Licznik wody MBUS

Beku
Posty: 450
Rejestracja: wt lis 06, 2018 1:49 pm

śr kwie 28, 2021 12:38 pm

Cześć,

Udało mi się po kilku próbach odczytać dane z wodomierzy z nakładkami Sappel/Diehl z pomocą odpowiedniego dongla USB i oprogramowania dostępnego pod adresem
https://github.com/weetmuts/wmbusmeters

Jeśli ktoś posiada jeden z wymienionych przez nich wodomierzy to może się też pokusić o takie próby. Jak to bywa w naszym pięknym kraju moje wodociągi nie szyfrują transmisji wiec przy okazji udało mi się odczytać stany wodomierzy wszystkich sąsiadów ale to tylko efekt uboczny.

Udało mi się również, zautomatyzować proces tak aby dane przesyłać do MQTT.
Przykładowy json wysyłany do MQTT. Liczniki same wysyłają dane przez MBUS - akurat moje co 8 sekund. Przechwytuje ramki (a raczej podsłuchuje je) i wysyłam po przetworzeniu przez wspomniane oprogramowanie do MQTT.

Kod: Zaznacz cały


{"media":"water","meter":"izar","name":"general","id":"1234567","prefix":"C19FA","serial_number":"876445","total_m3":352.071,"last_month_total_m3":340.925,"last_month_measure_date":"2021-03-31","remaining_battery_life_y":6.5,"current_alarms":"underflow","previous_alarms":"no_alarm","transmit_period_s":8,"manufacture_year":"2019","timestamp":"2021-04-28T12:33:14Z","device":"im871a[00102675]","rssi_dbm":-48}

Jak widać liczniki wysyłają kilka ciekawych informacji. Chciałbym je teraz jakoś wyświetlić w aplikacji SUPLI.
Chce sobie podłączyć supla-dev do MQTT odebrac dane z MQTT i wysłać emulując jakieś urządzenie do supli.

Pytanie do Was: jakie urządzenie będzie najwłaściwsze ?

Licznik impulsów bazuje na impulsach, tutaj mamy stan licznika wprost. Kanał typu termometr ma jakieś ograniczenia temperatury maksymalnej z tego co kojarzę, kanał humidity też.. Macie jakiś pomysł za pomocą jakiego typu kanału mógłbym wyświetlić jak najwiecej informacji z tej którą mam żeby to miało ręce i nogi?
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 1994
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

śr kwie 28, 2021 12:50 pm

Hej Łukasz,

Chyba najsensowniej poczekać na kanał uniwersalny. Bo teraz to widzę tylko protezę programową, która wyśle do Supli właściwą ilość impulsów na podstawie odczytanej wartości z wodomierza. Ewentualnie wykorzystać kanał licznika energii elektrycznej - tam można podawać konkretną wartość. Tyle że w aplikacji będziesz miał wodę w kWh :D .
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
Awatar użytkownika
klew
Posty: 2529
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

śr kwie 28, 2021 1:49 pm

Ja bym to zrobił na liczniku impulsów, tylko przeliczył m3 na litry i tyle. Tymbardziej że posiada on funkcję licznika wody.
Licznik impulsów też przechowuje zwykłą liczbę, która reprezentuje stan licznika. Jak damy wtedy przelicznik 1 imp/l to mamy w litrach. Można ewentualnei ustawić sobie 1000 imp/m3 też będzie ok.
Beku
Posty: 450
Rejestracja: wt lis 06, 2018 1:49 pm

śr kwie 28, 2021 2:05 pm

No właśnie tak to oglądałem i chyba właśnie tak spróbuje to ogarnąć. Dam znać jak to wyszło bo temat ciekawy. Bez przeróbek instalacji.
Awatar użytkownika
klew
Posty: 2529
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

śr kwie 28, 2021 2:59 pm

Beku pisze:
śr kwie 28, 2021 2:05 pm
No właśnie tak to oglądałem i chyba właśnie tak spróbuje to ogarnąć. Dam znać jak to wyszło bo temat ciekawy. Bez przeróbek instalacji.
Daj znać :)
Też chciałem u siebie mbusa czytać. Nie wiem czy wodociągi szyfrują dane, natomaist do licznika prądu Tauron we Wrocławiu udostępna klucze, aby dało się to integrować.

