychodzi. Płytki będę chciał zrobić w 2 wersjach jedna dla ESP8285 i ESP8266 ale z adapterem aby postawić także w pionie.
LukaszH
Posty: 107
Rejestracja: sob gru 14, 2019 11:49 pm

sob lis 28, 2020 7:24 pm

zalus pisze:
sob lis 28, 2020 10:23 am
LukaszH pisze:
sob lis 14, 2020 7:56 pm
lukfud pisze:
sob lis 14, 2020 7:39 pm


Częściowo, będziesz musiał pokombinować z ON_HOLD, w tej metodzie akcja wykona się po ustalonym czasie a nie podczas trzymania przycisku.
Hmm to aby podczas trzymania przycisku dodawało np. 1% PWM po każdych 50ms (5sek z 0% do 100%) to rozumiem funkcja ON_HOLD nie zadziała w tym przypadku?
Ogólnie to ten soft jaki załączyłem nie jest zły ale nie wiem czemu czasem gubi parametr w aplikacji zazwyczaj po paru godzinach.Tak bardzo to nie przeszkadza ale nie wiadomo zdalnie czy coś jest włączone czy nie bo pokazuje wyłączony kiedy fizycznie zapalony jest jakiś LED. Nie wiem czy to powiązane ale mam wrażenie że zakłuca pracę innego softu od Elmaya 16x https://en-forum.supla.org/viewtopic.php?f=10&t=6091 i 16x gubi czasem wpisane parametry na stronce konfiguracji. Ostatnio 3 razy już musiałem uzupełnić dane (brakuje kilku znaków zazwyczaj w adresie milowym do Supli)
witaj
to nie są zakłócenia, mnie na tym samym sofcie co pewien czas też się to dzieje i zawsze brakuje adresu mailowego całego albo części. Napisałęm o tym do Elmaya i obiecał że poprawi.
Na wszelki wypadek usuwam wszystko z linii 3,3V i dodaje kondensatory filtrujące aby nie robić "anteny". Mój hardware 16x także jest do poprawy i tutaj głównie upatrywałem winy gubienia znaków w adresie mailowym. Może Elmaya zrobi jakiś dodatkowy filtr w sofcie :) Ja ze swojej strony będę chciał jak najbardziej odseparować napięcie 3,3 ESP aby nie dochodziło do zakłóceń.
Budek
Posty: 107
Rejestracja: ndz kwie 08, 2018 2:53 pm

sob lis 28, 2020 9:48 pm

Jestem zainteresowany 3 szt płytek gen2 na 8266.

/Budek
LukaszH
Posty: 107
Rejestracja: sob gru 14, 2019 11:49 pm

sob lis 28, 2020 11:35 pm

Ok mam już gotowy projekt ale może ktoś zweryfikuje czy nie zrobiłem jakiegoś błędu - zazwyczaj robię po nocach i łatwo coś przeoczyć :twisted:
Moduł ma 48x48, wykorzystuje przetwornicę MP1584EN i adapter do ESP12F (też zrobiłem)
Schematic_Dimmer v2_2020-11-29_00-05-01.pdf
(93.94 KiB) Pobrany 19 razy
TOP.JPG
TOP.JPG (83.38 KiB) Przejrzano 465 razy
Bottom.JPG
Bottom.JPG (80.67 KiB) Przejrzano 465 razy
Zostawiłem też otwarte pola miedzi dla mosfetów aby dać cyny żeby nie przepaliło ścieżki przy jakiś dużych prądach. W teorii powinno wytrzymać 15A na kanał, a przy 24V to nawet 360W co łącznie by dawało 1KW ale to raczej nie wytrzymają połączenia. Nic w praktyce może ktoś zrobi kiedyś test niszczący aby się przekonać - sam nie mam takiego sprzętu pomiarowego :?
LukaszH
Posty: 107
Rejestracja: sob gru 14, 2019 11:49 pm

sob lis 28, 2020 11:41 pm

Adapter do ESP12-F ma już kilka rezystorków dzięki czemu oszczędza się miejsce na głównym PCB 8-)
Adapter.JPG
Adapter.JPG (134.33 KiB) Przejrzano 462 razy
Budek
Posty: 107
Rejestracja: ndz kwie 08, 2018 2:53 pm

ndz lis 29, 2020 7:39 am

Witaj. Super ze projekt idzie do przodu.
Nie myślałeś o zastosowaniu esp 01M ?
esp-01m-wifi-module-mini-esp-8266-wifi-modules-china-18846-99-K.jpg
esp-01m-wifi-module-mini-esp-8266-wifi-modules-china-18846-99-K.jpg (16.16 KiB) Przejrzano 453 razy
/Budek
LukaszH
Posty: 107
Rejestracja: sob gru 14, 2019 11:49 pm

ndz lis 29, 2020 7:54 am

Budek pisze:
ndz lis 29, 2020 7:39 am
Witaj. Super ze projekt idzie do przodu.
Nie myślałeś o zastosowaniu esp 01M ?

esp-01m-wifi-module-mini-esp-8266-wifi-modules-china-18846-99-K.jpg

/Budek
proszę 8-) :
schemat:
TOP.JPG
TOP.JPG (83.45 KiB) Przejrzano 450 razy
Bottom.JPG
Bottom.JPG (77.63 KiB) Przejrzano 450 razy

ale pamiętać trzeba że 01M to ESP8285 i ma 1mb pamięci i inaczej się to wgrywa.
Jeśli nikt nie będzie miał uwag do schematu/płytki PCB to można powiedzieć że zbieram zamówienia. W ciągu tygodnia chciałbym zrobić zamówienie ;)
Budek
Posty: 107
Rejestracja: ndz kwie 08, 2018 2:53 pm

ndz lis 29, 2020 8:09 am

Okej. Rzucę okiem okiem po obiedzie.
Czy soft elmaya ma dodane OTA ?
/Budek
elmaya
Posty: 1120
Rejestracja: śr cze 27, 2018 5:48 pm
Lokalizacja: Sevilla

ndz lis 29, 2020 12:55 pm

Budek pisze:
ndz lis 29, 2020 8:09 am
Okej. Rzucę okiem okiem po obiedzie.
Czy soft elmaya ma dodane OTA ?
/Budek
tak ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Projekty użytkowników”