Pamiętaj tylko o tym, aby dane z licznika zawsze tylko rosły. Jeśli z jakiegoś powodu nie będziesz miał odczytu, albo podasz "0" to zespujesz sobie wykresy ;).
QLQ
Posty: 1585
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

śr kwie 28, 2021 4:29 pm

Chodzi o te nakładki?:
Screenshot_20210428-182712_Gallery.jpg
Screenshot_20210428-182712_Gallery.jpg (88.24 KiB) Przejrzano 816 razy
??? Było by git!! :shock:

Jaki dongle do tego?
Im urządzenie jest prostsze tym dłużej i lepiej działa.
Beku
Posty: 450
Rejestracja: wt lis 06, 2018 1:49 pm

śr kwie 28, 2021 5:03 pm

Generalnie śmiga.

Ale... chyba nie wszystko uzupełniam w ic_electricity bo na ekranie głównym aplikacji mam coś innego (stan początkowy) niż w szczegółach kanałów (stan aktualny). Uzupełniam tylko counter...
Załączniki
910702EB-527E-4724-8135-8D926D72BD34.png
910702EB-527E-4724-8135-8D926D72BD34.png (167.21 KiB) Przejrzano 804 razy
AD9168FD-878F-4DCB-B87E-C0D17D6ED1B2.png
AD9168FD-878F-4DCB-B87E-C0D17D6ED1B2.png (153.74 KiB) Przejrzano 804 razy
Beku
Posty: 450
Rejestracja: wt lis 06, 2018 1:49 pm

śr kwie 28, 2021 5:07 pm

QLQ pisze:
śr kwie 28, 2021 4:29 pm
Chodzi o te nakładki?:
Screenshot_20210428-182712_Gallery.jpg
??? Było by git!! :shock:

Jaki dongle do tego?
Tak te.
Napisze wieczorem co i jak.
QLQ
Posty: 1585
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

śr kwie 28, 2021 5:22 pm

Beku pisze:
śr kwie 28, 2021 5:07 pm
QLQ pisze:
śr kwie 28, 2021 4:29 pm
Chodzi o te nakładki?:
Screenshot_20210428-182712_Gallery.jpg
??? Było by git!! :shock:

Jaki dongle do tego?
Tak te.
Napisze wieczorem co i jak.
Bajka. Mam.4 takie w domu. Jeszcze jakby na rpi to można postawić to będzie świetnie.
Im urządzenie jest prostsze tym dłużej i lepiej działa.
Beku
Posty: 450
Rejestracja: wt lis 06, 2018 1:49 pm

śr kwie 28, 2021 5:54 pm

QLQ pisze:
śr kwie 28, 2021 5:22 pm
Beku pisze:
śr kwie 28, 2021 5:07 pm
QLQ pisze:
śr kwie 28, 2021 4:29 pm
Chodzi o te nakładki?:
Screenshot_20210428-182712_Gallery.jpg
??? Było by git!! :shock:

Jaki dongle do tego?
Tak te.
Napisze wieczorem co i jak.
Bajka. Mam.4 takie w domu. Jeszcze jakby na rpi to można postawić to będzie świetnie.
Więc tak:

1. Ja kupiłem dongla iM871A-USB na stronie https://www.soselectronic.pl/products/i ... usb-234088 ale widać że jest on drogi.
Zaleta jest taka, że podłączasz do USB uruchamiasz wmbusmeters i działa (tzn, odczytuje ramki MBUS).
Są przykłady jednak jak zrobić taki odbiornik z dongla DVBT opartego na RTL2832U
https://allegro.pl/oferta/tuner-dvb-t-s ... 0046218056
Trochę więcej zabawy ale niby w tutorialu na github z wmbusmeters opisują co i jak (zawsze można do nich napisać o pomoc).

2. Miałem trochę szczęścia bo moje wodociągi nie szyfrują komunikacji. Jeśli by szyfrowały to są trzy wyjścia:
a. zwrócić się do wodociągów o udostępnienie klucza (ale pewnie będzie cięzko go uzyskać)
b. spróbować odczytać dane na kluczach domyślnych
c. spróbować złamać te klucze za pomocą tego oprogramowania (idzie dosyć szybko). https://github.com/ZeWaren/izar-prios-s ... /master/PC


3. Tutaj masz przykład jak gościu używając rpi i tego dongla na RTL'u odczytuje dane z mierników.
https://github.com/zibous/ha-watermeter

i przy okazji raportuje to do HA.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Projekty użytkowników”